Tijdelijk documentnummer en tenaamstellingscode aanvragen

Als u een voertuig wilt overschrijven of uitvoeren en u heeft geen geldige kentekencard, dan heeft u in een aantal gevallen een tijdelijk documentnummer nodig. Dat nummer is te vergelijken met een ‘denkbeeldige’ kentekencard. Een tijdelijk documentnummer vraagt u gratis online bij ons aan.

Situaties waarin een tijdelijk documentnummer nodig is

Wat kunt u doen?

Voorwaarden

U kunt alleen een tijdelijk documentnummer aanvragen als het voertuig in bedrijfsvoorraad is opgenomen.
Voor leasemaatschappijen geldt dat er een verstrekkingsvoorbehoud moet zijn.

Registratie bij de RDW

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet u als zakelijke klant of erkenninghouder geregistreerd staan bij de RDW. Staat u dat niet, ga dan naar ‘Registreren bij de RDW’ 

Tijdelijk documentnummer aanvragen

Zo vraagt u gratis een tijdelijk documentnummer aan:

 1. Ga naar 'Tijdelijk documentnummer en tenaamstellingscode aanvragen'.
 2. U voert het kenteken en de meldcode (de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer) van het voertuig in. Vul uw e-mailadres in (dit is niet verplicht), als u de link naar het tijdelijk documentnummer ook per mail wilt ontvangen.
 3. Geef na controle akkoord voor de getoonde gegevens.
 4. Het systeem verwerkt de aanvraag.
 5. Als de aanvraag verwerkt is, ziet u een link naar uw ‘Orderhistorie’. Via de link kunt u het tijdelijk documentnummer downloaden en uitprinten. Op het document staat ook de tenaamstellingscode.
 6. Neem deze print mee naar het kentekenloket of erkend bedrijf.

E-mailadres ingevuld

Heeft u bij de aanvraag uw e-mailadres ingevuld, dan ontvangt u een e-mail met de link naar uw ‘Orderhistorie’. In uw 'Orderhistorie' kunt u het document downloaden. Het document kunt u hier nog 40 dagen na uw aanvraag terugvinden.

Let op: De link naar het tijdelijk documentnummer werkt alleen op de computer waarop het RDW-certificaat is geïnstalleerd. Dit moet hetzelfde certificaat zijn waar u de aanvraag mee heeft gedaan.   

Situaties waarin tijdelijk documentnummer nodig is

Een tijdelijk documentnummer heeft u nodig als:

 1. u een voertuig (zonder geldige kentekencard) aan een ander erkend bedrijf wilt verkopen.
 2. u de koper van het voertuig (zonder geldige kentekencard) zelf de tenaamstelling bij een kentekenloket wilt laten regelen.
 3. u de koper met een buitenlands legitimatiebewijs zelf de tenaamstelling van een voertuig (zonder geldige kentekencard) bij een RDW-keuringsstation wilt laten regelen.
 4. u een voertuig (zonder geldige kentekencard) voor uitvoer verkoopt. In dat geval heeft de koper het tijdelijk documentnummer nodig om het voertuig voor uitvoer af te kunnen melden bij de RDW. De kentekencard of kentekenbewijs deel IA en deel IB heeft u wel nodig om het voertuig te registreren in een ander EU-land.
 5. u een voertuig heeft ingevoerd dat voor de eerste keer tenaamgesteld moet worden.
 6. een leasecontract verbroken wordt en het voertuig moet worden overgeschreven.

  Geldigheid tijdelijk documentnummer

  Een tijdelijk documentnummer is - als dit niet gebruikt is - onbeperkt geldig.

  Heeft deze informatie u geholpen?

  niet goed erg goed