Vakblad APK-keurmeester

In het vakblad APK-keurmeester treft u elk kwartaal nieuws en informatie over de Algemene Periodieke Keuring (APK) en de toepassing van de regelgeving aan. De meest recente versies van het speciale vakblad voor de APK-keurmeester en APK-erkenninghouder kunt u downloaden.

APK-keurmeester nummer 104, maart 2024

In deze editie o.a.: uitlezen brandstofverbruik, eCall, rekenen met een platenremtestbank, APK en tachograaf, RDW op de beurs, de misser top 10. Op de cover garage Marc Mennens: "Grenzeloos veilig”. In het dubbelinterview kijken Kay en Bert hoe ze een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in Nederland. Achterop Peter Bouma, eigenaar van een Fendt: “Al onze voertuigen moeten worden gekeurd, logisch dat dat ook voor de trekker geldt.”

APK-keurmeester 104 (pdf, 3mb)

Afbeelding voorzijde blad APK keurmeester

APK-keurmeester nummer 103, december 2023

In deze editie o.a.: uitlezen brandstofverbruik, rekenen met een rollenremtestbank, leesbaarheid APK-regelgeving, open dag RDW-keuringsstation Arnhem, de bevoegdheidspas en kentekenplaten. Op de cover garage E. Brouwer: "Directeur, monteur, receptionist en schoonmaker”. In het dubbelinterview kijken Hens en Henk terug op hun bijdrage voor de APK in Nederland. Achterop Arend Bornebroek, eigenaar van een Opti: “Er rijden in Europa maar een stuk of 5 Opti’s.”

APK-keurmeester 103 (pdf, 2mb)

voorzijde blad APK keurmeester nummer 103 

Tachograaftechnicus, 2023

In deze uitgave o.a: Marcel Meulenkamp van Baks Logistiek in Borculo: "Op weg naar eerlijker speelveld.” Achterop eigenrijder Edwin Kuiper: “Sinds ik een paar jaar geleden een lichte hartinfarct heb gehad, ben ik veel minder gehaast. De tachograaf waarschuwt als je te hard rijdt, maar te hard rijden doe ik nooit.” Verder gaat de RDW tijdens een bedrijfsbezoek bij de beoordeling van tachograafgerelateerde missers een iets andere koers varen. In het dubbelinterview maken inspecteurs Robert Gosseling (RDW) en Bert van Voorthuizen (ILT) duidelijk dat de samenwerking van beide diensten vruchten afwerpt.

Tachograaftechnicus 2023 (pdf, 1mb)

Voorkant vakblad Tachograaftechnicus 2023

APK-keurmeester nummer 102, september 2023

In deze editie o.a.: dagboek van een steekproefcontroleur, meepraten over toekomst APK, misser top 10, uitleesapparaat brandstofverbruiksgegevens, platenremtestbank, het Servicecentrum Erkenningen, elektrische en hybride voertuigen. Op de cover APK-keurmeester Arie de Bruijn van logistiek dienstverlener Zijderlaan: "Spelingsdetector zeker van toegevoegde waarde.” In het dubbelinterview gaat brandweerbevelvoerder Marinus van Dam in gesprek met bedrijfsautotechnicus en APK-keurmeester Wim van Pelt: “Je moet niet vergeten dat we soms onderweg zijn naar situaties waarin we het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. Dan sneuvelt er wel eens een markeringslichtje.” Achterop Kevin Lagerwaard, eigenaar van een speciale Opel Agila: “Deze gaat natuurlijk nooit meer weg.”

APK-keurmeester 102 (pdf, 1mb)

Voorkant APK-keurmeester nummer 102

APK-keurmeester nummer 101, juli 2023

In deze editie o.a.: uitlezen brandstofverbruik, RME, misser top 10, rollenremtestbank, deeltjesteller, Procesondersteuning Toezicht, verwijderen van onderdelen. Op de cover autobedrijf Reijerkerk: "Goede meetapparatuur is van groot belang.” In het dubbelinterview praten een toezichthouder en keurmeester over het register meetmiddelen (RME): “Soms blijven oude, ongebruikte apparaten in het RME staan, wat geheel onterecht voor problemen kan zorgen. Samen zorgen we dat dat wordt opgelost.” Achterop Marco Augustinus, eigenaar van een klassieke Triumph: “Je wilt dat het gewoon goed en veilig is.”

APK-keurmeester 101 (pdf, 1mb)

Voorkant APK-keurmeester nummer 101

 

APK-keurmeester jubileumnummer 100, april 2023

Het jubileumnummer van het APK-vaktijdschrift: 100 edities in 25 jaar! Met iedere 3 maanden nieuws en informatie over de APK en de toepassing van de regelgeving. Het belang van de keuring staat buiten kijf. “APK-keurmeester is een heel toegankelijk vakblad voor de branche,” aldus BOVAG. RDW: “Over 10 jaar is de APK digitaler en er is steeds meer aandacht voor milieu.” Voorzitter SO-APK: “Keurmeesters moeten zich realiseren dat ze een overheidstaak uitvoeren.” Een uitgebreid interview over het worden en zijn van keurmeester maakt deze uitgave compleet: “Alles draait om voorbereiding, enthousiasme en een beetje eergevoel.”

APK-keurmeester jubileumnummer 100 (pdf, 5mb)

Afbeelding voorzijde blad APK keurmeester

 

APK-keurmeester nummer 99, december 2022

In deze uitgave o.a.: deeltjestellermeting, gescheurde of gebroken vering, uitlezen EOBD, verplichte spelingsdetector, en veiligheid bij energie besparen in werkplaats. Op de cover autobedrijf Boerema: “Service en kwaliteit staan met stip op één, en dat weten onze klanten.” In het dubbelinterview praten Pierre van der Burgt en Remco Rongen van autoservice Landerd over elektrische voertuigen: “De techniek is heel anders, maar ons vak blijft hetzelfde: we moeten het probleem van de klant oplossen.” Achterop John Oudshoorn over zijn Porsche: "Ik krijg nog altijd een grote grijns van deze 911."

APK-keurmeester 99 (pdf, 1mb)

voorzijde blad APK-keurmeester nummer 99

APK-keurmeester nummer 98, september 2022

In deze uitgave o.a.: deeltjestellermeting van start in 2023, controle van loadindex, verplichte spelingsdetector, en uitlezen brandstofverbruik. Op de cover autobedrijf Tempel: “Een voertuig moet altijd voldoen aan de permanente eisen.” In het dubbelinterview praten RDW’ers Teun Verschuren en Waronne van den Brink over hun werk in de APK: “Communicatie is heel belangrijk.” Achterop Freek Pluimers over zijn rode TukTuk Tricycle: “Mijn garagehouder voorziet geen problemen om 'm aan een APK-keuring te onderwerpen.”

APK-keurmeester 98 (pdf, 1mb)

Voorkant vakblad apk keurmeester nummer 98

APK-keurmeester nummer 97, juli 2022

In deze uitgave o.a.: deeltjesteller vanaf 1 januari 2023 verplicht, roestschade wielophanging beoordelen, cusumbijdrage na steekproef, en beoordelen van remonderdelen. Op de cover garage Speijk: “Wees strikt en precies.” In het dubbelinterview René Wouda van autobedrijf Wouda in gesprek met Edwin Heemrood van de RDW over de deeltjesteller: “Kromme tenen bij meting op vol vermogen.” Achterop Peter Beijersbergen over zijn GMC legertruck uit 1944: “Mijn ervaring als keurmeester komt goed van pas.”

APK-keurmeester 97 (pdf, 1mb)

 voorzijde blad APK-keurmeester nummer 97

Tachograaftechnicus, 2022

In deze uitgave o.a: Werner Mathijssen van de firma Bluekens: "Fraude kan niet, maar een misser is toch menselijk?" Achterop Hartman Transport: “Dat je op afstand gegevens kunt downloaden en gecontroleerd kunt worden, is ronduit efficiënt.” Verder een vooruitblik op het EU Mobility Package, voor een eerlijker transport en een betere registratie van de rij- en rusttijden. In het dubbelinterview leggen Tiny de Krom en Bas Burgers van DAF Trucks uit hoe tacho-apparatuur een cruciale rol speelt in het ontwerp- en productietraject.

Tachograaftechnicus-2022 (pdf, 1mb)

Voorkant vakblad Tachograaftechnicus 2022

APK-keurmeester nummer 96, maart 2022

In deze uitgave o.a.: invoering deeltjesteller, controleplaats voor dim- en mistvoorlichten, uitlezen voertuigdata APK 2, IBKI huldigt excellente APK-keurmeesters en het examen Bevoegdheidsverlenging APK verandert. Op de cover Van Dijk Trucks: “Spelingsdetectoren zijn een uitkomst.” En nieuw erkenningenstelsel RDW maakt dat malafide bedrijven doeltreffender kunnen worden aangepakt. Achterop Edwin van Veller over zijn Citroën Méhari’s: “Zorgen over de APK’s van mij geliefde auto’s heb ik nooit gehad.”

APK-keurmeester 96 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 95, december 2021

In deze uitgave o.a.: Vernieuwing APK-regelgeving voor dimlichtcontrole. Verplichte spelingsdetector vanaf 20 mei 2023 voor APK 1 en APK 3. Wat doe je bij AdBlue vloeistoflekkage? En hoe corrigeer je een foute tellerstand op het APK-rapport? Op de cover zie je Edwin Bestman van autobedrijf Stam Amersfoort: “Het gaat om de veiligheid van ons allemaal.” Achterop Rob Kloos en Dirk van Duijn van de gemeente Katwijk bij een DAF CF 75.250 die jaarlijks tot strooiwagen wordt omgebouwd: “Geen winter is hetzelfde, de ene winter rukken we 10 keer uit, het jaar erop kan dat zomaar 70 of 80 keer zijn.”

APK-keurmeester 95 (pdf, 1mb)

Voorkant magazine APK-keurmeester nummer 95

APK-keurmeester nummer 94, september 2021

In deze uitgave o.a.: Uitlaatgassen in de werkplaats. De jongste keurmeester van Nederland. Keuren diesel vanaf 1 juli 2022. Verplichting spelingsdetector. Op de cover Carteam Autobedrijf Ton de Wit in Oostzaan: “We wilden de eersten zijn met een deeltjesteller. Als je verder wilt moet je vooruitdenken en ook investeren in de APK als ondernemer.” Achterop William Mast en zijn twee Golfs Cabriolet (I en VI): “De Golf I gaat al een jaar of vijftien naar dezelfde garage waar ze goed voor ’m zorgen, daar komt ie telkens moeiteloos door de APK.”

APK-keurmeester 94 (pdf, 2mb)

voorblad APK-keurmeester nummer 94

 

Heeft deze informatie u geholpen?