Erkenning Kentekenplaatfabrikant aanvragen

Wilt u kentekenplaten fabriceren of afgeven aan voertuigeigenaren? Vraag dan bij ons online de erkenning Kentekenplaatfabrikant aan.

 • Voorwaarden

  U kunt alleen een erkenning Kentekenplaatfabrikant aanvragen als uw bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoet. De voorwaarden vindt u in de  Erkenningsregelingfabrikanten kentekenplaten op wetten.overheid.nl. Ook in ons Toezichtbeleid vindt u hier belangrijke informatie over.

  Belangrijkste voorwaarden 

  •  Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en is geen BV in oprichting (i.o.).
  • Op uw uittreksel van de KvK staat als omschrijving dat u als bedrijf kentekenplaten fabriceert.
  • Uw productieplaats is verwarmd, verlicht, overdekt en af te sluiten.
  • U heeft een kluis of (lade) kast die op slot kan. Hier bewaart u halffabricaten en kentekenplaten. 
  • U heeft een persmachine, matrijzenset, keurmerkapparaat, hotprintmachine en/of verfwals. Deze zijn allemaal goed onderhouden en werken goed.

  Wij geven de erkenning Kentekenplaatfabrikant af voor één productieplaats. Wilt u op meerdere plaatsen kentekenplaten afgeven of produceren? Dan vraagt u per productieplaats een erkenning aan.

  eHerkenning 

  Om voor het eerst een erkenning online aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet ? Vraag eHerkenning dan hier aan.

 • Heeft u al een erkenning en wilt deze erkenning er ook bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

  Zo vraagt u de erkenning Kentekenplaatfabrikant (als eerste erkenning) aan:

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. Log via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vul de gevraagde gegevens in.
  3. Wij bellen u binnen 5 werkdagen om een afspraak met u te maken. Iemand van ons (RDW Toezichthouder Bedrijven) komt dan bij u langs en bekijkt of uw bedrijf voldoet aan de voorwaarden. U krijgt per e-mail een rapport met de resultaten van het bezoek.
  4. De werkdag na uw aanvraag sturen wij u alvast een certificaat voor uw computer. Een dag later krijgt u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat op uw computer. Het certificaat heeft u nodig om in een online beveiligde omgeving met de erkenning te kunnen werken. Dit kan pas als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd (zie stap 5). Meer informatie over het certificaat vindt u in de Handleiding RDW-certificaat.
  5. Is alles goed, dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat u de erkenning krijgt. Ook krijgt u een muurschild, een erkenningssticker en een blinddruktang met droogstempel 'RDW GAIK'. Hou er rekening mee dat de afhandeling van alles ongeveer 4 weken kan duren.   
  6. U betaalt de kosten voor de aanvraag.
 • Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning kentekenplaatfabrikant (GAIK) €455,00
  Bedrijfsbezoek bij aanvraag erkenning/bevoegdheid/handelaarskenteken €132,00
  Jaarlijkse kosten erkenning kentekenplaatfabrikant/lamineerder €488,00
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €23,50

Heeft deze informatie u geholpen?