Handelaarskentekenregeling aanvragen

Een handelaarskenteken is een kenteken waarmee een voertuig uit een bedrijfsvoorraad of een voertuig dat u herstelt of bewerkt, gebruik mag maken van de openbare weg. Zowel bedrijven met een RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad als bedrijven die in opdracht van derden voertuigen bewerken en herstellen kunnen deelnemen aan onze handelaarskentekenregeling. U kunt de regeling online bij ons aanvragen.
 • Gebruik een handelaarskenteken (groene kentekenplaten) als iemand een proefrit wil maken met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad.

  Heeft u geen erkenning Bedrijfsvoorraad? Dan kunt u een handelaarskenteken gebruiken als u een voertuig van een klant gaat repareren, aanpassen of poetsen.  U mag dan het voertuig van een klant halen of brengen. Ook mag u het handelaarskenteken gebruiken om het voertuig nadat hij klaar is te testen. 

  • Als u met handelaarskentekenplaten rijdt, moet u altijd het originele handelaarskentekenbewijs bij u hebben. Maakt uw klant een proefrit, dan neemt deze het kentekenbewijs mee tijdens de rit. 
  • U mag het handelaarskenteken niet gebruiken voor leenauto's en demomodellen. Ook mag u er niet privé mee rijden, geen personen of goederen vervoeren en niet parkeren op de openbare weg.
  • U mag het handelaarskenteken alleen in Nederland gebruiken. Er zijn 3 landen waar u onder voorwaarden mag rijden:
   • In België en Luxemburg: alleen voor het afleveren of ophalen van een voertuig voor koop en verkoop van het voertuig. Dus niet voor een proefrit.
   • In Duitsland: alleen bedrijfsauto’s mogen met een Nederlands handelaarskenteken in Duitsland rijden. Deze bedrijfsauto’s mogen daar alleen rijden in verband met opbouw, ombouw of herstelwerkzaamheden die daarmee te maken hebben. U moet een schriftelijke bevestiging van de werkplaats bij u hebben waarmee u dit kunt laten zien.
 • Er zijn handelaarskentekenbewijzen in de volgende 4 categorieën:

  • voor motorvoertuigen (lettercombinatie HA, HH, FH of HF)
  • voor aanhangwagens, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingstukken (lettercombinatie OA)
  • voor brom- en snorfietsen (lettercombinatie HC)
  • voor land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en mobiele machines (lettercombinatie LH)  

 • Voorwaarden

  U kunt een handelaarskenteken aanvragen als uw bedrijf de erkenning bedrijfsvoorraad heeft, maar dit kan ook zonder deze erkenning.

  Heeft u geen erkenning bedrijfsvoorraad? Dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Heeft u een eenmanszaak? Dan moet u 18 jaar en ouder zijn en in Nederland wonen.
  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als u een BV in oprichting (i.o) heeft, kunt u geen handelaarskenteken aanvragen. 
  • Op uw uittreksel van de KvK staat als omschrijving dat u voertuigen herstelt of bewerkt in opdracht van iemand anders.
  • U kunt uw werk binnen doen en het pand kan op slot.
  • U kunt onze documenten (bijvoorbeeld het kentekenbewijs) bewaren in iets wat op slot kan. Denk aan een afsluitbare kast of kluis.

  Lees bij 'Gebruik handelaarskenteken' meer over de voorwaarden over het rijden met groene platen.

  eHerkenning 

  Om voor het eerst de handelaarskentekenregeling online te kunnen aanvragen, heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. Heeft u dit niet? Vraag eHerkenning dan hier aan.

  Nog een erkenning

  Werkt u al met de erkenning Bedrijfsvoorraad en wilt u nu ook handelaarskentekens gaan gebruiken? Ga dan naar ‘Nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen’.

 • Werkt u al met de erkenning Bedrijfsvoorraad en wilt u nu ook handelaarskentekens gaan gebruiken? Ga dan naar ‘Nog een erkenning of bevoegdheid aanvragen’.

  Geen erkenning bij ons en wilt u rijden met groene kentekenplaten? Vraag zo de erkenning handelaarskenteken aan: 

  1. Zorg dat u uw vestigingsnummer bij de hand heeft. Dit nummer vindt u op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
  2. Log via de knop ‘Erkenning aanvragen’ in met eHerkenning en vul de gegevens in.
  3. Geef aan hoeveel handelaarskentekens (maximaal 9) u per voertuigcategorie wilt aanvragen. Heeft u er later meer nodig? Dan kunt u altijd extra aanvragen.
  4. Wij bellen u binnen 5 werkdagen om een afspraak met u te maken. Iemand van ons (RDW Toezichthouder Bedrijven) komt dan bij u langs en bekijkt of uw bedrijf voldoet aan de voorwaarden. U krijgt per e-mail een rapport met de resultaten van het bezoek.
  5. De werkdag na uw aanvraag sturen wij u alvast een certificaat voor uw computer.  Een dag later krijgt u een brief met een pincode. Daarmee installeert u het certificaat op uw computer. Het certificaat heeft u nodig om in een online beveiligde omgeving met de erkenning te kunnen werken. Dit kan pas als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd (zie stap 5). Meer informatie vindt u in de Handleiding RDW-certificaat.
  6. Is alles goed? Dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat u de erkenning krijgt. Ook krijgt u de handelaarskentekenbewijzen, een muurschild en een erkenningssticker. Hou er rekening mee dat de afhandeling van alles ongeveer 4 weken kan duren. 
  7. U betaalt de kosten voor de aanvraag. 
  8. Laat groene kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem hiervoor de handelaarskentekenbewijzen en een geldig legitimatiebewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer
  9. Geef het handelaarskenteken door aan uw verzekeraar en sluit een WA-verzekering af. Dit geldt niet voor handelaarskentekens voor aanhangers of opleggers. 
  10. U krijgt automatisch een rekening voor de wegenbelasting van de Belastingdienst. Voor bromfietsen, aanhangwagens en landbouwvoertuigen betaalt u geen wegenbelasting.
 •  U betaalt de kosten voor de aanvraag ook als wij uw aanvraag niet goedkeuren of als u zelf de aanvraag stopt.  Omschrijving Kosten
  Aanvraag erkenning handelaarskentekenregeling/handelaarskentekenbewijs €199,00
  Bedrijfsbezoek n.a.v. een aanvraag erkenning/bevoegdheid €114,00
  Jaarlijkse kosten erkenning handelaarskentekenregeling €101,50
 • U kunt de erkenning ook aanvragen met een aanvraagformulier.  

  Mail het ingevulde formulier naar [email protected] of stuur uw aanvraag naar:

  RDW Servicecentrum Erkenningen 
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam             

 • Meer informatie over deze erkenning vindt u in de Informatiemap voor de voertuigbranche. (pdf, 1mb)

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed