Motorboot voor het eerst registreren

Koopt of heeft u een vaartuig (motorboot, waterscooter of jetski) en heeft dat nog geen Nederlandse registratie? Bijvoorbeeld als u een nieuw vaartuig heeft gekocht, of een vaartuig heeft dat in Nederland nog niet geregistreerd staat. Dan moet u het vaartuig bij ons laten registreren (inschrijven) en op uw naam zetten om ermee te kunnen varen in Nederland. Dit geldt voor ieder vaartuig dat korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 kilometer per uur.

Wanneer uw vaartuig wel al een Nederlandse registratie heeft, lees dan verder in het artikel Vaartuig overschrijven

Wat kunt u doen?

Eerste registratie snelle motorboot online

U kunt de deze link opent in een nieuw venster eerste registratie en betaling eenvoudig online regelen. Als koper moet u:

 • in het bezit zijn van DigiD
 • 18 jaar of ouder zijn
 • in Nederland wonen

Zijn alle gegevens goed ingevuld, dan ontvangt u het registratiebewijs binnen 5 werkdagen. Houd de gegevens van de boot bij de hand.

Lukt het niet om de eerste registratie van de snelle motorboot online te regelen, dan kunt u ook naar het loket.

Kosten

Omschrijving Kosten
Eerste registratie snelle motorboot €55,90

Bij een online eerste registratie betaalt u de kosten via i-Deal. Let op: zodra u de kosten heeft betaald, kunt u uw geld niet meer terugkrijgen. Ook niet als wij uw aanvraag afwijzen of u zelf de overschrijving stopzet. 

Inloggen met DigiD

Als u online een vaartuig voor het eerst wilt registreren, heeft u als koper een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.

digid afbeelding

Kijk of het vaartuig op uw naam staat

Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kunt u na de registratie direct bekijken of het vaartuig op uw naam staat. Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

Eerste registratie bij loket

Kunt of wilt u de motorboot niet online voor het eerst registreren? U kunt ook bij het loket de eerste registratie regelen. In dit artikel vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

Ik heb geen DigiD

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u bij een kentekenloket van PostNL of RDW-balie de motorboot voor het eerst registreren. Dit gaat als volgt:

 1. U maakt deze link opent in een nieuw venster online een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot.
 2. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld). Het verslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan.
 3. U gaat naar een deze link opent in een nieuw venster kentekenloket van PostNLRDW-keuringsstation of RDW-balie en neemt mee:
  - voorregistratieverslag (uitgeprint of op uw mobiele telefoon)
  - een geldig legitimatiebewijs 
 4. U betaalt de kosten.
 5. Zijn alle gegevens goed ingevuld en beoordelen wij dat het vaartuig inderdaad geregistreerd kan worden? Dan sturen we het registratiebewijs binnen 5 werkdagen op naar het adres waar u in Nederland staat ingeschreven.
 6. Na ontvangst van het registratiebewijs brengt u het registratieteken goed zichtbaar en volgens de voorwaarden aan op uw motorboot.

Ik woon in het buitenland

Woont u in het in buitenland? Dan kunt u bij de RDW-balie de motorboot voor het eerst registreren. U heeft een voorregistratieverslag nodig. Dit gaat als volgt:

 1. U maakt deze link opent in een nieuw venster online een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot.
 2. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld). Het verslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan.
 3. U gaat naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie en neemt mee:
  - voorregistratieverslag (uitgeprint of op uw mobiele telefoon)
  - een geldig legitimatiebewijs 
 4. U betaalt de kosten aan de balie.
 5. U kunt het registratiebewijs ophalen bij de RDW-locatie waar u met uw voorregistratieverslag bent geweest. Als wij beoordelen dat het vaartuig geregistreerd kan worden, dan ligt het registratiebewijs daar 5 werkdagen na het inleveren van het voorregistratieverslag voor u klaar.
 6. Na ontvangst van het registratiebewijs brengt u het registratieteken goed zichtbaar en volgens de voorwaarden aan op uw motorboot.

Eerste registratie vaartuig op bedrijfsnaam

Wilt u de boot voor het eerst registreren op uw bedrijfsnaam? Voor meer informatie gaat u naar Vaartuig voor het eerst registreren op uw bedrijfsnaam.    

Kosten

Omschrijving Kosten
Eerste registratie snelle motorboot €55,90

Let op: zodra u de kosten heeft betaald, kunt u uw geld niet meer terugkrijgen. Ook niet als wij uw aanvraag afwijzen of u zelf de registratie stopzet. 

Inloggen met uw Europese inlogmiddel

Burgers van EU-lidstaten die niet over DigiD beschikken, kunnen inloggen met een Europees-erkend inlogmiddel. Hiermee logt u in met het nationale inlogmiddel van uw land. Let op: u heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.

deze link opent in een nieuw venster Een snelle motorboot registreren met een Europees inlogmiddel.