Inschrijven vaartuig dat nog geen Nederlandse registratie heeft

Koopt of heeft u een vaartuig (motorboot, waterscooter of jetski) en heeft dat nog geen Nederlandse registratie? Bijvoorbeeld als u een nieuw vaartuig heeft gekocht, of een vaartuig heeft dat in Nederland nog niet geregistreerd staat. Dan moet u het vaartuig bij de RDW laten registreren (inschrijven) en op uw naam zetten om ermee te kunnen varen in Nederland. Dit geldt voor ieder vaartuig dat korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 kilometer per uur.

Wat kunt u doen?

Inschrijven op bedrijfsnaam buitenland

Is uw bedrijf gevestigd in het buitenland en heeft u geen uittreksel van de Nederlandse Kamer van Koophandel? Dan kunt u geen snelle motorboot inschrijven en overschrijven op uw bedrijfsnaam.

Voorregistratie

Per 1 januari 2018 is de manier gewijzigd waarop u een snelle motorboot kunt registreren. Als u een snelle motorboot zonder Nederlands registratiebewijs op uw naam wilt zetten, doet u eerst online een voorregistratie. Met het voorregistratieverslag gaat u naar het kentekenloket van PostNL of RDW-balie. Deze manier van registreren voorkomt fouten en u krijgt daardoor sneller uw registratiebewijs. 

Snelle motorboot inschrijven

Zo regelt u online de voorregistratie voor het inschrijven en op naam zetten van een snelle motorboot:

1. Houd de gegevens van de boot bij de hand.

2. Ga naar /sitecore/content/Teksten/Functioneel/Link/ExternalInschrijven snelle motorboot en vul de gevraagde gegevens in.

3. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het zogenoemde voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld).

4. Dit voorregistratieverslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan en dit neemt u mee naar een kentekenloket van /sitecore/content/Teksten/Functioneel/Link/Externalkentekenloket van PostNL  of RDW balie. Woont u niet in Nederland? Dan kunt u alleen bij een RDW-balie terecht.

5. U neemt mee:

  • een geldig legitimatiebewijs  
  • een geldig uittreksel van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 1 jaar) wanneer u de boot op uw bedrijfsnaam wilt overschrijven

6. De kosten betaalt u aan het kentekenloket of RDW-balie.

Inschrijving snelle motorboot in register € 54,00      

7. U krijgt het registratiebewijs niet direct mee. Als uw aanvraag is goedgekeurd, stuurt de RDW het registratiebewijs binnen 5 werkdagen op naar het adres waar u in Nederland staat ingeschreven. Heeft u een buitenlands adres opgegeven? Dan wordt het registratiebewijs niet opgestuurd, maar kunt u het registratiebewijs alleen ophalen bij de RDW-locatie waar u met uw voorregistratieverslag bent geweest. Het registratiebewijs ligt daar 5 werkdagen na het inleveren van het voorregistratieverslag voor u klaar.

8. Als u  het registratiebewijs heeft ontvangen, moet u het registratieteken aan beide kanten van de  motorboot goed zichtbaar aanbrengen. Het registratieteken staat op het registratiebewijs. Ga voor informatie naar het artikel voorwaarden en afmetingen registratieteken.  

Let op; de kosten betaalt u voor het in het behandeling nemen van uw aanvraag. Wijst de RDW uw aanvraag af dan krijgt u geen geld terug.

Afhandeltijd in het hoogseizoen

In het hoogseizoen is de afhandeltijd van een aanvraag langer. Deze kan oplopen tot maximaal 3 weken. Het hoogseizoen is van mei tot en met september.

Registratiebewijs niet ontvangen

Heeft u onlangs een registratiebewijs aangevraagd en dit niet binnen 5 werkdagen ontvangen, neem dan contact op met de RDW. We nemen de aanvraag van een nieuw registratiebewijs niet in behandeling als u deze 3 maanden na afgifte van de originele documenten heeft ingediend.

Termijn doorgeven niet ontvangen registratiebewijs

Heeft u nog niet doorgegeven dat u het registratiebewijs niet heeft ontvangen en is het langer dan 3 maanden geleden dat u het document heeft aangevraagd, dan moet u een vervangend registratiebewijs aanvragen.