Ontheffingen

Ontheffingen

Ontheffingen houdt zich bezig met ontheffingverlening voor exceptioneel transport. Exceptioneel transport is transport dat groter of zwaarder is dan de wet toestaat.
 
De RDW voert deze taak uit namens alle Nederlandse wegbeheerders. Dit zijn Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen.
 
De afdeling Ontheffingen levert hiermee een belangrijke bijdrage aan verkeersveiligheid, doorstroming van het verkeer, en behoud van infrastructuur.
 

Informatiedagen over ontheffingverlening voor te brede (land)bouwvoertuigen

Op donderdag 7 en donderdag 14 september 2017 organiseert de RDW de 'Samen op Weg-dagen over ontheffingverlening van (land)bouwvoertuigen' die te breed zijn voor de openbare weg. Op deze dagen nemen wij u mee in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van ontheffingverlening voor (land)bouwvoertuigen. Voor meer informatie gaat u naar 'Laat u informeren over ontheffingverlening voor te brede (land)bouwvoertuigen'.

 

Nieuwe digitale wegenkaart exceptioneel vervoer

De RDW werkt aan een nieuw systeem om ontheffingen aan te vragen en af te geven. Onderdeel daarvan is een nieuwe digitale wegenkaart voor exceptioneel vervoer. Met de digitale wegenkaart ontheffingen (DWO) kunt u als gebruiker op een snelle manier routes maken voor LZV en jaarontheffingen. Voor incidentele ontheffingen is dit nog niet mogelijk. Ook de beperkingen (zoals hoogte gegevens en werkzaamheden) worden op de nieuwe kaart getoond. Het nieuwe systeem is sneller en ook geschikt voor smartphones en tablets.
Deze DWO is het eerste onderdeel van het nieuwe systeem dat gereed is. In 2018 moet het gehele systeem klaar zijn en dan kunnen ook wegbeheerders makkelijker veranderingen op of aan wegen doorgeven en makkelijker voorstellen voor incidentele ontheffingen afhandelen. Ook kunnen handhavers dan real-time beschikken over ontheffingsgegevens.
 

Terugkijken Webinar: 'Je eigen route plannen voor exceptioneel transport'

Op 1 september heeft het webinar van de RDW ‘Je eigen route plannen voor exceptioneel transport’ plaatsgevonden. Een webinar is een online (interactieve) presentatie die vanachter de eigen laptop of computer rechtstreeks te volgen is. In dit webinar is onder meer een voorproefje gegeven van de nieuwe routekaart en het systeem ontheffingen. Heeft u het webinar gemist of wilt u dit nog een rustig terugkijken? Bezoek dan de website 'Je eigen route plannen voor exceptioneel transport.
 

Registreren niet-Nederlandse voertuigen

Voor een niet-Nederlands voertuig gebruiken we internationale registers in combinatie met het kentekenbewijs en technische voertuigdocumenten. Vanaf 1 maart 2015 moet een niet-Nederlands voertuig geregistreerd staan bij de RDW, voordat de RDW een ontheffing kan afgeven. Registratie van een voertuig gebeurt eenmalig. Eenmaal geregistreerd kan de RDW de gegevens voor toekomstige aanvragen gebruiken. U hoeft dan alleen uw voertuigidentificatienummer (VIN) door te geven aan de RDW. Het registratieformulier voor voertuigen met 1 voertuigidentificatienummer (VIN) kunt u aanvragen via ontheffingen@rdw.nl.

Ga naar de navigatie