Erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen

Handelt u in voertuigen? Dan wilt u deze voertuigen waarschijnlijk niet op uw eigen naam hebben staan. Dan bent u namelijk zelf verantwoordelijk voor de WA-verzekering, een geldige APK (indien van toepassing) en het betalen van de motorrijtuigenbelasting voor deze voertuigen. U kunt dit voorkomen door de ‘Erkenning Bedrijfsvoorraad' bij ons aan te vragen. U kunt dan de voertuigen van uw bedrijf die u wilt verkopen in de zogenoemde bedrijfsvoorraad plaatsen.
  • Voorwaarden en eisen

  U kunt alleen een erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen als uw bedrijf aan een aantal voorwaarden en eisen voldoet. De eisen kunt u vinden in de Regeling erkenning Bedrijfsvoorraad op wetten.overheid.nl. Ook in het Toezichtbeleid van de RDW vindt u hier belangrijke informatie over.

  Hier ziet u de belangrijkste voorwaarden op een rij:

  • Als u een eenmanszaak heeft, moet u 18 jaar of ouder zijn en in Nederland wonen.
  • U of uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als u een BV in oprichting (i.o) heeft, kunt u geen erkenning aanvragen.
  • Uit de bedrijfsomschrijving op uw uittreksel van de KvK blijkt dat uw bedrijfsactiviteiten bestaan uit het inkopen of fabriceren van voertuigen met het doel deze te verkopen of uw bedrijfsactiviteiten bestaan uit het bedrijfsmatig inkopen van voertuigen met het doel deze te bewaren en te bewerken (demonteren).
  • Uw bedrijf beschikt over een locatie waar u de voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad kunt stallen. Dit mag niet de openbare weg zijn.          
  • Op uw bedrijfsadres heeft u een afsluitbare voorziening voor het opbergen van RDW-documenten.
  • eHerkenning

  Om voor het eerst een erkenning online bij ons aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet? Vraag eHerkenning dan hier aan. 

  • Extra erkenning aanvragen

  Heeft u al een erkenning en wilt u nog een extra erkenning aanvragen? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.  

 • Tegelijk met uw erkenning Bedrijfsvoorraad kunt u een aantal bevoegdheden aanvragen die mogelijk handig zijn voor u. Zonder een erkenning Bedrijfsvoorraad kunt u deze niet aanvragen. 

  Het gaat om de volgende bevoegdheden:

  • Tenaamstellen Voertuigbedrijf. Hiermee kunt u vanaf uw eigen bedrijfsadres voertuigen of voertuigen verkocht uit uw bedrijfsvoorraad zelf overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Meer over de Bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigbedrijf.
  • Versnelde Inschrijving. Hiermee kunt u voor nieuwe voertuigen een kenteken aanvragen, zonder onderzoek en/of controle van de belastingafdracht. Meer over de Bevoegdheid Versnelde Inschrijving.
  • Demontage. Hiermee kunt u gemakkelijk en snel vanaf uw bedrijfsadres een voertuig online voor demontage aanmelden. Meer over de Bevoegdheid Online Registratie Autodemontage (ORAD)
  • Export. Hiermee kunt u gemakkelijk en snel vanaf uw bedrijfsadres een voertuig online voor export aanmelden. Meer over de Bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren.
  • Wilt u gebruik gaan maken van handelaarskentekens? Dan kunt u de regeling die daarvoor geldt ook direct bij uw erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen. Meer over de handelaarskentekenregeling. 
 • Heeft u al een erkenning en wilt u deze erkenning er ook bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

  Zo vraagt u de erkenning Bedrijfsvoorraad (als eerste erkenning) aan:

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. U logt via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vult de gevraagde gegevens in.
  3. Geef aan of u naast uw erkenning Bedrijfsvoorraad nog aanvullende bevoegdheden wilt aanvragen.
  4. Geef aan hoeveel bedrijfsvoorraadpassen u wilt aanvragen. U moet er minstens 1 aanvragen. Een bedrijfsvoorraadpas dient als legitimatie bij overschrijving van voertuigen bij het kentekenloket, op RDW-keuringsstations of voor het bestellen van kentekenplaten.
  5. Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u de volgende werkdag het RDW-certificaat. De dag erna sturen wij u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat, zodat u bij ons kunt inloggen. Ga voor meer informatie naar de Handleiding RDW-certificaat.
  6. Wij nemen binnen 5 werkdagen telefonisch contact met u op om een afspraak voor een bedrijfsbezoek te maken. De RDW Toezichthouder Bedrijven bekijkt tijdens dat bezoek of uw bedrijf voldoet aan de eisen en voorwaarden.
  7. Als aan alle voorwaarden is voldaan en wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u van ons een brief waarin wij de erkenning toekennen. Ook ontvangt u een muurschild, een erkenningssticker en de door u aangevraagde bedrijfspas(sen).
  8. U betaalt de kosten voor de aanvraag Erkenning bedrijfsvoorraad (en voor de eventueel door u aangevraagde bevoegdheden) op de manier die u aan ons heeft doorgegeven.
  9. U kunt voertuigen in uw bedrijfsvoorraad opnemen via een provider of rechtstreeks bij ons. Een provider is een partij die tegen betaling online toegang biedt tot de RDW-gegevens. Gaat u dit via een provider doen? Dan moet u daar een abonnement voor afsluiten. Hier vindt u meer informatie over en een overzicht van de providers.
 • U betaalt voor de aanvraag van de erkenning en het bedrijfsbezoek dat daarop volgt. U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Jaarlijks betaalt u (per bedrijfslocatie) een tarief (zie jaarlijkse kosten erkenning en jaarlijkse kosten beveiliging) en kosten per transactie.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning bedrijfsvoorraad €199,00
  Bedrijfsbezoek n.a.v. een aanvraag erkenning/bevoegdheid €114,00
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €20,50
  Jaarlijkse kosten erkenning bedrijfsvoorraad €101,50
  Tenaamstellen bedrijfsvoorraad via provider €3,30
  Tenaamstellen bedrijfsvoorraad- via RDW.nl €3,70
 • U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:
  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam             

 • Meer informatie over deze erkenning vindt u in de Informatiemap voor de voertuigbranche. (pdf, 1mb)

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed