Tachograaftechnicus worden

Alleen als bevoegd tachograaftechnicus mag u werkzaamheden uitvoeren aan een tachograaf en kunt u voertuigen afmelden in het RDW-register. Wilt u tachograaftechnicus worden? Meldt u dan aan bij IBKI voor het examen ‘Tachograaftechnicus’. Als u slaagt voor het examen, krijgt u een bevoegdheidspas en pincode waarmee u voertuigen kunt melden in het RDW-register.

Wat kunt u doen?

Op de website van IBKI staat meer informatie over hoe u een bevoegd tachograaftechnicus wordt en aan welke eisen u moet voldoen.

Aanmelden en informatie over het examen tachograaftechnicus vindt u ook op de website van IBKI.

Informatie voor het examen

Om deel te nemen aan het examen tachograaftechnicus is een opleiding niet verplicht. Wel is het aan te bevelen om vooraf een specifieke opleiding tachografen te volgen.

Het examen

Zo meldt u zich aan voor het examen tachograaftechnicus:

  1. U meldt zich aan bij het IBKI.
  2. Als u het examen heeft gehaald, ontvangt u van ons uw bevoegdheidspas per post.
  3. Met DigiD logt u in op uw persoonlijke online omgeving en stelt u zelf na het ontvangen van de bevoegdheidspas uw eigen pincode in.
  4. Met de bevoegdheidspas en de pincode kunt u een tachograaf afmelden in het RDW-register via RDW-Webdirect of uw eigen provider.

Geldigheid bevoegdheidspas

De bevoegdheid is steeds vier jaar geldig. Verloopt uw bevoegdheid bijna? Dan kunt u vanaf 6 maand voor het verlopen van uw bevoegdheid het examen bevoegdheidsverlenging doen bij IBKI.

Examen bevoegdheidsverlenging

Tachograaftechnici die een diploma hebben van VDO of Casu dat is afgegeven vóór 1 januari 2017 kunnen op basis hiervan een examen ‘Bevoegdheidsverlenging tachograaf technicus’ doen bij IBKI. Afhankelijk van het resultaat van het examen wordt een bevoegdheidspas afgegeven die ook vier jaar geldig is.     

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed