• (Link)

  Wat is getrokken materieel

  Onder getrokken materieel vallen zowel (land)bouw aanhangwagens als verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken.

  Verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken zijn machines die worden getrokken door een trekker of een motorrijtuig met beperkte snelheid, die het trekkende voertuig een andere of extra functie geven. Denk bijvoorbeeld aan een grootpakpers en de getrokken aardappelrooier.

  Het kan ook zijn dat uw voertuig onder de categorie (land)bouw trekker valt of de categorie motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Lees verder bij meer informatie over (land)bouw trekkers of meer informatie over MMBS.

 • (Link)

  Getrokken materieel uitgezonderd van registreren

  U hoeft uw getrokken materieel niet te registeren als deze:

  • een maximale constructiesnelheid heeft van minder dan 25 km/h

                   of
  • een toegestane maximummassa heeft van minder dan 750 kg.

                   of
  • niet kan draaien rond de verticale as ten opzichte van het trekkende voertuig. 

 • (Link)

  Wat u vooraf moet weten

  Controleer of uw voertuig een registratieplicht heeft

  Lees hiervoor de informatie onder het kopje 'voertuigen uitgezonderd van registreren' of gebruik de deze link opent in een nieuw vensterkeuzehulp.

  Houd deze gegevens bij de hand

  • Uw DigiD inloggegevens als u een particuliere eigenaar van het voertuig bent.
   Als u het voertuig op uw bedrijfsnaam wilt registreren, heeft u uw inloggegevens van eHerkenning of uw RDW certificaat nodig
  • Voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassisnummer of framenummer genoemd
   Let op: heeft uw voertuig geen VIN of een onleesbaar VIN? Dan moet u naar een keuringsstation om alsnog een VIN in te laten slaan.
  • Merk en handelsbenaming van het voertuig
  • Bouwjaar
  • Vestigingsnummer (KvK) als u het voertuig op naam van uw bedrijf registreert 

 • (Link)

  Zo werkt het registreren van getrokken materieel

  Is uw voertuig in gebruik genomen vóór 1 januari 2021 én valt uw voertuig niet onder de 'Voertuigen uitgezonder van registreren'? Dan moet een kentekenbewijs aanvragen (registreren). U moet minimaal 18 jaar zijn om een voertuig te kunnen registreren.

  Stap 1

  Houd de gegevens bij de hand die genoemd staan onder het kopje 'Wat u vooraf moet weten' op deze pagina. Als u geen of een onleesbaar voertuigidentificatienummer (VIN) heeft,  dan moet u naar een keuringsstation om het VIN alsnog in te laten slaan. 

  Stap 2

  U registreert uw voertuig via de knop 'Voertuig registreren'. U logt in met DigiD als u een particuliere eigenaar bent, een eenmanszaak of een maatschap heeft.

  eHerkenning
  Log in met eHerkenning als u uw voertuig(en) op naam van uw bedrijf (geen eenmanszaak) wilt zetten. Heeft u geen eHerkenning? Lees dan verder in het artikel eHerkenning of certificaat aanvragen. 

  Meerdere voertuigen tegelijk registreren 
  Vanaf 25 voertuigen kunt u na 1 april 2021 alle voertuigen in 1 keer opvoeren. U kunt tot dat moment wachten met registreren. Dit kan alleen met eHerkenning, 

  Bedrijfsvoorraad
  Log in met uw certificaat Bedrijfsvoorraad als u uw voertuig(en) in uw bedrijfsvoorraad wilt opnemen. Heeft u dat certificaat niet? Lees dan verder in het artikel eHerkenning of certificaat aanvragen.

  Stap 3

  Nadat u de registratie heeft afgerond en betaald (met iDeal), krijgt u een bevestigingsmail van ons. Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. Een werkdag later sturen wij u de tenaamstellingscode die daarbij hoort.

  Stap 4

  In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Stap 5

  Controleer de regels voor uw voertuig, bijvoorbeeld voor het hebben van een kentekenplaat. Meer informatie leest u onder het kopje 'Voertuigverplichtingen' op deze pagina.

  Stap 6

  Let op: heeft u een fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens? Doe dan geen nieuwe aanvraag. Aanpassingen kunt u doorgeven via het formulier 'Aanvragen aanpassing gegevens registratie'.

 • (Link)

  En nu verder

  • In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.
  • Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. Als wij meer informatie van u nodig hebben om de registratie af te ronden dan ontvangt u bericht van ons. 
  • 1 werkdag nadat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, sturen wij u de tenaamstellingscode die daarbij hoort. Het kentekenbewijs moet u altijd kunnen tonen.
  • Controleer de regels voor uw voertuig. Bijvoorbeeld voor het hebben van een kentekenplaat, mogelijke APK-plicht en verzekeringen. Meer informatie over voertuigverplichtingen leest u onder het kopje 'Voertuigverplichtingen' op deze pagina.
  • Heeft u ook getrokken materieel? Bijvoorbeeld een aanhangwagen of een verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk? Dan kan het zijn dat ook deze onder de registratieplicht valt. Lees verder over de registratieplicht van getrokken materieel.

 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Voertuig registreren €18,00
  Voertuig registreren dat al een GV kenteken heeft €10,40

 • (Link)

  Voertuigverplichtingen na registratie

  Kentekenplaatplicht aanhangwagen en getrokken uitrustingsstuk

  Een aanhangwagen of getrokken uitrustingsstuk dat achter een trekkend voertuig hangt, moet altijd een kentekenplaat voeren als het trekkend voertuig ook een kentekenplaat heeft. Dit kan ook een witte volgplaat zijn van 1 van de trekkende voertuigen van dezelfde eigenaar/houder.

  Is de aanhangwagen of het getrokken uitrustingsstuk kentekenplichtig, dan moet het voertuig een eigen gele kentekenplaat voeren.

  Verzekeringen

  Voor aanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken geldt geen verzekeringsplicht. Voor het trekkende voertuig meestal wel.

  APK-plicht

  Voor een aanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingstuk geldt er geen APK plicht.

 • (Link)

  Kentekenbewijs niet ontvangen

  Heeft u 5 werkdagen na de overschrijving van de levertijd (20 werkdagen) nog geen kentekenbewijs ontvangen? Dit kunt u binnen 3 maanden via een formulier bij ons melden. Wij sturen de documenten dan alsnog naar u toe. Alleen de eigenaar/houder die het kentekenbewijs heeft aangevraagd, kan het formulier invullen.

 • (Link)

  Niet online

  Kunt of wilt u uw voertuig niet online registreren? Dan kunt u het voertuig ook registreren via een RDW keuringsstation. Hiervoor heeft u een aanvraagformulier nodig.

  Zo werkt registreren bij een RDW keuringsstation

  Stap 1
  Vraag het formulier 'Aanvraag Registratie (Land)bouwvoertuig' telefonisch bij ons aan.

  Stap 2
  Neem het ingevulde formulier en de benodigde documenten mee naar een RDW keuringsstation. En neem een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs mee. Wilt u het voertuig registreren op naam van uw bedrijf? Neem dan ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel mee. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel moet de naam van de tekenbevoegde staan.

  Stap 3
  Bij het RDW keuringsstation verwerken wij uw gegevens en maken een zogenoemde ''voorregistratie'' aan. U betaalt de kosten bij het keuringsstation.

  Stap 4
  Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen naar u op. Een werkdag later sturen wij de tenaamstellingscode die daarbij hoort.

  Stap 5
  In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u gewoon met u voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Stap 6
  Controleer de regels voor uw voertuig, zoals een kentekenplaat, mogelijke APK-plicht en verzekeringen. Meer informatie leest u onder het kopje 'Voertuigverplichtingen' op deze pagina.