Bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren (OREH)

Wilt u voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad exporteren, dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Op deze manier staan deze niet meer in uw bedrijfsvoorraad. Met de bevoegdheid 'Online Registratie Export Handelaren' kunt u gemakkelijk en snel vanaf uw bedrijfsadres een voertuig online voor export aanmelden. Het kenteken is dan direct afgemeld in het kentekenregister. Deze bevoegdheid kunt u online bij ons aanvragen.

  • Voorwaarden 

  Om een bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren te kunnen aanvragen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Uw bedrijf heeft een RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad (of u vraagt de bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren tegelijkertijd met de erkenning Bedrijfsvoorraad aan).
  • U heeft een door ons goedgekeurde inbraakwerende kluis. De kluis moet geschikt zijn voor opslag van de blanco kentekenbewijzen deel II (A-4 formaat). En de kluis moet minimaal voldoen aan de Europese norm EN 14 450 Securitylevel 1. Meer informatie hierover kunt u vinden op de site van de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW).
  • Aanmelden voor export niet vanuit bedrijfsvoorraad


   Het is ook mogelijk om voertuigen voor export aan te melden zonder dat deze in de bedrijfsvoorraad staan. Hiervoor heeft u de erkenning Export Dienstverlening  nodig.

 • Zo vraagt u de bevoegdheid OREH aan:

  1. U vraagt de bevoegdheid tegelijk met de erkenning Bedrijfsvoorraad aan. Ga hiervoor naar ‘Erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen’. Of
  2. U vraagt de bevoegdheid later aan, nadat u al werkt met een erkenning Bedrijfsvoorraad. Ga hiervoor naar ‘Nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen'.
  3. Wij nemen binnen 5 werkdagen telefonisch contact met u op om een afspraak voor een bedrijfsbezoek te maken. De RDW Toezichthouder Bedrijven bekijkt tijdens dat bezoek of uw bedrijf voldoet aan de eisen en voorwaarden.
  4. Als aan alle voorwaarden is voldaan en wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u van ons een brief waarin wij de bevoegdheid toekennen.
  5. U betaalt de kosten voor de aanvraag Online Registratie Export Handelaren op de manier die u met ons heeft afgesproken/afspreekt tijdens de aanvraag. (Vraagt u de bevoegdheid tegelijk met de erkenning Bedrijfsvoorraad aan? Dan worden de kosten voor de erkenning en de bevoegdheid automatisch bij elkaar opgeteld.)
  6. Ook ontvangt u blanco kentekenbewijzen deel II. Dit kentekenbewijs deel II heeft de klant, samen met zijn kentekencard, nodig om het voertuig in het buitenland te kunnen registreren.
  7. U kunt voertuigen aanmelden voor export via een provider of rechtstreeks bij ons. Een provider is een partij die tegen betaling online toegang biedt tot de RDW-gegevens. Gaat u dit via een provider doen? Dan moet u daar een abonnement voor afsluiten. Hier vindt u meer informatie over en een overzicht van de providers.
  8. U kunt nu voertuigen aanmelden voor export.

 • U betaalt voor de aanvraag van de erkenning en het bedrijfsbezoek dat daarop volgt. U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Jaarlijks betaalt u (per bedrijfslocatie) een tarief (zie jaarlijkse kosten erkenning) en kosten per transactie.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning export €55,50
  Bedrijfsbezoek n.a.v. een aanvraag erkenning/bevoegdheid €114,00
  Jaarlijkse kosten erkenning export €56,50
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €20,50
  Dienst Export - via provider €9,61
  Voertuig bij de RDW exporteren €10,30

 • Meer informatie over deze erkenning vindt u in de Informatiemap voor de voertuigbranche. (pdf, 1mb)

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed