Kleur- of motorwijziging van vaartuig doorgeven

Een wijziging van de kleur of de motoren, moet u doorgeven aan de RDW. Deze aanpassingen verwerken we in het vaartuigregister. U ontvangt een nieuw registratiebewijs. Het vaartuig moet wel op uw eigen naam staan. Iemand anders kan de wijziging niet doorgeven.

Wat kunt u doen?

Online de wijziging doorgeven

U kunt deze link opent in een nieuw venster de kleur- of motorwijziging en betaling eenvoudig online regelen. U moet in het bezit zijn van:

 • het registratiebewijs
 • een DigiD
 • en in Nederland wonen

Zijn alle gegevens goed ingevuld, dan ontvangt u het nieuwe registratiebewijs binnen 5 werkdagen. Houd het registratiebewijs en de gegevens van de boot bij de hand. Lukt het niet om de wijziging online te regelen, dan kunt u ook naar het loket.

Kosten

Omschrijving Kosten
Wijzigen registratiebewijs snelle motorboot €15,55

Bij een online wijziging betaalt u de kosten via iDeal. Let op: de kosten betaalt u voor het in het behandeling nemen van uw aanvraag. Wijst de RDW uw aanvraag af dan krijgt u geen geld terug.

Inloggen met DigiD

Als u online de kleur- of motorgegevens van een vaartuig wilt wijzigen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.

digid afbeelding

Wijziging doorgeven bij een loket

Kunt of wilt u de wijziging van de kleur of motoren niet online doorgeven? U kunt bij het loket de wijziging doorgeven. In dit artikel vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

Ik heb geen DigiD

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u bij een kentekenloket van PostNL of RDW-balie de kleur- of motorwijziging doorgeven. Dit gaat als volgt:
 1. U maakt deze link opent in een nieuw venster online een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot.
 2. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld). Het verslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan.
 3. U gaat naar een deze link opent in een nieuw venster kentekenloket van PostNL , RDW-keuringsstation of RDW-balie en neemt mee:
  - voorregistratieverslag (uitgeprint of op uw mobiele telefoon)
  - registratiebewijs
  geldig legitimatiebewijs 
 4. U betaalt de kosten.
 5. Zijn alle gegevens goed ingevuld, dan stuurt de RDW het registratiebewijs binnen 5 werkdagen op naar het adres waar u in Nederland staat ingeschreven.

Ik woon in het buitenland

Woont u in het buitenland? Dan kunt u bij een RDW-balie de kleur- of motorwijziging doorgeven. Dit gaat als volgt:
 1. U maakt deze link opent in een nieuw venster online een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot.
 2. U ontvangt een e-mail met daarin een link naar het voorregistratieverslag (daarin staan alle gegevens die u heeft ingevuld). Het verslag kunt u uitprinten of op uw mobiele telefoon opslaan.
 3. U gaat naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie en neemt mee:
  - voorregistratieverslag (uitgeprint of op uw mobiele telefoon)
  - registratiebewijs
  - geldig legitimatiebewijs 
 4. U betaalt de kosten.
 5. U kunt het registratiebewijs ophalen bij de RDW-locatie waar u met uw voorregistratieverslag bent geweest. Het registratiebewijs ligt daar 5 werkdagen na het inleveren van het voorregistratieverslag voor u klaar.

Registratiebewijs kwijt

Als u het registratiebewijs kwijt bent, moet u eerst een vervangend registratiebewijs aanvragen. Met het vervangende registratiebewijs kunt u de kleur- of motorwijziging aan uw vaartuig doorgeven.

Vaartuig staat op bedrijfsnaam

Staat de boot op uw bedrijfsnaam, ga dan naar Wijzigen vaartuiggegevens voor bedrijven.

Kosten

Omschrijving Kosten
Wijzigen registratiebewijs snelle motorboot €15,55

Let op: de kosten betaalt u voor het in het behandeling nemen van uw aanvraag. Wijst de RDW uw aanvraag af dan krijgt u geen geld terug.

Inloggen met uw Europese inlogmiddel

Burgers van EU-lidstaten die niet over DigiD beschikken, kunnen inloggen met een Europees-erkend inlogmiddel. Hiermee logt u in met het nationale inlogmiddel van uw land. Let op: u heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.

deze link opent in een nieuw venster Vraag een kleur- of motorwijziging aan met een Europees inlogmiddel.