Vaartuig overschrijven of registreren

Boot, waterscooter of jetski gekocht? U moet als koper het vaartuig op uw naam zetten. Dit noemen we overschrijven. Vaartuig gekocht zonder Nederlandse registratie? Dan moet u het vaartuig bij ons registreren. 
  • U moet minimaal 18 jaar zijn.
  • Het registreren is verplicht voor vaartuigen korter dan 20 meter en sneller dan 20 kilometer per uur.
  • Bij het overschrijven heeft u het registratiebewijs nodig. Lees hier wat u moet doen als u geen registratiebewijs heeft.
  • Met het registratiebewijs mag u varen op bijna alle Nederlandse binnenwateren. Het registratiebewijs uit België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk is ook geldig in Nederland.
  • Zakelijk vaartuig? Lees verder op Vaartuig op bedrijfsnaam overschrijven of registreren. Heeft u een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan beschouwen wij u als particulier. Volg de instructies op deze pagina.
  • Is uw vaartuig in aanbouw? Start pas met de registratie als uw vaartuig een rompnummer en typeplaatje heeft.
  1. Overschrijven? Pak het registratiebewijs erbij. 
  2. Eerste registratie? Maak een duidelijke foto van het romp- en motornummer. Zonder foto kan uw registratie vertraging oplopen. Noteer meteen de volgende gegevens:
  3. Klik op 'Vaartuig overschrijven' of ' Vaartuig registreren', log in met DigiD en vul de gegevens in. Wilt u ook een wijziging aan het vaartuig doorgeven? Dan kunt u dit hier ook aangeven.
  4. U betaalt met iDEAL.
  5. Wij beoordelen uw aanvraag. Als alles klopt, ontvangt u binnen 5 werkdagen het registratiebewijs op het adres waar u ingeschreven staat.
  6. Vanaf dan staat het vaartuig op uw naam. Dit checkt u op Mijn RDW.
  7. Bij een overschrijving ontvangt u daarnaast een vrijwaringsbewijs via e-mail. Dit geeft u aan de oude eigenaar.
  8. Om te mogen varen in Nederland, moet uw vaartuig voorzien zijn van een duidelijk registratieteken. Lees meer op Voorwaarden registratieteken
  9. Het registratiebewijs moet u tijdens het varen altijd bij u hebben.
 • Omschrijving Kosten
  Vaartuig voor het eerst registreren €59,20
  Vaartuig overschrijven €31,80

  Let op: geen geld terug

  U betaalt voor het behandelen van de aanvraag. Zodra u heeft betaald, kunt u uw geld niet terugkrijgen. Ook niet als wij uw aanvraag afwijzen of als u deze zelf stopt.
 • Lukt het niet met DigiD? Ga dan naar 1 van onze balies of keuringsstations of naar een kentekenloket van PostNL. 

  Overschrijven bij een balie

  1. Neem het volgende mee:
   • Geldig registratiebewijs van het vaartuig
   • Geldig(e) identiteitskaart, paspoort of rijbewijs
  2. U ontvangt een vrijwaringsbewijs. Dit geeft u aan de vorige eigenaar. 
  3. Wij beoordelen uw aanvraag. Als alles klopt, ontvangt u het registratiebewijs binnen 5 werkdagen op het adres waar u ingeschreven staat.

  Overschrijven zonder registratiebewijs

  Geen registratiebewijs? Vraag dan een verslag voor overschrijving aan en neem deze mee naar de balie. Volg de stappen onder 'Registreren bij een balie'.

  Overschrijven en aanpassing doorgeven

  Wilt u bij het overschrijven ook een aanpassing aan het vaartuig doorgeven? Vraag dan een verslag voor overschrijving aan. Volg de stappen onder 'Registreren bij een balie'. Zonder dit verslag kunt u aan de balie geen wijziging doorgeven.

  Registreren bij een balie

  Is uw vaartuig nog niet geregistreerd? Of heeft u geen registratiebewijs? Dan moet u eerst een verslag aanvragen met daarin alle gegevens van het vaartuig. Dit noemen we voorregistratie en werkt als volgt:

  1. Maak een duidelijke foto van het romp- en motornummer. Zonder foto kan uw aanvraag vertraging oplopen. Noteer meteen de volgende gegevens:
   • Bouwjaar en rompnummer
   • Merk en type vaartuig
   • Kleur, naam en afmetingen vaartuig
   • Merk en type motor en vermogen
   • Motornummer 
  2. Pak de gegevens erbij en klik op 'Verslag voor eerste registratie aanvragen' of op 'Verslag voor overschrijving aanvragen'.
  3. Na uw aanvraag ontvangt u 2 e-mails. In de tweede e-mail staat een link naar het verslag.
  4. Neem het verslag op uw telefoon of op papier mee naar de balie. Samen met een geldig(e) identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. 
  5. Wij beoordelen uw aanvraag. Als alles klopt, ontvangt u het registratiebewijs binnen 5 werkdagen op het adres waar u ingeschreven staat.
  • Geen registratiebewijs? Probeer eerst het registratiebewijs te krijgen van de verkoper.
  • Is de verkoper het registratiebewijs kwijt? Dan kan hij een nieuw registratiebewijs aanvragen.

  Overschrijven zonder registratiebewijs

  Online

  • Lukt het niet om het registratiebewijs te krijgen van de verkoper? Vink dan bij het online overschrijven aan dat u geen registratiebewijs heeft.
  • Wij sturen de eigenaar een formulier. Hiermee moet hij binnen 30 dagen verklaren dat de overschrijving akkoord is.
  • Is de eigenaar akkoord? Dan ontvangt u een nieuw registratiebewijs.
  • Bij overlijden van de eigenaar, sturen wij het formulier naar de erven van de overledene.
  • Let op: overschrijven zonder registratiebewijs kan meer dan 30 dagen duren.

  Bij de balie

  • Zonder registratiebewijs, heeft u een verslag nodig met daarin alle gegevens van uw vaartuig. Dit noemen we voorregistratie. 
  • Onder 'Liever bij een balie' leest u hoe u dit aanvraagt.
  • Dit verslag neemt u op papier of op uw telefoon mee naar een van onze balies of keuringsstations of naar een kentekenloket van PostNL. Samen met een geldig legitimatiebewijs.
 • Als u in het buitenland woont, kunt u uw vaartuig alleen bij 1 van onze balies of keuringsstations overschrijven of registreren. Hiervoor moet u eerst een verslag aanvragen met daarin alle gegevens van uw vaartuig. Dit noemen we voorregistratie en werkt als volgt:

  1. Maak een duidelijke foto van het romp- en motornummer. Zonder foto kan uw aanvraag vertraging oplopen. Noteer meteen de volgende gegevens:
  2. Pak de gegevens erbij en klik op 'Verslag overschrijving aanvragen' of op 'Verslag eerste registratie aanvragen'.
  3. Na uw aanvraag ontvangt u 2 e-mails. In de tweede e-mail staat een link naar het verslag.
  4. Ga naar 1 van onze balies of keuringsstations en neem mee:
  5. Wij beoordelen uw aanvraag. Als alles akkoord is, kunt u na 5 werkdagen het registratiebewijs op dezelfde locatie ophalen.
  6. Bij het overschrijven ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Dit geeft u aan de vorige eigenaar.
 • Na het overschrijven of registreren geen registratiebewijs ontvangen? En zijn de 5 werkdagen verstreken? Dat is vervelend. U kunt dit tot 3 maanden na uw aanvraag bij ons melden. Als alles akkoord is, ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw registratiebewijs.

  Registratiebewijs kwijt

  Heeft u geen registratiebewijs ontvangen? En is het langer dan 3 maanden geleden dat u uw vaartuig heeft overgeschreven of geregistreerd? Lees dan verder op Registratiebewijs kwijt.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed