Doorvoerkenteken

Aanvraag van een transitokenteken door bedrijven

Als u met een voertuig zonder Nederlands kenteken van het ene land naar het andere land door Nederland heen wilt rijden, heeft u een doorvoerkenteken (ook wel transitokenteken) nodig. RDW-erkende bedrijven kunnen deze transitokentekens aanvragen voor hun klanten. Voertuigen waarvoor een transitokenteken aangevraagd wordt, moeten door de RDW gekeurd worden.

De klant kan u als erkend bedrijf machtigen om een transitokenteken aan te vragen via het machtigingsformulier voor transitokenteken (pdf, 142kb). Dit print u en laat u tekenen door de opdrachtgever. Met dit getekende formulier gaat u naar een RDW-keuringsstation om het transitokenteken te regelen.

Keuren aan huis

Bedrijven die regelmatig grotere aantallen transitokeuringen aanvragen, kunnen gebruik maken van de keuren-aan-huis-regeling. Dat betekent dat niet ieder voertuig op een keuringsstation van de RDW gekeurd moet worden, maar dat de RDW de voertuigen op het eigen bedrijfsterrein controleert. Bij aan huis keuren worden de kosten doorgaans via een rekening courant-systeem afgerekend. Bij het keuren aan huis brengt de RDW voorrijkosten in rekening.

Om in aanmerking te kunnen komen voor het keuren aan huis, neemt u contact op met het dichtstbijzijnde keuringsstation. Dit kan telefonisch via RDW Klantenservice (gegevens vindt u aan de rechterkant op deze pagina).

Transitokenteken zonder keuren voor bedrijven met 'versnelde regeling'

Door de RDW erkende bedrijven die de bevoegdheid ‘Versnelde regeling’ hebben, kunnen zonder keuring een transitokentekenbewijs aanvragen voor nieuwe voertuigen. In verband met de verplichte legitimatie moet de aanvrager zich wel bij iedere aanvraag op het keuringsstation melden. De RDW houdt steekproefsgewijs toezicht op de ‘versnelde regeling’.

Buitenlandse rechtspersonen

Een buitenlandse rechtspersoon kan geen transitokenteken op naam krijgen. De (buitenlandse) persoon die namens het bedrijf het voertuig aanbiedt voor de keuring, krijgt het transitokenteken op naam. Op het transitokentekenbewijs staat dat de tenaamgestelde niet de eigenaar hoeft te zijn.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed