Erkenning Gasinstallatie aanvragen

Heeft u een bedrijf en wilt u gasinstallaties inbouwen en keuren? Vraag dan bij ons online de erkenning Gasinstallatie aan. 

 • U moet bevoegd zijn

  Om een erkenning te krijgen moet u of iemand van uw personeel bevoegd zijn als LPG-technicus. Kijk op  www.ibki.nl wat u moet doen om deze bevoegdheid te krijgen.  

  Voorwaarden 

  U kunt alleen een erkenning Gasinstallatie aanvragen als uw bedrijf voldoet aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden vindt u in  de Regeling aanpassing voertuigen op wetten.overheid.nl. Ook in ons Toezichtbeleid vindt u hier belangrijke informatie over.

  Belangrijkste voorwaarden

  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK).  

  eHerkenning 

  Om voor het eerst een erkenning online aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet? Vraag eHerkenning dan hier aan.

 • Om een erkenning Gasinstallatie te krijgen, moet u de juiste apparatuur en meetmiddelen hebben. Sommige meetmiddelen moet u laten goedkeuren en registreren door een leverancier erkend door het NMi (onderzoeksgerechtigde).

  • Krik
  • Veiligheidslamp/zaklantaarn
  • Meetband klasse III minimaal 20 meter
  • Bandenspanningsmeter en bandenpomp
  • Set basisgereedschap voor het keuren van de inbouw van een gasinstallatie
  • Voorziening uitlaatgasafvoer
  • Uitlaatgastester met lambda-bepaling*
  • Een toerenteller met een CE-markering
  • Een apparaat waarmee u een gasconcentratie met 800ppm koolwaterstoffen kunt detecteren
  • Koplamptestapparaat (meetbereik 5-40mm/m

  *Deze meetmiddelen moeten NMi goedgekeurd zijn. 

  Hefinrichting of inspectieput

  U heeft een hefinrichting met een keurmerk. Dit betekent dat deze gecertificeerd is door een bedrijf die een hefinrichting mag certificeren. Dit herkent u aan het keurmerksticker bij de bediening van de hefbrug. U kunt een keurmerk voor uw hefinrichting krijgen bij één van de volgende bedrijven:

  Gebruikt u een inspectieput? Check dan aan welke voorwaarden de put moet voldoen. U vindt deze in het document ´toelichting inrichting apparatuur´ op de pagina Toezichtbeleid.

 • Heeft u al een erkenning en wilt u deze erkenning er ook bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

  Zo vraagt u een erkenning Gasinstallatie (als eerste erkenning) aan:

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. Log in via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vul de gevraagde gegevens in.
  3. De werkdag na uw aanvraag sturen wij u alvast een certificaat voor uw computer. Een dag later krijgt u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat op uw computer. Het certificaat heeft u nodig om in een online beveiligde omgeving met de erkenning te kunnen werken. Dit kan pas als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd (zie stap 5). Meer informatie vindt u in de Handleiding RDW-certificaat
  4. U krijgt per e-mail het formulier 'Verklaring voldoen aan de erkenningseisen van ons'. Vul het formulier in en stuur naar [email protected].
  5. Laat uw meetmiddelen registreren in het Register Meetmiddelen (RME). Neem hiervoor contact op met een door het NMi erkende leverancier (onderzoeksgerechtigde). 
  6. Nadat uw meetmiddelen door de leverancier zijn geregistreerd, bellen wij u binnen 3 werkdagen om een afspraak met u te maken. Iemand van ons (RDW Toezichthouder Bedrijven) komt dan bij u langs en bekijkt of uw bedrijf voldoet aan de voorwaarden. U ontvangt per mail een rapport met de resultaten van het bezoek.
  7. Is alles goed? Dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat u de erkenning krijgt. Ook krijgt u een muurschild en een erkenningssticker. Hou er rekening mee dat de afhandeling van alles ongeveer 4 weken kan duren.
  8. U betaalt de kosten voor de aanvraag.
  9. Als u de erkenning heeft, kunt u kiezen hoe u ermee gaat werken: via een provider of via ons. Meer informatie vindt u op Providers voor digitale diensten.

  Meer weten over hoe u een gasinstallatie bij ons afmeldt? Ga naar 'Gasinstallatie afmelden'.

 •  U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning gasinstallatie €421,00
  Bedrijfsbezoek bij aanvraag erkenning/bevoegdheid/handelaarskenteken €132,00
  Jaarlijkse kosten erkenning gasinstallatie €239,00
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €23,50
 • U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:

  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam             

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?