Erkenning Fotograaf pasfoto rijbewijs aanvragen

Bent u fotograaf en wilt u de aanvraag van een rijbewijs voor de burger helpen te versnellen? Vraag dan een erkenning Fotograaf pasfoto rijbewijs aan. Met deze erkenning stuurt u digitaal de pasfoto en handtekening van de klant naar ons toe zodat deze zijn rijbewijs online kan aanvragen.

Alleen burgers die staan ingeschreven in een gemeente die zijn aangesloten bij ons kunnen een rijbewijs online aanvragen. 

 • Voorwaarden

  U kunt alleen een erkenning Fotograaf pasfoto rijbewijs aanvragen als uw bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoet. U vindt deze in de Regeling regels experiment elektronische aanvraag rijbewijzen op wetten.overheid.nl. Ook in ons toezichtbeleid vindt u hier belangrijke informatie over.

  Belangrijkste voorwaarden

  • U staat ingeschreven als fotograaf bij de Kamer van Koophandel of een soortgelijk register in het buitenland en uw bedrijf is geen BV in oprichting (i.o). 
  • U heeft een locatie in Nederland. 

  Proef digitaal aanvragen rijbewijzen

  Het digitaal aanvragen van een rijbewijs is officieel nu nog een proef. Dit betekent dat als de proefperiode afloopt en de proef wordt niet omgezet naar definitieve regelgeving wij de erkenning voor fotografen kunnen intrekken.  

  1. Sluit een abonnement af met de provider fotografie. Neem hiervoor contact op met Pasfoto-Organisatie.  
  2. U krijgt van Pasfoto-Organisatie het aanvraagformulier ‘Erkenning fotograaf pasfoto rijbewijs’ en software voor uw computer. De provider stuurt uw aanvraag naar ons toe.      
  3. Installeer de software op uw computer en lever 2 digitale foto´s en handtekeningen aan bij ons. Zo controleren wij of u aan de voorwaarden voldoet en de aanvraag goed doorloopt. De pasfoto´s moeten van 2 verschillende personen zijn en voldoen aan de voorwaarden. Zie eisen pasfoto
  4. Wij bellen u binnen 5 werkdagen om een afspraak met u te maken. Iemand van ons (RDW Toezichthouder Bedrijven) komt dan bij u langs en bekijkt of uw bedrijf voldoet aan de voorwaarden. U krijgt per e-mail een rapport met de resultaten van het bezoek.
  5. De werkdag nadat uw aanvraag bij ons binnen is, sturen wij u een certificaat voor uw computer. Een dag later krijgt u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat op uw computer. Doe dit binnen twee weken. Hiermee past u gegevens zoals uw telefoonnummer digitaal bij ons aan. Meer informatie over het certificaat vindt u in de Handleiding RDW-certificaat.
  6. Is alles goed dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat u de erkenning krijgt. Ook krijgt u een erkenningssticker. Plak deze aan de buitenkant van uw bedrijf zodat de klant kan zien dat u erkend bent. Hou er rekening mee dat de afhandeling van alles ongeveer 4 weken kan duren.

  Meer weten over hoe u een pasfoto digitaal bij ons aanlevert? Ga naar 'Pasfoto digitaal aanleveren'

 • Het aanvragen van deze erkenning is nu gratis omdat het een proef is. Zodra de proefperiode afloopt en we gaan door met het proces digitaal aanvragen rijbewijzen dan zijn er wel kosten voor het aanvragen van deze erkenning.

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed