Online overschrijven

U kunt de deze link opent in een nieuw vensteroverschrijving en betaling eenvoudig online regelen. U moet in het bezit zijn van:

 • het registratiebewijs
 • een DigiD
 • 18 jaar of ouder zijn
 • en in Nederland wonen

Zijn alle gegevens goed ingevuld, dan ontvangt u het nieuwe registratiebewijs binnen 5 werkdagen. Houd het registratiebewijs en de gegevens van de boot bij de hand. Lukt het niet om de overschrijving online te regelen, dan kunt u ook naar het loket.

Kosten

Omschrijving Kosten
Overschrijven snelle motorboot €30,00

Bij een online overschrijving betaalt u de kosten via i-Deal. Let op: de kosten betaalt u voor het in het behandeling nemen van uw aanvraag. Wijst de RDW uw aanvraag af dan krijgt u geen geld terug.

Inloggen met DigiD

Als u online een vaartuig wilt overschrijven, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.

digid afbeelding

Kijk of het vaartuig op uw naam staat

Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kunt u na de overschrijving direct bekijken of het vaartuig op uw naam staat. Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

Overschrijven bij een loket

Kunt of wilt u de motorboot niet online overschrijven? U kunt ook bij het loket de overschrijving regelen. In dit artikel vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

Ik heb geen DigiD

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u bij een kentekenloket van PostNL of RDW-balie de motorboot overschrijven.

Zo schrijft u de motorboot over:

 1. U gaat naar een deze link opent in een nieuw vensterkentekenloket van PostNL, RDW-keuringsstation of RDW-balie.
 2. U neemt mee:
  - het originele registratiebewijs
  - een geldig legitimatiebewijs 
 3. U betaalt de kosten.
 4. Zijn alle gegevens goed ingevuld, dan stuurt de RDW het registratiebewijs binnen 5 werkdagen op naar het adres waar u in Nederland staat ingeschreven.

Let op; de RDW neemt alle gegevens over zoals deze op het registratiebewijs staan. Aan de balie kunt u geen wijzigingen doorgeven. Wilt u de kleur- of motorgegevens wijzigen? Maak dan eerst deze link opent in een nieuw vensteronline een voorregistratieverslag en neem ook het verslag mee naar het kentekenloket of RDW balie.

Ik woon in het buitenland

Woont u het in buitenland? Dan kunt u de overschrijving niet online regelen, maar moet u naar een RDW-balie. U heeft een voorregistratie nodig om de boot te kunnen overschrijven.

Zo schrijft u de boot over:

 1. U maakt deze link opent in een nieuw vensteronline een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot.
 2. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld). Het verslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan.
 3. U gaat naar het RDW-keuringsstation of RDW-balie en neemt mee:
  - voorregistratieverslag (uitgeprint of op uw mobiele telefoon)
  - registratiebewijs
  geldig legitimatiebewijs 
 4. U betaalt de kosten aan de balie.
 5. U kunt het registratiebewijs ophalen bij de RDW-locatie waar u met uw voorregistratieverslag bent geweest. Het registratiebewijs ligt daar 5 werkdagen na het inleveren van het voorregistratieverslag voor u klaar.

Registratiebewijs kwijt

Heeft u geen registratiebewijs gekregen van de verkoper? Wij raden u aan om het registratiebewijs alsnog op te vragen bij de verkoper van de motorboot. Is de verkoper het registratiebewijs kwijt? Dan kan de verkoper een vervangend registratiebewijs aanvragen.

Wil of kan de verkoper u geen registratiebewijs geven? Dan kunt u de overschrijving niet online regelen, maar moet u naar een kentekenloket van PostNL of RDW-balie. U heeft een voorregistratie nodig om de boot te kunnen overschrijven.

Let op: De afhandeling van de overschrijving zonder registratiebewijs duurt wel langer. De afhandeling kan meer dan 30 dagen duren.

Zo schrijft u de boot over zonder registratiebewijs:

 1. U maakt deze link opent in een nieuw vensteronline een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot.
 2. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld). Dit verslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan.
 3. U gaat naar een deze link opent in een nieuw vensterkentekenloket van PostNL, RDW-keuringsstation of RDW-balie en neemt mee:
  - voorregistratieverslag (uitgeprint of op uw mobiele telefoon)
  - een geldig legitimatiebewijs 
 4. U betaalt de kosten.
 5. Als uw aanvraag is goedgekeurd, stuurt de RDW het registratiebewijs op naar het adres waar u in Nederland staat ingeschreven.

Vaartuig op bedrijfsnaam zetten

Wilt u de boot overschrijven op uw bedrijfsnaam? Ga dan naar Vaartuig overschrijven op bedrijfsnaam.

Vaartuig op bedrijfsnaam eenmanszaak zetten

Heeft u een eenmanszaak? Dan gaat de overschrijving hetzelfde als bij een particulier. Bij deze rechtsvorm kunt u een vaartuig alleen op uw eigen naam (als particulier) zetten en niet op naam van uw bedrijf.

Kosten

Omschrijving Kosten
Overschrijven snelle motorboot €30,00

Let op: de kosten betaalt u voor het in het behandeling nemen van uw aanvraag. Wijst de RDW uw aanvraag af dan krijgt u geen geld terug.

Inloggen met uw Europese inlogmiddel

Burgers van EU-lidstaten die niet over DigiD beschikken, kunnen inloggen met een Europees-erkend inlogmiddel. Hiermee logt u in met het nationale inlogmiddel van uw land. Let op: u heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.

deze link opent in een nieuw vensterEen snelle motorboot overschrijven met een Europees inlogmiddel.