Zijspan van een motor aan- of afmelden in het kentekenregister

Heeft u een motorfiets met zijspan of heeft u de zijspan verwijderd? Controleer dan of uw motor goed geregistreerd staat in het kentekenregister. Is dit niet het geval, laat de registratie dan bij ons aanpassen.
 • Motorfietsen met zijspan staan geregistreerd in het kentekenregister als voertuigcategorie L4e. Motorfietsen zonder zijspan als voertuigcategorie L3e. Check voordat u de aanvraag doet hoe uw motor in het kentekenregister staat. Dit doet u via de RDW-kentekencheck.  De voertuigcategorie ziet u achter de letter 'J'. 

  Heeft u een zijspan en uw motor staat geregistreerd zonder zijspan of andersom? Ga dan verder met de aanvraag aanmelden of afmelden zijspan als u voldoet aan de voorwaarden.  

  Voorwaarden

  • U heeft een motorfiets met een datum eerste toelating voor 30 april 2009.
   Na 30 april 2009? Dan is een administratieve aanpassing is niet mogelijk. Laat uw motorfiets keuren bij het testcentrum in Lelystad. Voor deze keuring betaalt u kosten. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Testen nationaal.
  • U heeft de motor verder niet aangepast (volgens de Regeling Voertuigen Hoofdstuk 6).
   Heeft u bijvoorbeeld wel de wielbasis of de aandrijving aangepast? Geef dit dan aan op het formulier. Wij beoordelen dan of wij uw motor alsnog moeten keuren.

  Motor met afneembaar zijspan

  Heeft u een motor met een afneembaar zijspan, vermeld dit dan op het aanvraagformulier. In het kentekenregister registreren we de vermelding dat u de motorfiets zonder zijspan mag gebruiken.

  1. Ga naar het formulier via de knop 'aan- of afmelden zijspan’.
  2. Vul het formulier in. Staat het voertuig op naam van een bedrijf dan moet de tekenbevoegde de aanvraag doen.

   • Vul bij 'Voertuigcategorie'  L4e (voor motorfiets met zijspan) of L3e (voor motorfiets zonder zijspan) in. 
   • Geef ook aan als uw motor een afneembaar zijspan heeft.
  3. Bent u niet de geregistreerde eigenaar? Voeg dan als bijlage een ondertekend verzoek toe waarin de eigenaar toestemming geeft dat iemand anders de aanvraag doet. Bent u een bedrijf met een erkenning van ons? Stuur dan een kopie van uw bedrijfspas mee.  
  4. Alles goed? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  5. Bel uw verzekeringsmaatschappij om de aanpassing door te geven.

   

 • Het aan- of afmelden van een zijspan is gratis.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed