Kenteken op naam zetten van een particulier

Met de bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigbedrijf (TV) kunt u een voertuig op naam van een particulier zetten. Het voertuig moet dan wel in uw bedrijfsvoorraad staan of nog niet eerder tenaamgesteld zijn. Is een voertuig niet eerder tenaamgesteld? Dan is het belangrijk dat het voertuig wel uw eigendom is. U kunt een voertuig tenaamstellen van maandag tot en met zondag (24 uur per dag).

Wat kunt u doen?

Check of tenaamstelling mogelijk is

Check voordat u het voertuig op naam zet of tenaamstelling wel mogelijk is. Dit kan via deze link opent in een nieuw venster de RDW-kentekencheck. Staat daar bij ‘Tenaamstelling mogelijk?‘ een ‘nee’? Dan kunt u dit voertuig niet op naam zetten.
Dat is het geval als het voertuig als gestolen of geëxporteerd geregistreerd staat. Ook kan het gaan om een voertuig waarop beslag is gelegd of dat van een lease- of financieringsmaatschappij is.

Kenteken overschrijven

Zo schrijft u een voertuig over:

 1. Ga naar ' deze link opent in een nieuw venster Digitaal machtigen', vul daar de wilsverklaring in en print deze uit.
 2. Controleer de legitimatie van de klant.
 3. U laat de klant de wilsverklaring ondertekenen.
 4. Start de TV-applicatie en voer de gevraagde gegevens in. Is er geen teller aanwezig of is de tellerstand van het voertuig niet afleesbaar? Dan kunt u dit voertuig alleen via Tenaamstelling Voertuigen via RDW op naam zetten.
 5. U voert het nummer van de ondertekende wilsverklaring in.
 6. Geef de opdracht tot tenaamstelling, door een vinkje te plaatsen bij 'Klant gaat akkoord'.
 7. U print een tenaamstellingsverslag uit.
 8. U mag zelf bepalen of u het vrijwaringsbewijs wilt printen.
 9. Heeft het voertuig een kentekencard (op naam van uw bedrijf of een bewaarde kentekencard voor mogelijke export) of een papieren kentekenbewijs, dan vernietigt u deze.
 10. Vernietig ook de eventuele toestemmingsverklaring/het instemmingsformulier voor uitvoer;
 11. Vertel de nieuwe eigenaar dat het belangrijk is om het tenaamstellingsverslag te bewaren. Hierop staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode en de gegevens die nodig zijn voor de verzekering (meldcode).
 12. Bewaar de wilsverklaring minimaal 2 jaar in uw afsluitbare voorziening. Na maximaal 3 jaar moet u de wilsverklaring vernietigen. De gegevens van de eigenaar /houder mogen dan niet meer te achterhalen zijn.
 13. U hoeft het vrijwaringsbewijs niet te bewaren.

Kentekencard voor de nieuwe eigenaar

De nieuwe eigenaar ontvangt de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode na ongeveer 3 werkdagen.

Zonder kentekencard de weg op

De nieuwe eigenaar/houder mag tot 14 dagen na de tenaamstelling zonder kentekencard met het voertuig de weg op in Nederland (niet in het buitenland!)

Tenaamstellen als particulier

Eenmanszaken, rederijen en maatschappen kunt u niet als rechtspersoon registreren. De voertuigen van deze organisaties moet u op naam van de eigenaar zetten (tenaamstellen als particulier). Het is hierbij wel noodzakelijk dat de nieuwe eigenaar/houder tijdens het ondertekenen van de wilsverklaring persoonlijk aanwezig is, zodat u het legitimatiebewijs kunt controleren. Tijdens de tenaamstelling hoeft de nieuwe eigenaar/houder dan niet meer aanwezig te zijn.

Zonder kentekencard de weg op

De nieuwe eigenaar/houder mag tot 14 dagen na de tenaamstelling zonder kentekencard met het voertuig de weg op in Nederland (niet in het buitenland!).

Meer informatie

Meer informatie over een kenteken overschrijven op naam van een particulier of eenmanszaak vindt u in de Informatiemap voor de voertuigbranche.