Campagnebeeld registratieplicht landbouwvoertuigen

Voordat u gaat registreren

Zorg dat u alle voertuiggegevens bij de hand heeft:

 • Print dit Documenthulpformulier (pdf, 144kb) en ga er mee naar uw voertuig(en).
 • Vul álle voertuiggegevens in op het formulier.
 • Registreer uw voertuig met hulp van het formulier.

Geen registratieplicht, maar wel te maken met de nieuwe regels? Lees dan verder op rdw.nl.


Wel of geen registratieplicht? Gebruik onze keuzehulp!

Registreren

Weet u zeker dat uw voertuig een registratieplicht heeft? Heeft u alle voertuiggegevens verzameld en bij de hand? Ga naar:

Voertuig registreren

Wanneer is registratie verplicht?

Voertuigeigenaar

Als eigenaar of handelaar krijgt u te maken met nieuwe regels voor landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en getrokken voertuigen. De nieuwe regels gelden vanaf 1 januari 2021. Kijk bij uw voertuigsoort wat de regels zijn.

Geen voertuigeigenaar

Bent u geen voertuigeigenaar, maar bijvoorbeeld erkenninghouder, importeur of fabrikant? Dan kunt u voertuigen ook online registreren tot 1 juli 2021.

Afbeelding landbouwvoertuig

(Land)bouw trekkers

Landbouw en bosbouw trekkers en getrokken materieel. De snelheid en het gewicht kunnen invloed hebben op de voertuigverplichtingen.

Afbeelding MMBS

MMBS

Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Snelheid en breedte van het voertuig kunnen invloed hebben op de voertuigverplichtingen.

Afbeelding video registratieplicht

De nieuwe wet in het kort

Bekijk de video voor meer informatie over de nieuwe wet- en regelgeving

Stap 1

Wat heeft u nodig

We kunnen uw voertuig alleen registreren als uw gegevens juist en volledig zijn. Houd de volgende gegevens bij de hand:

 1. Voertuig Identificatie Nummer (VIN), ook wel chassisnummer of framenummer genoemd. Geen of onleesbaar VIN? Dan moet u een keuringsafspraak bij ons aanvragen.
 2. Merk en handelsbenaming voertuig
 3. Bouwjaar
 4. Vestigingsnummer (KvK) als u het voertuig op naam van uw bedrijf wilt registreren

Beeldmerk registreren landbouwvoertuig

Stap 2

Online registreren

U vraagt een registratie aan via de knop ‘Registreren' onderaan deze pagina. U logt in, vult uw gegevens in en betaalt de kosten met i-Deal. Kunt u niet online registreren? Lees verder bij de Veelgestelde Vragen onderaan deze pagina (kopje 'niet online') wat u dan moet doen.

Meer dan 25 voertuigen registreren? Vanaf 1 april 2021 kunt u alle voertuigen in 1 keer opvoeren. U kunt tot dat moment wachten met registreren

Het registreren van uw voertuig kost € 18

Beeldmerk registreren landbouwvoertuig

Stap 3

Bevestiging

Nadat u de registratie heeft afgerond en betaald, krijgt u een bevestigingsmail van ons.

Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.

Heeft u meerdere voertuigen geregistreerd? Het kan zijn dat de afhandeling van het ene voertuig sneller gaat dan het andere voertuig.

Controleer ook of uw voertuig een kentekenplaat, APK en verzekering nodig heeft!
  

Meer informatie over voertuigverplichtingen (Link)
Beeldmerk registreren landbouwvoertuig

Nu registreren

Betaling gaat via i-Deal. Heeft u geen i-Deal? Lees verder onder het kopje ''Niet online'' onderaan deze pagina.


Heeft u alle gegevens bij de hand? En bent u 18 jaar of ouder? Registreer dan nu uw voertuig.


Het registreren van een voertuig kost: € 18

Registreren

Gegevens bij de hand

 • Voertuig Identificatie Nummer (VIN), ook wel framenummer of chassisnummer. We kunnen uw voertuig alleen registreren als het VIN juist en volledig is. Geen of onleesbaar VIN? Dan moet u een keuringsafspraak bij ons aanvragen.
 • Merk en handelsbenaming van het voertuig.
 • Bouwjaar
 • Vestigingsnummer (KvK) als u het voertuig op naam van uw bedrijf wilt registreren. 

Meer informatie over uw voertuigverplichtingen (Link)

Veelgestelde vragen

 • (Link) VIN nummer niet vindbaar of onleesbaar

  We kunnen uw voertuig alleen registreren als er een voertuigidentificatienummer (VIN) is ingeslagen (ook wel chassisnummer of framenummer genoemd).

  Het voertuigidentificatienummer (VIN) wordt ook wel chassisnummer, productienummer, Schleppernr, Fahrzeugnr o.i.d. genoemd en vormt de unieke identiteit van het voertuig. Het VIN vindt u op de constructieplaat (typeplaat) op het voertuig (zie afbeelding). Dit nummer hoort ook ingeslagen te zijn op een vast deel van het voertuig. Bij sommige merken staan in de buurt van het ingeslagen VIN in het voertuig nog andere karakters deze moeten niet worden overgenomen, het VIN op de constructieplaat kan dan worden aangehouden

  Heeft uw (land)bouwvoertuig geen of een onleesbaar VIN ? Maak dan een afspraak bij een keuringsstation om het VIN alsnog in te slaan. Hieraan zijn kosten verbonden. 

 • (Link) Het bouwjaar vinden

  Er is een aantal manieren om het bouwjaar te achterhalen. U kunt het bouwjaar mogelijk vinden op de constructieplaat of onderdelen (velgen) van het voertuig.
  Ook kunt u contact opnemen met de fabrikant of dealer. Daarnaast kunt u op internet soms het bouwjaar vinden aan de hand van het serienummer, of via hobby websites.

 • (Link) Afhandeltijd van uw aanvraag

  Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Heeft u meerdere voertuigen geregistreerd? Het kan zijn dat de afhandeling van het ene voertuig sneller gaat dan het andere voertuig. Bij sommige voertuigen moet nog een handmatige actie worden gedaan, waardoor de afhandeling langer duurt.    

 • (Link) Meerdere aanvragen gedaan maar niet van allemaal een kentekenbewijs ontvangen

  Alle aanvragen worden individueel beoordeeld en verwerkt. Het is mogelijk dat bij sommige van uw voertuigen nog een handmatige actie moet worden gedaan, waardoor de afhandeling langer duurt.

   

 • (Link) Fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens

  Heeft u een fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens? Doe dan geen nieuwe aanvraag. Aanpassingen kunt u doorgeven via het formulier 'Aanvragen aanpassing gegevens registratie'.
 • (Link) Meerdere voertuigen tegelijk registreren

  Vanaf een aantal van 25 voertuigen kunt u na 1 april 2021 alle voertuigen in 1 keer opvoeren. Dit kan alleen als u een rechtspersoon bent (u heeft een KvK nummer). U kunt tot 1 april wachten met registreren.
 • (Link) Wat betekent ''bestemd voor tractiedoeleinden''

   Met “Voornamelijk bestemd voor tractiedoeleinden” wordt bedoeld: om zwaar trekwerk te verrichten op het land. Het voertuig heeft dus een hoge trekkracht bij lage snelheid dit door grote vertragingen in de versnellingsbak. Het voertuig is uitgerust met banden en wielen die veel grip hebben.
 • (Link) Niet online

  Kunt u uw voertuig niet online registreren? Dan kunt u het voertuig ook registreren via een RDW keuringsstation. Hiervoor heeft u een aanvraagformulier nodig. Meer informatie vindt u onder het kopje ''Niet online'' onderaan de informatiepagina voor (landbouw)voertuigen.

 • (Link) Mijn voertuig heeft een GV kenteken

  Heeft u een voertuig met een grensverkeerkenteken (GV)? Dan blijft dit nog geldig tot 1 januari 2022. U moet dit voertuig vóór 1 januari 2022 registreren, daarna mag u niet meer met een GV-kenteken rijden. Uw GV-kenteken wordt na registratie een 'gewoon' kenteken. 

  Registreert u uw voertuig met GV-kenteken na 1 januari 2022, dan moet het voertuig gekeurd worden en betaalt u keuringskosten.

 • (Link) Handelsbenaming N/A op kentekenbewijs

  Dit betekent dat de handelsbenaming die u heeft opgegeven tijdens het registratieproces bij ons niet bekend is. Dat er N/A op uw kentekenbewijs staat, heeft geen verdere gevolgen voor uw registratie of uw voertuig. N/A staat voor 'Not Available'.