Een schorsing gaat direct in (het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven) en duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

Vanaf 3 januari 2019 kunt u naast voor 1 jaar ook voor 2 of 3 jaar uw schorsing aanvragen of verlengen. Bekijk hier de tarieven voor schorsen in 2019.

Voordelige schorsingsregeling voor verzamelaars

Heeft u meer dan 5 oude motoren van 15 jaar of ouder op uw naam staan, dan biedt de RDW u een voordelige schorsingsregeling. Deze regeling geldt alleen als de motoren 15 jaar of ouder zijn. U hoeft dan maar voor 5 van die motoren de schorsing te betalen. Vanaf de zesde is de schorsing gratis.

Is een betaalde schorsing beëindigd?  Dan moet u voor de eerstvolgende schorsing betalen, zodat er weer 5 betaalde schorsingen zijn.

Inloggen met DigiD

Als u een schorsing online wilt aanvragen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via deze link opent in een nieuw vensterwww.digid.nl.

digid afbeelding

Online meerdere voertuigen schorsen

Zo schorst u meerdere motoren tegelijk:

 1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
 2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de RDW-dienst. U heeft de gegevens nodig die op het Tenaamstellingsbewijs (deel lB) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard staan. Heeft u deze niet, vraag dan een vervangend kentekenbewijs aan.
 3. U betaalt de kosten via iDEAL. Deze tarieven gelden voor de eerste 5 motoren van 15 jaar of ouder. De 6e en opvolgende schorsing(en) van een motor van 15 en ouder zijn dan gratis. Het advies is om ongeveer een uur te wachten met het invoeren van de 6e schorsing. Mogelijk herkent het systeem anders niet dat het uw 6e schorsing is (en daarmee gratis)
  Omschrijving 2018 2019
  Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,10 €24,10
 4. De kentekens zijn direct geschorst.
 5. U ontvangt van de RDW voor elk voertuig een e-mail met als onderwerp; 'Bevestiging plaatsen schorsing' waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). U moet deze e-mail printen en bewaren.
 6. Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het schorsingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet dan kunt u de Berichtenbox aanmaken op mijn.overheid.nl.

Lukt het niet om online te schorsen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie gaat u naar schorsing via loket aanvragen voor verzamelaars van oude voertuigen.

Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan moet u dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs.

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan moet u dit en de bijbehorende tenaamstellingscode goed bewaren. U krijgt hiervoor geen nieuwe. Deze blijven gewoon geldig.

Voorwaarden voor online schorsen

 • De motoren staan op uw naam.
 • De motoren zijn 15 jaar of ouder. 

Rijden met een geschorst voertuig

Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Uitzondering hierop:

Belangrijk om te weten

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering en motorrijtuigenbelasting) en u heeft het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • ls u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kenteken was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Ga voor meer informatie naar de site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • U hoeft niet aan de RDW door te geven waar u de voertuigen stalt. De Belastingdienst kan hier wel om vragen.

Tarieven 2019

1 jaar 2 jaar 3 jaar
Aanvraag normaal tarief € 73,10 € 73,10 +€ 24,10 = € 97,20 * € 73,10 + € 48,20 = € 121,30 *
Aanvraag laag tarief € 24,10 € 48,20 € 72,30
Verlengen € 24,10 € 48,20 € 72,30
Aanvraag brom-/snorfietsen € 11,10 € 22,20 € 33,30
Verlengen brom-/snorfietsen € 11,10 € 22,20 € 33,30

*U betaalt het aanvraagtarief plus een verlengingstarief. U betaalt dus vooraf voor de verlenging(en).  
Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder beëindigt.