Erkenning Export Dienstverlening (ED) aanvragen

Wilt u voor klanten die geen voertuig bij u gekocht hebben, wel de export van een voertuig regelen? Dat kan met de erkenning Export Dienstverlening. Hiermee kunt u voertuigen die niet tot uw bedrijfsvoorraad horen (en niet uw eigendom zijn) vanaf uw bedrijfsadres online voor export aanmelden. Het kenteken is dan direct afgemeld in het kentekenregister. U kunt de erkenning online bij ons aanvragen.  

  • Export vanuit bedrijfsvoorraad

  Wilt u alleen voertuigen voor uitvoer aanmelden die in uw bedrijfsvoorraad staan? Vraag dan de bevoegdheid 'Online Registratie Export Handelaren'(OREH) aan.

  •  Voorwaarden

  U kunt alleen een erkenning Export Dienstverlening aanvragen als uw bedrijf aan een aantal voorwaarden en eisen voldoet. De eisen kunt u vinden in de Regeling erkenning Export Dienstverlening op wetten.overheid.nl. Ook in het Toezichtbeleid van de RDW vindt u hier belangrijke informatie over.

  Hier ziet u de belangrijkste voorwaarden op een rij.

  • Als u een eenmanszaak heeft, moet u in Nederland wonen.
  • U of uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als u een BV in oprichting (i.o) heeft, kunt u deze erkenning niet aanvragen.
  • Uit de bedrijfsomschrijving op uw uittreksel van de KvK blijkt dat uw bedrijfsactiviteiten bestaan uit het verlenen van exportdiensten voor voertuigen voor derden.
  • Uw bedrijf beschikt over een bedrijfsadres. Hier bewaart u uw administratie. De RDW Toezichthouder Bedrijven voert hier ook de periodieke controle uit.
  • U moet een goedgekeurde kluis hebben. De kluis moet geschikt zijn voor opslag van blanco kentekenbewijzen deel II (A-4 formaat) en minimaal voldoen aan de Europese norm EN 14 450 Securitylevel 1. Meer informatie kunt u vinden op de site van de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW).
   • eHerkenning 

   Om voor het eerst een erkenning online aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet? Vraag eHerkenning dan hier aan.
   • Extra erkenning aanvragen

   Heeft u al een erkenning en wilt u nog een extra erkenning aanvragen? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen. 
 • Heeft u al een erkenning en wilt u deze erkenning er ook bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

  Zo vraagt u de erkenning Export Dienstverlening (als eerste erkenning) aan:

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. U logt via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vult de gevraagde gegevens in.
  3. Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u de volgende werkdag het RDW-certificaat. De dag erna sturen wij u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat, zodat u bij ons kunt inloggen. Ga voor meer informatie naar de Handleiding RDW certificaat.
  4. Wij nemen binnen 5 werkdagen telefonisch contact met u op om een afspraak voor een bedrijfsbezoek te maken. De RDW Toezichthouder Bedrijven bekijkt tijdens dat bezoek of uw bedrijf voldoet aan de eisen en voorwaarden.
  5. Als aan alle voorwaarden is voldaan en wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u van ons een brief waarin wij de erkenning toekennen. Ook ontvangt u een muurschild en een erkenningssticker.
  6. U betaalt de kosten voor de aanvraag erkenning Export Dienstverlening op de manier die u aan ons heeft doorgegeven.   
  7. U kunt voertuigen aanmelden voor export via een provider of rechtstreeks bij ons. Een provider is een partij die tegen betaling online toegang biedt tot de RDW-gegevens. Gaat u dit via een provider doen? Dan moet u daar een abonnement voor afsluiten. Hier vindt u  meer informatie over en een overzicht van de providers.
 • U betaalt voor de aanvraag van de erkenning en het bedrijfsbezoek dat daarop volgt. U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Jaarlijks betaalt u (per bedrijfslocatie) een tarief (zie jaarlijkse kosten erkenning en jaarlijkse kosten beveiliging) en kosten per transactie.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning export dienstverlening €55,50
  Bedrijfsbezoek n.a.v. een aanvraag erkenning/bevoegdheid €114,00
  Jaarlijkse kosten export dienstverlening €56,50
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €20,50
 • U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:
  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam             

 • Meer informatie over deze erkenning vindt u in de Informatiemap voor de voertuigbranche. (pdf, 1mb)

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed