• (Link)

  Wat is een (land)bouw trekker

  Trekkers zijn bedoeld voor het trekken, duwen, dragen en in beweging brengen van verwisselbare uitrustingsstukken en voor het trekken van aanhangwagens. (Land)bouwtrekkers hebben een maximale constructiesnelheid van meer dan 6 km/h en kunnen zitplaatsen hebben voor meerijders.

  Het kan ook zijn dat uw voertuig onder de categorie motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) valt of de categorie getrokken materieel. Lees dan verder bij informatie over MMBS of informatie over getrokken materieel.

 • (Link)

  Wat u vooraf moet weten

  Controleer of uw voertuig een registratieplicht heeft

  Lees hiervoor de informatie onder het kopje 'voertuigen uitgezonderd van registreren' of gebruik de deze link opent in een nieuw vensterkeuzehulp.

  Houd deze gegevens bij de hand

  • Uw DigiD inloggegevens als u een particuliere eigenaar van het voertuig bent.
   Als u het voertuig op uw bedrijfsnaam wilt registreren, heeft u uw inloggegevens van eHerkenning of uw RDW certificaat nodig
  • Voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassisnummer of framenummer genoemd
   Let op: heeft uw voertuig geen VIN of een onleesbaar VIN? Dan moet u een keuringsafspraak bij ons aanvragen.
  • Merk en handelsbenaming van het voertuig
  • Bouwjaar
  • Vestigingsnummer (KvK) als u het voertuig op naam van uw bedrijf registreert 

 • (Link)

  Zo werkt het registreren van uw voertuig

  Is uw voertuig in gebruik genomen vóór 1 januari 2021 én valt uw voertuig niet onder de 'Voertuigen uitgezonderd van registreren'? Dan moet u een kentekenbewijs aanvragen (registreren). U moet minimaal 18 jaar zijn om een voertuig te kunnen registreren.

  Stap 1

  Houd de gegevens bij de hand die genoemd staan onder het kopje 'Wat u vooraf moet weten' op deze pagina. Als u geen of een onleesbaar voertuigidentificatienummer ( VIN)  heeft, dan moet u een keuringsafspraak bij ons aanvragen.

  Stap 2 

  U registreert uw voertuig via de knop 'Voertuig registreren'. U logt in met DigiD als u een particuliere eigenaar bent, een eenmanszaak of een maatschap heeft.

  eHerkenning
  Log in met eHerkenning als u uw voertuig(en) op naam van uw bedrijf (geen eenmanszaak) wilt zetten. Heeft u geen eHerkenning? Lees dan verder in het artikel eHerkenning of certificaat aanvragen.

  Meerdere voertuigen tegelijk registreren
  Vanaf 25 voertuigen kunt u na 1 april 2021 alle voertuigen in 1 keer opvoeren. U kunt tot dat moment wachten met registreren. Dit kan alleen met behulp van eHerkenning. 

  Bedrijfsvoorraad
  Log in met uw certificaat Bedrijfsvoorraad als u uw voertuig(en) in uw bedrijfsvoorraad wilt opnemen. Heeft u dat certificaat niet? Lees dan verder in het artikel eHerkenning of certificaat aanvragen.

  Stap 3

  Nadat u de registratie heeft afgerond en betaald (met iDeal), krijgt u een bevestigingsmail van ons. Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd, sturen wij u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. Een werkdag later sturen wij u de tenaamstellingscode die daarbij hoort.

  Heeft u meerdere voertuigen geregistreerd? Het kan zijn dat de afhandeling van het ene voertuig sneller gaat dan het andere voertuig. Bij sommige voertuigen moet nog een handmatige actie worden gedaan, waardoor de afhandeling langer duurt.    

  Stap 4

  In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Stap 5

  Controleer de regels voor uw voertuig. Bijvoorbeeld voor het hebben van een kentekenplaat, mogelijke APK-plicht en verzekeringen. Meer informatie over voertuigverplichtingen leest u onder het kopje ''Voertuigverplichtingen'' op deze pagina.

  Stap 6

  Let op: heeft u een fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens? Doe dan geen nieuwe aanvraag. Aanpassingen kunt u doorgeven via het formulier 'Aanvragen aanpassing gegevens registratie'.

 • (Link)

  En nu verder

  • In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.
  • Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. Als wij meer informatie van u nodig hebben om de registratie af te ronden dan ontvangt u bericht van ons. 
  • 1 werkdag nadat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, sturen wij u de tenaamstellingscode die daarbij hoort. Het kentekenbewijs moet u altijd kunnen tonen.
  • Controleer de regels voor uw voertuig. Bijvoorbeeld voor het hebben van een kentekenplaat, mogelijke APK-plicht en verzekeringen. Meer informatie over voertuigverplichtingen leest u onder het kopje 'Voertuigverplichtingen' op deze pagina.
  • Heeft u ook getrokken materieel? Bijvoorbeeld een aanhangwagen of een verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk? Dan kan het zijn dat ook deze onder de registratieplicht valt. Lees verder over de registratieplicht van getrokken materieel.

 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Voertuig registreren €18,00
  Voertuig registreren dat al een GV kenteken heeft €10,40

 • (Link)

  Voertuig met een GV kenteken

  Heeft u een voertuig met een grensverkeerkenteken (GV)? Dan blijft dit nog geldig tot 1 januari 2022. U moet dit voertuig vóór 1 januari 2022 registreren. Uw GV-kenteken wordt daarmee een 'gewoon' kenteken. De registratie van een voertuig met GV-kenteken kost minder dan voor een voertuig zonder GV-kenteken.

  Na 1 januari 2022 mag u niet meer met een GV-kenteken rijden als dit in 2021 niet is geregistreerd. Registreert u uw voertuig met GV-kenteken na 1 januari 2022, dan moet het voertuig gekeurd worden en betaalt u keuringskosten.

 • (Link)

  Voertuigverplichtingen na registratie

  Kentekenplaatplicht

  Uw land- of bosbouwtrekker moet een kentekenplaat hebben als:

  • u harder rijdt dan 25 km/h

               of
  • het voertuig ontheffingsplichtig is

  Let op: als u niet harder rijdt dan 25 km/h (ook al is de maximale constructiesnelheid hoger) dan heeft u geen kentekenplaatplicht tot 1 januari 2025. Vanaf 1 januari 2025 heeft u wel een kentekenplaatplicht.

  Verzekeringen

  Vanaf het moment dat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, is uw voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. U moet het kentekennummer en de meldcode doorgeven aan uw verzekeraar. Deze geeft aan ons door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).

  APK-plicht

  De APK-plicht geldt voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/u. De invoering van de APK-plicht start op 1 mei 2021. Vanaf deze datum vinden de eerste keuringen voor snelle land- en bosbouwtrekkers plaats. Omdat wij niet alle land- en bosbouwtrekkers in één keer kunnen keuren, gebeurt dit in fases. Lees meer informatie over de periodieke keuringen voor (land)bouw trekkers.

  De APK-plicht geldt niet voor een land- en bosbouwtrekker:

  • Op wielen met een maximale constructiesnelheid van 40 km/h of minder
  • Op rupsbanden
  • Die u gebruikt op het terrein hoofdzakelijk voor landbouw, tuinbouw, bosbouw, veeteelt of visserij. Dit terrein is inclusief landwegen, bospaden en akkers. 
  • van een bouwjaar meer dan 50 jaar geleden

 • (Link)

  Kentekenbewijs niet ontvangen

  Heeft u 5 werkdagen na de overschrijving van de levertijd (20 werkdagen) nog geen kentekenbewijs ontvangen? Dit kunt u binnen 3 maanden via een formulier bij ons melden. Wij sturen de documenten dan alsnog naar u toe. Alleen de eigenaar/houder die het kentekenbewijs heeft aangevraagd, kan het formulier invullen.

 • (Link)

  Niet online

  Kunt of wilt u uw voertuig niet online registreren? Dan kunt u het voertuig ook registreren via een RDW keuringsstation. Hiervoor heeft u een aanvraagformulier nodig.

  Zo werkt registreren bij een RDW keuringsstation

  Stap 1
  Vraag het formulier 'Aanvraag Registratie (Land)bouwvoertuig' telefonisch bij ons aan.

  Stap 2
  Neem het ingevulde formulier en de benodigde documenten mee naar een RDW keuringsstation. En neem een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs mee. Wilt u het voertuig registreren op naam van uw bedrijf? Neem dan ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel mee. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel moet de naam van de tekenbevoegde staan.

  Stap 3
  Bij het RDW keuringsstation verwerken wij uw gegevens en maken een zogenoemde ''voorregistratie'' aan. U betaalt de kosten bij het keuringsstation.

  Stap 4
  Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen naar u op. Een werkdag later sturen wij de tenaamstellingscode die daarbij hoort.

  Stap 5
  In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u gewoon met u voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Stap 6
  Controleer de regels voor uw voertuig, zoals een kentekenplaat, mogelijke APK-plicht en verzekeringen. Meer informatie leest u onder het kopje 'Voertuigverplichtingen' op deze pagina.