Versnelde inschrijving (VI) nieuwe voertuigen

Wilt u voor nieuwe en ongebruikte voertuigen een kenteken aanvragen, zonder onderzoek en/of controle van de belastingafdracht? Dat kan met de bevoegdheid 'Versnelde Inschrijving'(VI).  Hiermee kunt u zonder een keuring bij ons een inschrijving aanvragen, waardoor het voertuig geregistreerd staat in het kentekenregister. Deze bevoegdheid kunt u online bij ons aanvragen.

 • Om de bevoegdheid Versnelde Inschrijving te kunnen aanvragen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U wilt kentekens aanvragen voor nieuwe voertuigen.
  • Uw bedrijf heeft de RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad (of u vraagt de bevoegdheid Versnelde Inschrijving tegelijkertijd met de erkenning Bedrijfsvoorraad aan). 
  • Uw bedrijf heeft een afschrift van de vergunning artikel 8 ‘Wet op de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen 1992’ als het gaat om aanvragen voor BPM-plichtige voertuigen. (personenauto’s (M1), bedrijfsauto’s < 3500 kg (N1), motorfietsen( L3e/L4e) en driewielige motorrijtuigen (L5e/L7e))
   De Belastingdienst verstrekt deze vergunning. Met deze vergunning geeft de Belastingdienst toestemming om de BPM achteraf op aangifte te voldoen.
  • Bij de voertuigcategorieën M1 (personenauto’s) en N1(lichte bedrijfsauto’s) moet u een overeenkomst met Stichting Auto Recycling hebben om de recyclingbijdrage af te dragen. Heeft u deze overeenkomst niet? Dan mag u ook een instemming overleggen, zoals bedoeld in artikel 13, eerste lid van het  Besluit beheer autowrakken.

  Gebruikte voertuigen

  Wilt u voor gebruikte voertuigen een kenteken aanvragen? Ga dan naar Nederlands kenteken aanvragen voor gebruikte voertuigen.

  1. U vraagt de bevoegdheid tegelijk met de erkenning Bedrijfsvoorraad aan. Ga hiervoor naar ‘Erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen’. Of
  2. U vraagt de bevoegdheid later aan, nadat u al werkt met een erkenning Bedrijfsvoorraad. Ga hiervoor naar ‘Nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen'.
  3. Na ontvangst van uw aanvraag sturen we u een kwaliteitshandboek (in PDF). Dat moet u invullen en terugsturen aan ons. Wij nemen hierover nog contact met u op.
  4. Als aan alle voorwaarden is voldaan en wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u van ons een brief waarin wij de bevoegdheid toekennen. In de brief staat een unieke importeurscode die u moet gebruiken bij het aanvragen van een inschrijving.
  5. U betaalt de kosten voor de aanvraag Versnelde Inschrijving (VI) op de manier die u aan ons heeft doorgegeven/afspreekt tijdens de aanvraag. (Vraagt u de bevoegdheid tegelijk met de erkenning Bedrijfsvoorraad aan? Dan worden de kosten voor de erkenning en de bevoegdheid automatisch bij elkaar opgeteld.)
  6. U kunt versnelde inschrijvingen aanvragen via een provider of rechtstreeks bij ons. Een provider is een partij die tegen betaling online toegang biedt tot de RDW-gegevens. Gaat u dit via een provider doen? Dan moet u daar een abonnement voor afsluiten. Hier vindt u meer informatie over en een overzicht van de providers. 
  7. Nu kunt u met uw unieke importeurscode online een inschrijving aanvragen.
 • U betaalt voor de aanvraag van de erkenning. U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Jaarlijks betaalt u (per bedrijfslocatie) een tarief (zie jaarlijkse kosten erkenning ) en kosten per transactie.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning versnelde inschrijving €58,50
  Jaarlijkse kosten erkenning versnelde inschrijving €106,50
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €21,50
 • Meer informatie over deze erkenning vindt u in de Informatiemap voor de voertuigbranche.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed