Vakblad APK Keurmeester

In het vakblad APK-keurmeester treft u elk kwartaal nieuws en informatie over de Algemene Periodieke Keuring (APK) en de toepassing van de regelgeving aan. De meest recente versies van het speciale vakblad voor de APK-keurmeester en APK-erkenninghouder kunt u downloaden.

Tachograaftechnicus, 2022

In deze uitgave o.a: Werner Mathijssen van de firma Bluekens: "Fraude kan niet, maar een misser is toch menselijk?" Achterop Hartman Transport: “Dat je op afstand gegevens kunt downloaden en gecontroleerd kunt worden, is ronduit efficiënt.” Verder een vooruitblik op het EU Mobility Package, voor een eerlijker transport en een betere registratie van de rij- en rusttijden. In het dubbelinterview leggen Tiny de Krom en Bas Burgers van DAF Trucks uit hoe tacho-apparatuur een cruciale rol speelt in het ontwerp- en productietraject.

Tachograaftechnicus-2022 (pdf, 1mb)

Voorkant vakblad Tachograaftechnicus 2022

APK-keurmeester nummer 96, maart 2022

In deze uitgave o.a.: invoering deeltjesteller, controleplaats voor dim- en mistvoorlichten, uitlezen voertuigdata APK 2, IBKI huldigt excellente APK-keurmeesters en het examen Bevoegdheidsverlenging APK verandert. Op de cover Van Dijk Trucks: “Spelingsdetectoren zijn een uitkomst.” En nieuw erkenningenstelsel RDW maakt dat malafide bedrijven doeltreffender kunnen worden aangepakt. Achterop Edwin van Veller over zijn Citroën Méhari’s: “Zorgen over de APK’s van mij geliefde auto’s heb ik nooit gehad.”

APK-keurmeester 96 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 95, december 2021

In deze uitgave o.a.: Vernieuwing APK-regelgeving voor dimlichtcontrole. Verplichte spelingsdetector vanaf 20 mei 2023 voor APK 1 en APK 3. Wat doe je bij AdBlue vloeistoflekkage? En hoe corrigeer je een foute tellerstand op het APK-rapport? Op de cover zie je Edwin Bestman van autobedrijf Stam Amersfoort: “Het gaat om de veiligheid van ons allemaal.” Achterop Rob Kloos en Dirk van Duijn van de gemeente Katwijk bij een DAF CF 75.250 die jaarlijks tot strooiwagen wordt omgebouwd: “Geen winter is hetzelfde, de ene winter rukken we 10 keer uit, het jaar erop kan dat zomaar 70 of 80 keer zijn.”

APK-keurmeester 95 (pdf, 1mb)

Voorkant magazine APK-keurmeester nummer 95

APK-keurmeester nummer 94, september 2021

In deze uitgave o.a.: Uitlaatgassen in de werkplaats. De jongste keurmeester van Nederland. Keuren diesel vanaf 1 juli 2022. Verplichting spelingsdetector. Op de cover Carteam Autobedrijf Ton de Wit in Oostzaan: “We wilden de eersten zijn met een deeltjesteller. Als je verder wilt moet je vooruitdenken en ook investeren in de APK als ondernemer.” Achterop William Mast en zijn twee Golfs Cabriolet (I en VI): “De Golf I gaat al een jaar of vijftien naar dezelfde garage waar ze goed voor ’m zorgen, daar komt ie telkens moeiteloos door de APK.”

APK-keurmeester 94 (pdf, 2mb)

voorblad APK-keurmeester nummer 94

Tachograaftechnicus, 2021

In dit nummer o.a: alles over een tachograaf kalibreren. Op de cover zien we een erkenninghouder. Achterop staat een transportondernemer, die met een gerust hart transport kan blijven uitvoeren, zonder dat hij problemen krijgt met controlerende instanties in binnen- en buitenland. Verder een dubbelinterview met een toezichthouder van de RDW en een inspecteur van ILT. Kortom, weer een gevarieerd aanbod van alles wat met de tachograaf en rij- en rusttijden te maken heeft. De insteek blijft veilig en eerlijk transport.

Tachograaftechnicus 2021

RDW Tachograaftechnicus 2021 (pdf, 2mb)

APK-keurmeester nummer 93, juni 2021

In deze uitgave o.a.: IBKI heeft APK-examens weer opgestart. Koplampen: betere controle vereist. Interview: ‘Deeltjesteller vanaf 1 juli 2022 verplicht voor diesels met roetfilter’. Wat te doen met de ‘inflatable belt’? Op de cover Jeroen van Herk van de Baetsen Groep: “Eerst hadden we APK 1, daar is APK 2 bij gekomen en nu dan APK 3. In augustus gaat de eerste collega op APK 3-cursus.” Achterop fotograaf Tjeerd Derkink en zijn speciale Volkswagen T3 Westfalia: “Mijn garagist weet echt álles van Volkswagen-boxermotoren.”

Afbeelding voorzijde blad APK keurmeester 93

APK-keurmeester 93 (pdf, 14mb)

APK 3 Special

De RDW informeert met dit vakblad monteurs en bedrijven over de nieuwe periodieke keuring voor land- en bosbouwtrekkers. Het blad is bedoeld voor technici die keurmeester willen worden en bedrijven die een RDW-erkenning willen aanvragen voor de APK 3. In deze uitgave lees je over o.a.: hoe word je keurmeester APK 3? Wat zijn de eisen voor een APK 3-erkenning? Hoe voer je een keuring uit? En waar vind ik de online regelgeving? Op de cover landbouwmechanisatiebedrijf Abemec in Veghel. Servicemanager Theo van Uden laat zijn licht schijnen over de APK 3: “Omdat we alles in ons vakgebied willen kunnen, gaan we natuurlijk óók de APK 3 uitvoeren.” Achterop zien we André Vennegoor en zijn verzameling van zeker 50 Deutz-tractors: “Ik vind dat er een bepaalde verplichting mag zijn als je met een tractor 40 km/u op de openbare weg wilt rijden. Ik zal mijn trekkers dus netjes laten keuren.”

afbeelding voorzijde blad APK 3 special

APK 3 Special (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 92, maart 2021

In deze uitgave lees je over o.a.: 40 jaar APK1 en de eerste erkenninghouder Rekos, duidelijke regels bij de steekproef, vlakke horizontale vloer voor een correcte lichtmeting, en de controle van het VIN is de basis van een APK. Op de cover Autovakmeester Dingerink: “Wij zijn een fullservice autobedrijf dat altijd voor de klanten klaarstaat.” Achterop gaan we Back to the future met garagehouder Sjoerd Hengst en zijn DeLorean DMC-12: “Vorig jaar heb ik ’m nog APK gekeurd, daar kwam hij glansrijk doorheen.”

afbeelding voorzijde blad APK keurmeester

APK-keurmeester 92 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 91, december 2020

In deze uitgave lees je over o.a.: de nieuwe regels voor 2021, conditioneren van remmen, scheuren in een hulpbalk, en de APK-vrijstelling van 50+ oldtimers. Op de cover Autoservice Van Tongerlo: “Ik ben niet alleen maar bezig met geld verdienen, ik wil de mensen ook blij maken.” Achterop zien we veteranen Ad van Wingerden en Leen Alderliesten bij het TRIS Museum met een DAF YP408 pantserwagen: “Wij laten al onze voertuigen keuren bij het RDW-keuringsstation in Zwijndrecht.”

APK-keurmeester nummer 91

APK-keurmeester 91 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 90, september 2020

In deze uitgave lees je over o.a.: de RIVM-regels en corona (blijf alert), roestschade, vernieuwing examen APK-keurmeester, nieuwe eisen dimlichtcontrole, je persoonlijke pincode, en een dubbelinterview met steekproefcontroleurs Wendy Ruig en Mieke Andrea. Op de cover universeel autobedrijf Garage Burger: “Hier pakken wij alles aan. Van Alfa Romero tot en met Zastava.” Achterop zien we de felrode Morris Minor uit 1969 van Greet Pronk: “Oldtimerbezitters zijn heel zuinig op hun auto. Hij moet gewoon goed en veilig zijn.”

APK-keurmeester 90 (pdf, 1mb)

Tachograaftechnicus, 2020

De RDW geeft dit vakblad uit voor tachograaftechnici en -erkenninghouders. In dit nummer o.a.: alles over de DSRC, de diverse stappen in de kalibratieprocedure, de nieuwe verzegeling, en alle spelregels rond de werkplaatskaart. Wat doe je bij het vervangen of uitbouwen van een tachograaf? De data veiligstellen! Op de cover zien we Luc Goyen van het logistieke bedrijf Limpens Elsloo: “Wij zijn graag de beste van de klas.” Achterop Jeffrey Geesdrop van de Inspectie Leefomgeving en Transport: “Wij houden ons bezig met de controle. Langs de weg kijken we of de ingebouwde tachograaf voldoet aan de wetgeving.”

Voorkant vakblad tachograag mei

RDW Tachograaftechnicus 2020 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 89, juni 2020

In deze uitgave lees je over o.a.: de APK in tijden van corona (veiligheid voorop), 35 jaar APK2, NMi over de deeltjesteller, goede banden van levensbelang, meer toezicht op koplamptestapparaten en de eerste APK2-keurmeester van Nederland. Op de cover Autoservice Franca: “Vertrouwen, daar gaat het om.” Achterop zien we de witte trike van Mike Duckers: “De APK van een trike kan op de grond, daar heb je geen brug voor nodig.”

Voorkant APK-keurmeester nummer 89

APK-keurmeester 89 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 88, maart 2020

In deze uitgave lees je over o.a.: controle van dimlichtafstelling, spelingsdetector, registratie tellerstanden, bandenspanning, de toezichtbeleidsbrief en de vernieuwde APK-herinneringsbrief. We maken kennis met Martin Oppers en Achiel Fermans van het ATC, die vanaf nu meedoen aan de redactie. Op de cover autobedrijf Lorist uit Amsterdam. “Wij hebben klanten die tijdens een reparatie even een koffietje gaan drinken op het Leidseplein.” Tot slot achterop zien we de auto die in 1985 de eerste APK2-keuring onderging. En die rijdt nog steeds! Het is een fraaie Citroën DSpécial, ook wel ‘snoek’ genoemd. Zelfs het oude APK-rapport is nog bewaard.

APK-keurmeester 88 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 87, december 2019

In deze uitgave o.a.: de top 10 missers van 2019, twee oefentoetsen van IBKI, controle van banden op beschadigingen, de vernieuwingen in het examen APK-keurmeester. En weer veel informatie om APK-keuringen op de juiste wijze uit te voeren. ‘Het belang van veiligheid hoeft natuurlijk niemand ons uit te leggen,’ aldus keurmeester Onno Snoodijk in het dubbelinterview met steekproefcontroleur Gert-Jan Deurwaarder. Op de cover René Wierda, over het elektrificeren van zware bedrijfswagens. ‘Het resultaat is een brandstofbesparing tot wel 30 procent.’ Achterop de eigenaar van een prachtige zelfbouwreplica AC Cobra: ‘Als oud-keurmeester wist ik precies waar op te letten.’

afbeelding voorzijde blad APK keurmeester

APK-keurmeester 87 (pdf, 1mb)

APK-keurmeester nummer 86, september 2019

In deze uitgave o.a. aandacht voor het Register Meetmiddelen (RME), verlichting, eisen voor de verwarming van de keuringsruimte, en uitlaatgassen tijdens de keuring. Speciale aandacht voor de het Technisch Kenniscentrum van de RDW én voor RDW’er Henk Bussink bij CITA, de internationale vereniging van publieke en private organisaties die zich bezighouden met de APK. Op de voorpagina specialist Ben van Leeuwen: een autoriteit op het gebied van Mini’s en bekend in binnen- en buitenland. “Hoeveel Mini’s ik heb gekeurd? In totaal zo’n zevenduizend.” Op de achterpagina de eigenaar van een prachtige Ford Mustang: “Deze auto heeft een ziel.”
APK Keurmeester 86 (pdf, 942kb)

APK-keurmeester nummer 85, juli 2019

In deze uitgave o.a. aandacht voor schorsing en de APK, de aanwezigheid bij een steekproef, en de minimale vrije keuringsruimte. Op de voorpagina staat Bas van der Straat, keurmeester bij Mazda MX5-specialist ‘De Cabriohoeve’. “APK zien wij meer als service, niet als werk.” IBKI deelt de vijf slechtst scorende examenvragen bij APK2. In het dubbelinterview zien we de 19-jarige keurmeester Teun van Look en de 63-jarige RDW-adviseur Ber Top. “De techniek verandert, maar de liefde ervoor niet.” Achterop Andrew Thijssen, eigenaar van een elektrische Nissan Leaf en lid van de Vereniging Elektrische Rijders. “Mijn keurmeester vertelde nog een leuk weetje: bij EV’s moet je de remmen niet alleen nakijken op slijtage, maar juist ook of ze niet vast zijn gaan zitten!”

Afbeelding voorzijde vakblad APK keurmeester 85

APK Keurmeester 85 (pdf, 1,017kb)

Tachograaf-special, mei 2019

Een speciale editie helemaal in het teken van de nieuwe slimme tachograaf. Ga voor meer informatie en de special naar 'Installeren en onderzoeken controleapparaten'.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed