Motorfietsen met zijspan met een datum eerste toelating (DET) van vóór 30 april 2009 zijn meestal niet geregistreerd als motorfiets met zijspan. Als de RDW niet op de hoogte is van de zijspanaanbouw of – verwijdering in het verleden staat de motorfiets mogelijk verkeerd geregistreerd.

Aanpassen registratie

 • Motorfietsen met een DET vóór 30 april 2009

U kunt voor uw motorfiets met zijspan met een DET van vóór 30 april 2009 de registratie gratis en zonder keuring laten aanpassen. Heeft u een motorfiets zonder zijspan en staat het voertuig als een motorfiets met zijspan in het kentekenregister? Dan kun u dit ook gratis laten aanpassen.

 • Motorfietsen met een DET vanaf 30 april 2009

Motorfietsen met een DET vanaf 30 april 2009 met een zijspanaanbouw of –verwijdering moet u altijd laten keuren. Deze keuring vindt plaats op het RDW Testcentrum in Lelystad. Aan deze keuring zijn kosten verbonden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Testen Nationaal.

 • Motorfietsen met een afneembaar zijspan

Als het zijspan van uw motorfiets afneembaar is, dan kunt u dit aangeven op het webformulier. Motorfietsen met een afneembaar zijspan horen ook de voertuigcategorie L4e (met zijspan) te hebben, maar krijgen in het kentekenregister dan een vermelding dat het gebruik zonder zijspan is toegestaan. De vermelding van een zijspan komt niet op het kentekenbewijs te staan. Wel kunt u na de vermelding met deze link opent in een nieuw vensterde RDW kentekencheck uw voertuiggegevens raadplegen. Als u het kenteken invult, ziet u achter de letter 'J' de voertuigcategorie staan. De bijzonderheden staan onder het tabblad 'bijzonderheden'.

Als u de voertuigcategorie van het voertuig niet juist laat registreren, kan dit gevolgen hebben bij controles op de weg door de politie (ook in het buitenland).

Voorwaarden voor gratis registreren of verwijderen

Nakijken hoe uw motorfiets staat geregistreerd

U kunt met deze link opent in een nieuw vensterde RDW kentekencheck uw voertuiggegevens raadplegen. Vul het kenteken in. Achter de letter ‘J’ ziet u de voertuigcategorie staan. De datum eerste toelating (DET) kunt u vinden door te klikken op het plusje achter ‘Vervaldatum en historie’. Achter de letter ‘B’.

Zijspan laten registreren of verwijderen door de RDW

Zo registreert of verwijdert u de zijspan van uw motorfiets in het kentekenregister en op uw kentekenbewijs:

 1. Controleer via deze link opent in een nieuw vensterde RDW kentekencheck of uw motorfiets als L3e of L4e geregistreerd staat en of uw voertuig de juiste DET heeft voor een gratis wijziging.
 2. Vul het formulier 'aan- of afmelden zijspan’  zo volledig mogelijk in. Staat het voertuig op naam van een bedrijf, dan moet de tekenbevoegde de aanvraag doen.
 3. Bij 'Voertuigcategorie' vult u in L4e (voor motorfiets met zijspan) of L3e (voor motorfiets zonder zijspan). Als uw motorfiets een afneembaar zijspan heeft, geeft u dit ook aan.
 4. Stuur de benodigde documenten mee (zie ‘Documenten die u moet meesturen’) mee en klik op verzenden.
 5. Als alles akkoord is, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekenbewijs (kentekencard ) met de juiste gegevens per post. Daarnaast ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode. De RDW verstuurt deze een werkdag later. De tenaamstellingscode is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren. Als u al een kentekencard heeft dan ontvangt u geen nieuwe tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode die u heeft blijft geldig.
 6. Zodra u de nieuwe kentekencard heeft ontvangen, vernietigt u het oude papieren kentekenbewijs;

Tip

Geef de wijziging ook door aan uw verzekeraar

Documenten die u moet meesturen

Als geregistreerde eigenaar/houder:
 • Geen
Als niet geregistreerde eigenaar/houder:
 • Een ondertekende verklaring van de eigenaar waarin toestemming wordt verleend om de aanvraag te doen.
Voertuigen die in de bedrijfsvoorraad staan van een RDW-erkend bedrijf
 • kopie van uw bedrijfspas. Als het erkend bedrijf geen bedrijfspas (meer) heeft mag u ook een uittreksel van de KvK meesturen. Het verzoek moet dan wel gedaan worden door een tekenbevoegde.
Staat het voertuig op naam van een bedrijf?
 • Als het voertuig op naam van een bedrijf staat moet het verzoek worden gedaan door de tekenbevoegde van het bedrijf.