Ontheffingen

Ontheffingen

Ontheffingen houdt zich bezig met ontheffingverlening voor exceptioneel transport. Exceptioneel transport is transport dat groter of zwaarder is dan de wet toestaat.
 
De RDW voert deze taak uit namens alle Nederlandse wegbeheerders. Dit zijn Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen.
 
De afdeling Ontheffingen levert hiermee een belangrijke bijdrage aan verkeersveiligheid, doorstroming van het verkeer, en behoud van infrastructuur.
 

Nieuwe digitale wegenkaart exceptioneel vervoer

De RDW werkt aan een nieuw systeem om ontheffingen aan te vragen en af te geven. Onderdeel daarvan is een nieuwe digitale wegenkaart voor exceptioneel vervoer. In september 2016 is het publieke portaal van deze Digitale Wegenkaart Ontheffingen (DWO) klaar. Als transporteur kun je daarmee zelf routes plannen voor zowel de jaarontheffing als de incidentele ontheffing. Ook de beperkingen (zoals hoogte gegevens) worden op de nieuwe kaart getoond. Het nieuwe systeem is sneller en ook geschikt voor smartphones en tablets.
Deze DWO is het eerste onderdeel van het nieuwe systeem dat gereed is. In 2018 moet het gehele systeem klaar zijn en dan kunnen ook wegbeheerders makkelijker veranderingen op of aan wegen doorgeven en makkelijker voorstellen voor incidentele ontheffingen afhandelen. Ook kunnen handhavers dan real-time beschikken over ontheffingsgegevens.
 

Webinar: 'Je eigen route plannen voor exceptioneel transport'

Wilt u als transporteur of planner een voorproefje van hoe de nieuwe routekaart eruit ziet en hoe het nieuwe systeem werkt? Doe dan mee aan het webinar van de RDW ‘Je eigen route plannen voor exceptioneel transport’. Dit webinar vindt plaats op 1 september van 11.00 uur – 12.00 uur.
Een webinar is een online (interactieve) presentatie die vanachter de eigen laptop of computer rechtstreeks te volgen is. Het is mogelijk om tijdens het webinar vragen te stellen. Als u zich aanmeldt kunt u het webinar ook nog op een later tijdstip terugzien of delen met collega’s. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
 

Registreren niet-Nederlandse voertuigen

Voor een niet-Nederlands voertuig gebruiken we internationale registers in combinatie met het kentekenbewijs en technische voertuigdocumenten. Vanaf 1 maart 2015 moet een niet-Nederlands voertuig geregistreerd staan bij de RDW, voordat de RDW een ontheffing kan afgeven. Registratie van een voertuig gebeurt eenmalig. Eenmaal geregistreerd kan de RDW de gegevens voor toekomstige aanvragen gebruiken. U hoeft dan alleen uw voertuigidentificatienummer (VIN) door te geven aan de RDW. Het registratieformulier voor voertuigen met 1 voertuigidentificatienummer (VIN) kunt u aanvragen via ontheffingen@rdw.nl.
 

Wegwerkzaamheden controleren via digitale kaart (DKW)

Vanaf 1 juli 2015 bent u verplicht om de wegwerkzaamheden op uw route te controleren via de Digitale Kaart Wegwerkzaamheden (DKW) op dkw.rdw.nl.  Ook wegwerkzaamheden op rijkswegen staan op de kaart. Het verzoek om af te stemmen met de wegendistricten (via het afstemformulier) is daarmee komen te vervallen. De wegwerkzaamheden kunt u digitaal raadplegen via dkw.rdw.nl

Ga naar de navigatie