Schorsing online aanvragen

Als u besluit uw motor voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u de WA-verzekering en de motorrijtuigenbelasting tijdelijk stopzetten. Dit heet schorsen. U heeft hiervoor DigiD nodig. Een schorsing duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

Wat kunt u doen?

Schorsing aanvragen

Zo vraagt u online een schorsing aan:

 1. Ga naar Externe link‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
 2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de schorsingsaanvraag bij de RDW. U heeft de gegevens nodig die op het Tenaamstellingsbewijs (deel lB) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard staan. Heeft u deze gegevens niet, vraag dan vervangend kentekenbewijs aan.
 3. U betaalt de Kosten via iDEAL.
 4. Het kenteken is direct geschorst.
 5. U ontvangt van de RDW een e-mail met als onderwerp; 'Bevestiging plaatsen schorsing' waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). Print en bewaar deze e-mail, deze mail is uw bewijs van schorsing.
 6. Lukt het niet om online te schorsen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie gaat u naar ‘Schorsing via loket aanvragen' 

Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan moet u dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs.

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan moet u dit en de bijbehorende tenaamstellingscode goed bewaren. U krijgt hiervoor geen nieuwe. Zowel de kentekencard als de tenaamstellingscode blijft gewoon geldig.

Voorwaarde voor online schorsen

Het voertuig moet op uw naam staan. Staat het voertuig op naam van uw bedrijf, dan kunt u de schorsing ook online regelen. Voor meer informatie gaat u naar een voertuig van de zaak schorsen, verlengen of beëindigen

Rijden met een geschorst voertuig

 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.

Belangrijk om te weten bij een schorsing

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering en motorrijtuigenbelasting) en u heeft het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum een jaar later. Bijvoorbeeld van 10 december 2016 tot en met 10 december 2017.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.

Kosten

Voor het schorsen van een motor betaalt u het onderstaand tarief.  

Omschrijving
Aanmelden schorsing laag tarief RDW €24,10

Vaker schorsen binnen een jaar

Heft u de schorsing voor de einddatum op en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na het begin van de vorige schorsing? Dan hoeft u voor een motor geen hoger schorsingsbedrag te betalen zoals bij bijvoorbeeld de auto wel van toepassing is. U betaalt dan het tarief ' Aanmelden schorsing motor laag tarief RDW' zoals u onder 'Kosten' ziet staan.

DigiD

Als u een schorsing online wilt aanvragen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.