Geschorst voertuig verkopen

Verkoopt u het voertuig waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.

Inloggen met DigiD

Als u een schorsing online wilt beëindigen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via deze link opent in een nieuw vensterwww.digid.nl

digid afbeelding

Schorsing online beëindigen

Zo heft u de schorsing online op:

  1. Ga naar ‘ Schorsing opheffen ’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
  2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de RDW-dienst.
  3. De schorsing is direct beëindigd en u ontvangt een e-mail met de einddatum van de schorsing. U krijgt geen nieuw kenteken. Alleen als u een papieren kentekenbewijs heeft waarop de schorsing is vermeld, ontvangt u per post een kentekencard en tenaamstellingscode.
  4. Lukt het niet om online de schorsing op te heffen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie hierover gaat u naar ‘Schorsing via loket beëindigen'. Op het moment dat de schorsing is opgeheven, mag u weer met het voertuig op de openbare weg rijden. Het voertuig moet dan wel verzekerd zijn. De deze link opent in een nieuw venstermotorrijtuigenbelasting gaat automatisch weer in.

Papieren kentekenbewijs met vermelding van de schorsing

Als op het papieren Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) een melding staat van schorsing (deze melding staat er op als u heeft geschorst of de schorsing heeft verlengd vóór 1-1-2014), dan krijgt u naast een e-mail met de einddatum van de schorsing ook een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard). Daarnaast ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode (9 cijfers). Dit is een code, die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig.

De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren. De RDW stuurt het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode niet naar het buitenland, maar naar het laatst bekende adres in Nederland of naar een Nederlands correspondentieadres.

De weg op zonder kentekencard

Krijgt u een kentekencard en heeft u deze nog niet in huis? Dan mag u al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het beëindigen van de schorsing de kentekencard kunnen tonen.
U mag niet zonder kentekenbewijs met uw voertuig de weg op in het buitenland.

Schorsing beëindigen binnen verzamelaarsregeling

Als u deelneemt aan de verzamelaarsregeling voor het schorsen van voertuigen van 15 jaar of ouder dan kan het zijn dat u voor een eerstvolgende schorsing of verlenging van een schorsing moet betalen. Dat is het geval als u door het beëindigen van deze schorsing geen 5 betaalde schorsingen meer heeft. U krijgt immers alleen een schorsing gratis als u 5 betaalde schorsingen voor voertuigen van 15 jaar en ouder per jaar heeft.

Schorsing beëindigen van voertuig op naam van bedrijf

Staat het voertuig op naam van uw bedrijf, dan kunt u de schorsing ook online beëindigen. Ga voor meer informatie naar ‘Voertuig van de zaak schorsen’.

Schorsing beëindigen binnen 1 maand

Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag.

Vaker schorsen binnen een jaar

Heft u de schorsing voor de einddatum op en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na begin van de vorige schorsing? Dan hoeft u voor een motor geen hoger schorsingstarief te betalen zoals bijvoorbeeld bij een auto het geval is.