Er zijn valse e-mails in omloop met als afzender RDW. In deze mail wordt gevraagd om persoons- en voertuiggegevens bij te werken. Deze berichten komen niet van ons. Negeer de mail of markeer als spam. Vragen? Neem dan contact op met ons.
Niet alle websites met de letters ‘rdw’ in de naam zijn van
de RDW zelf. Voorbeelden zijn rdw-online.nl, rdwdata.nl of rdwkenteken.nu. Er zijn sites
die uiterlijk op die van de RDW lijken, bijvoorbeeld doordat ze dezelfde
lettertypes of kleuren gebruiken. Veel van deze sites geven ook
informatie over voertuigen en tellerstanden.
De RDW staat niet in voor de betrouwbaarheid van de
informatie die via deze andere sites gegeven wordt. Twijfelt u, check dan de
website van de RDW zelf.
Een website is daadwerkelijk van de RDW wanneer het adres van de website eindigt op .rdw.nl (dus een punt vóór rdw en ná rdw) of begint
met rdw.nl (zoals www.rdw.nl/privacy of www.rdw.nl/apk).
Bent
u (een deel van) het papieren kentekenbewijs of uw kentekencard kwijt? Dan kunt u online een nieuw kentekenbewijs bij ons aanvragen. Bent u (een deel van) uw tenaamstellingscode kwijt? Vraag dan een nieuwe tenaamstellingscode aan.
Als de Algemene Periodieke Keuring (APK) van uw voertuig is vervallen, mag u geen gebruik maken van de openbare weg met dit voertuig. Door omstandigheden kan het gebeuren dat uw voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd is. Om aan de APK-plicht te kunnen voldoen, heeft u na de APK vervaldatum twee maanden de tijd het voertuig alsnog te laten keuren (Artikel 11 van het Besluit voertuigen). Dit geldt voor een gekentekend motorrijtuig of aanhangwagen waarvoor de APK-keuringsplicht van toepassing is (Artikel 72 van de Wegenverkeerswet 1994). Het voertuig mag tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan.
Opnieuw keuren
Wilt u uw voertuig weer APK laten keuren dan mag u wel voor de keuring naar het APK-keuringsstation toe rijden. U moet wel de kortste route volgen. Het is verstandig om uw verzekeringsmaatschappij dan ook in te lichten.
Schorsen
Als u uw voertuig langer dan twee maanden niet gebruikt, dan moet u de geldigheid van het kentekenbewijs schorsen. Dit houdt in dat u vrijstelling kunt aanvragen voor de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig (WA-verzekering, geldige APK en motorrijtuigenbelasting). Meer informatie over online schorsen en opnieuw keuren van een geschorst voertuig.
Ja, u mag als Nederlander in een voertuig rijden dat geregistreerd is in een andere lidstaat van de Europese Unie. Dit kan echter niet zomaar. Wat u hiervoor moet doen hangt af van hoe lang u met het voertuig rijdt. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.
Bent u eigenaar van een voertuig met buitenlands kenteken?
Bent u als Nederlander eigenaar van een auto met een buitenlands kenteken en woont u in Nederland, dan moet deze wel in Nederland gekentekend worden. Hoe u een Nederlands kenteken aanvraagt voor uw auto leest u op: een auto invoeren.
Wij kunnen u niet verder helpen als u een vraag heeft over de motorrijtuigenbelasting of bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen). Hiervoor kunt u terecht bij de Belastingdienst. Lees meer over bpm op de website van de Belastingdienst: