Schorsing motor verlengen

Als u besluit dat u uw motor langer niet wilt gebruiken, kunt u de schorsing verlengen. Dit kan online of bij een loket.

Over de afloop van uw huidige schorsing ontvangt u een maand van te voren een herinneringsbrief van ons, per post of in uw Berichtenbox.

Handige links

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  • Verlengt u de schorsing vanaf 6 weken vóór de einddatum van de schorsing? Dan houdt u de schorsingsdatum plus de door u gekozen verlenging (1,2 of 3 jaar).
  • Verlengt u de schorsing al eerder dan 6 weken voor de einddatum? Dan krijgt u een nieuwe schorsingsdatum die ingaat op de dag waarop u de verlening regelt, plus de door u gekozen schorsingsperiode (1,2 of 3 jaar)
  • Om de schorsing te kunnen verlengen, moet het voertuig op uw naam staan. Staat het voertuig op naam van uw bedrijf? Ga dan naar Een voertuig van de zaak schorsen.
  • Is de eigenaar van het voertuig overleden? Zolang het voertuig op naam van de overledene staat, is het niet mogelijk om de schorsing te verlengen.
 • (Link)

  Zo werkt online een schorsing verlengen

  Als u een schorsing online wilt verlengen, dan heeft u een Digid nodig. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via deze link opent in een nieuw venster www.digid.nl.

  1. U logt via de knop Schorsing verlengen in met Digid. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.
  2. U vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten met iDeal.
  3. U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag.
  4. De verlenging is pas echt geregeld als u een tweede e-mail van ons ontvangt. In deze mail staat ook de einddatum van de schorsing (bij ‘verwachte einddatum’). Print en bewaar deze e-mail. Deze mail is het bewijs van uw schorsing.
  5. U krijgt na de verlenging van uw schorsing geen nieuw kentekenbewijs. Uw huidige kentekenbewijs blijft geldig.
 • (Link)

  Zo werkt een schorsing bij een loket verlengen

  1. Uiterlijk op de einddatum van de schorsing gaat u naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Loopt uw schorsing in een weekend af, dan moet u de verlenging vóór dat weekend regelen bij een RDW-locatie of bij een kentekenloket dat in het weekend open is.
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - een origineel geldig legitimatiebewijs (zie bij legitimatie voor schorsen bij een loket)
   - de kentekencard en de tenaamstellingscode  of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
  3. U betaalt de kosten.
  4. De schorsing is direct verlengd.
  5. U ontvangt van de medewerker een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.
  6. Uw kentekenbewijs blijft geldig. Als u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) heeft, dan krijgt u wel een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers hiervan vindt u op het schorsingsverslag. U ontvangt per post op het adres waarop bij de gemeente staat ingeschreven het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode. De oude tenaamstellingscode moet u vernietigen.
 • (Link)

  Legitimatie voor schorsen bij een loket

  Bent u de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of iemand anders die het namens de eigenaar regelt? Dan kunt u zich bij het loket/de balie legitimeren met 1 van deze documenten:

  • een Nederlands(e) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart 
  • een rijbewijs of identiteitskaart uit een EU- of EVA-land
  • een diplomatiek paspoort
  • een Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  •  een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • een dienstpaspoort
  • een buitenlands paspoort

  Legitimeren met buitenlands legitimatiebewijs

  Legitimeren met een buitenlands legitimatiebewijs kan alleen bij een RDW-balie of -keuringsstation, niet bij een kentekenloket.

  Voertuig op naam van een bedrijf

  Wilt u als tekenbevoegde of afgevaardigde van een bedrijf (rechtspersoon) een voertuig (op naam van het bedrijf) schorsen, dan moet u zich ook legitimeren met deze documenten.

 • (Link)

  Kosten

  Let op: u krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder stopzet.
  Omschrijving Kosten
  Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,95
  Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €49,90
  Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €74,85

  Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder stopzet.

 • (Link)

  Goed om te weten

  Eerder stopzetten

  • U kunt een schorsing eerder stopzetten als u weer met uw voertuig gebruikt wilt maken van de openbare weg. U krijgt dan geen geld terug.
  • Als u de schorsing binnen 1 maand na het begin van de schorsing stopzet, moet u (voor belastingplichtige voertuigen) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de deze link opent in een nieuw venster site van de Belastingdienst.

  Afloop van de schorsing

  • Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en eventuele APK-plicht). Doet u dan niet, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. U kunt ook de schorsing verlengen.

  • 4 à 5 weken voor afloop van de schorsing krijgt u van ons een herinneringsbrief. Deze krijgt u per post of in uw Berichtenbox. Als u op mijn.overheid.nl heeft aangegeven dat u onze post in uw Berichtenbox wilt ontvangen, dan ontvangt u de brief alleen in deze Berichtenbox en niet per post.

  Leasevoertuig 

  U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Wij sturen de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.

  Schorsing bij ombouw 

  Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.

 • (Link)

  Rijden met een geschorst voertuig (bijv. voor APK)

  Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 2 uitzonderingen:

  1. U mag met een geschorst voertuig voor een APK-keuring rijden naar een RDW-erkend bedrijf dat APK-keuringen uitvoert of naar een RDW-keuringsstation. Een voertuig waarvoor de APK-plicht geldt, moet immers een geldige APK hebben op het moment dat de schorsing afloopt of u deze stopzet.
   U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop het tijdstip van de keuring, bij u hebben. Deze moet u kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook moet het voertuig WA verzekerd zijn.
   U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig is gestald naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. U neemt daarbij de kortste route.
   U hoeft op de dag van de keuring geen motorrijtuigenbelasting te betalen en u hoeft de APK-keuring vooraf niet te melden. Meer informatie op de deze link opent in een nieuw venster website van de Belastingdienst .
  2. U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst deze link opent in een nieuw venster aanmelden voor de evenementenregeling.
 • (Link)

  Iemand anders de schorsing voor u laten regelen

  Kunt u de (verlenging van de) schorsing niet zelf aanvragen? Dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die voor u schorst moet minimaal 18 jaar zijn (16 jaar voor een bromfiets).
  • Online kan iemand anders de schorsing alleen voor u regelen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit alleen bij een loket.

  Bij loket schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, moet de volgende documenten van u meekrijgen:

  • bij een papieren kentekenbewijs: het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.
  • bij een kentekencard: deze kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.

  Zelf moet hij zijn eigen legitimatiebewijs meenemen. (Die van u hoeft niet)

  Nadat de schorsing geregeld is, moet hij de documenten die de loketmedewerker geeft aan u overhandigen. 

  Online schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, heeft het volgende van u nodig:

  • het documentnummer van uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode. Het documentnummer vindt u op de voorkant van de kentekencard.
  1. Hij/zij logt via de knop Schorsing aanvragen in met zijn eigen Digid.
  2. Hij/zij vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal.
  3. Wij sturen u een bevestigingsmail naar het opgegeven e-mailadres. 
  4. Het kenteken is geschorst/verlenging is geregeld zodra op dat e-mailadres een tweede mail van ons binnenkomt.
  5. U ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode per post. Uw kentekenbewijs blijft geldig.
 • (Link)

  Schorsing verlengen met een Europees inlogmiddel

  Bent u inwoner van de Europese Unie en heeft u geen DigiD? U kunt mogelijk ook  deze link opent in een nieuw venster een schorsing verlengen met het nationale inlogmiddel van uw land

  Let op: U heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.