Erkenning Tachograaf aanvragen

Een tachograaf is een apparaat dat snelheid, aantal afgelegde kilometers en rustpauzes van een voertuig meet en registreert. Dit wordt vastgelegd als ‘rij en rusttijden’. In vrachtwagens en bussen die beroeps- , goederen- en personenvervoer doen, moet verplicht een tachograaf zijn ingebouwd. Wilt u als bedrijf werkzaamheden aan een tachograaf kunnen uitvoeren? Vraag dan bij ons online de erkenning ‘Tachograaf aan. Met deze erkenning mag u werkzaamheden aan een tachograaf uitvoeren.  
  • U moet bevoegd zijn

  Wilt u tachograaftechnicus worden? Kijk dan op www.ibki.nl wat u moet doen om deze bevoegdheid te krijgen. Een tachograaf activeren, kalibreren of controleren kan alleen maar als u hiervoor bevoegd bent.

  • Voorwaarden en eisen 

  U kunt alleen een erkenning Tachograaf aanvragen als uw bedrijf aan een aantal voorwaarden en eisen voldoet. De eisen kunt u vinden in de Regeling Tachografen op wetten.overheid.nl en in het artikel Bedrijfseisen voor inbouw Tachografen. Ook in het Toezichtbeleid van de RDW vindt u hier belangrijke informatie over.

  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).
  • U bent in het bezit van een 'Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersoon' (VOG RP) of, als de aanvrager geen rechtspersoon is, een kopie van de 'Verklaring Omtrent het Gedrag Natuurlijke Personen' (VOG NP). U kunt de VOG aanvragen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
  • eHerkenning 

  Om voor het eerst een erkenning online aan te kunnen vragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet? Vraag eHerkenning dan hier aan.

  • Extra erkenning aanvragen

  Heeft u al een erkenning en wilt u nog een extra erkenning aanvragen? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

 • Heeft u al een erkenning en wilt u wilt u deze erkenning er ook bij hebben? Ga dan naar nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen.

  Zo vraagt u een erkenning Tachografen (als eerste erkenning) aan:

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. U logt via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vult de gevraagde gegevens in.
  3. Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u de volgende werkdag het RDW-certificaat. De dag erna sturen wij u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat, zodat u bij ons kunt inloggen. Ga voor meer informatie naar de Handleiding RDW-certificaat.
  4. Wij nemen binnen 5 werkdagen telefonisch contact met u op om een afspraak voor een bedrijfsbezoek te maken. De RDW Toezichthouder Bedrijven bekijkt tijdens dat bezoek of uw bedrijf voldoet aan de eisen en voorwaarden.
  5. Als aan alle voorwaarden is voldaan en wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u van ons een brief waarin wij de erkenning toekennen. Ook ontvangt u een muurschild en een erkenningssticker.
  6. U betaalt de kosten voor de aanvraag erkenning Tachografen op de manier die u aan ons heeft doorgegeven.
  7. Zodra u werkplaatskaarten van de KIWA heeft ontvangen kunt u tachografen inbouwen, activeren, kalibreren en/of repareren.
 • U betaalt voor de aanvraag van de erkenning en het bedrijfsbezoek dat daarop volgt. U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.

  Jaarlijks betaalt u (per bedrijfslocatie) een tarief (zie jaarlijkse kosten erkenning) en kosten per transactie.

  Omschrijving Kosten
  Eerste aanvraag erkenning TA €285,00
  Afmelden TA (via internet) €5,85
  Afmelden TA €5,35
  Bedrijfsbezoek n.a.v. een aanvraag erkenning/bevoegdheid €114,00
  Jaarlijkse kosten erkenning TA €176,50
  Jaarlijkse kosten beveiliging online communicatie met RDW €20,50

 • U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:

  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam             

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed