Verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig

Als u een voertuig op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

Deze verplichtingen zijn:

  • Een voertuig moet vanaf het moment dat het op uw naam staat, WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). Dit geldt niet voor aanhangwagens, die zijn verzekerd bij het trekkend voertuig.
  • U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Dit geldt voor personenauto's, bestelauto's, vrachtauto's en motorfietsen.
  • U moet de juiste kentekenplaten op het voertuig hebben.
  • Als uw voertuig voorzien is van een kenteken beginnend met ZZ of ZZZ mag u zich uitsluitend op de weg bevinden met een ontheffing van de wegbeheerder of van de RDW.

Verzekering

De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.

Motorrijtuigenbelasting

Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt voor personenauto's, bestelauto's, vrachtauto's en motorfietsen. Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht (als dit van toepassing is). Gebruikt u het voertuig niet en wilt u hier niet aan voldoen? Dan kunt u het voertuig schorsen. Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

Boetes na controle van gegevens

De RDW controleert het verzekeringsregister en het keuringsregister. Zo kan de RDW direct zien of een voertuig is verzekerd en (mits van toepassing) APK-goedgekeurd. Heeft u uw voertuig niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. 

De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

Stopzetten voertuigverplichtingen

U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig tijdelijk stopzetten door het voertuig te schorsen, zoals dat heet. Ga voor meer informatie naar Schorsing aanvragen.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed