Erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen

Handelt u in voertuigen en wilt u de voertuigen niet op uw eigen naam hebben? Vraag dan een erkenning bedrijfsvoorraad bij ons aan. Hiermee zet u voertuigen die u koopt in de bedrijfsvoorraad van uw bedrijf. U betaalt dan geen motorrijtuigenbelasting en u heeft geen APK-plicht. Voor de verzekering sluit u een aparte garagepolis af. Wilt u de weg op voor bijvoorbeeld een proefrit? Vraag dan ook direct groene kentekenplaten (een handelaarskenteken) aan. 
 • U kunt alleen een erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen als uw bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoet. U vindt deze in de Regeling erkenning Bedrijfsvoorraad op wetten.overheid.nl. Ook in het ons toezichtbeleid vindt u hier belangrijke informatie over.

  Belangrijkste voorwaarden

  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en is geen BV in oprichting (i.o). 
  • Heeft u een eenmanszaak dan moet u 18 jaar of ouder zijn en in Nederland wonen.
  • Op uw uittreksel van de KvK staat als omschrijving dat u als bedrijf voertuigen inkoopt of maakt met het doel om te verkopen.
   Vraagt u tegelijk de bevoegdheid Online Registratie Autodemontage (ORAD) aan? Dan moet op uw uittreksel KvK staan: met het doel voertuigen te bewaren of bewerken (demonteren).
  • Uw bedrijf heeft een plek waar de voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad kunnen staan. Dit mag niet de openbare weg zijn.   
  • U heeft een kluis of een (lade) kast die op slot kan. Hier bewaart u onze documenten. 

  eHerkenning

  Om voor het eerst een erkenning online bij ons aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet? Vraag eHerkenning dan hier aan. 

 • Tegelijk met uw erkenning Bedrijfsvoorraad kunt u een aantal bevoegdheden aanvragen die mogelijk handig zijn voor u. Zonder een erkenning Bedrijfsvoorraad kunt u deze niet aanvragen. 

  Het gaat om de volgende bevoegdheden:

 • Heeft u al een erkenning en wilt u deze erkenning er ook bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen. 

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. Log via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vul de gevraagde gegevens in.
  3. Geef aan of u naast uw erkenning Bedrijfsvoorraad nog aanvullende bevoegdheden (zie Handige bevoegdheden bij uw erkenning) wilt aanvragen.
  4. Geef aan hoeveel bedrijfsvoorraadpassen u wilt aanvragen (één is verplicht).
  5. Wij bellen u binnen 5 werkdagen om een afspraak met u te maken. Iemand van ons (RDW Toezichthouder Bedrijven) komt dan bij u langs en bekijkt of uw bedrijf voldoet aan de voorwaarden. U krijgt per e-mail een rapport met de resultaten van het bezoek.
  6. De werkdag na uw aanvraag sturen wij u alvast een certificaat voor uw computer. Een dag later krijgt u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat op uw computer. Het certificaat heeft u nodig om in een online beveiligde omgeving met de erkenning te kunnen werken. Dit kan pas als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd (zie stap 7). Meer informatie over het certificaat vindt u in de Handleiding RDW-certificaat.
  7. Is alles goed, dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat u de erkenning krijgt. Ook krijgt u een muurschild, een erkenningssticker en de bedrijfspas(sen). Hou er rekening mee dat de afhandeling van alles ongeveer 4 weken kan duren.  
  8. U betaalt de kosten. 
  9. Als u de erkenning heeft, kunt u kiezen hoe u ermee gaat werken: via een provider of via ons. Meer informatie vindt u op 'Providers voor digitale diensten´.
 • U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning bedrijfsvoorraad €229,00
  Bedrijfsbezoek bij aanvraag erkenning/bevoegdheid/handelaarskenteken €132,00
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €23,50
  Jaarlijkse kosten erkenning bedrijfsvoorraad €116,50
 • U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:

  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam             

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?