Europese regelgeving

De regelgeving voor de werkzaamheden aan een tachograaf zijn verwerkt in allerlei publicaties van de Europese verordening (EU) nr.165/2014 en (EG) nr.561/2006. Hierin staat opgenomen:

  • de technische installatie-eisen van een tachograaf
  • de verplichting tot het monteren van een tachograaf
  • het gebruik van een tachograaf

Nationale regelgeving

In Nederland hebben we ook te maken met aanvullende nationale regelgeving. In de deze link opent in een nieuw vensterRegeling Tachografen en de Regeling Tachograafkaarten zijn zaken geregeld die speciaal voor erkende werkplaatsen en tachograaftechnici in Nederland gelden.

Handboek tachograaf

In het handboek tachograaf staat alle informatie over de erkenning en de installatie/kalibratie van een tachograaf en vindt u de eisen waaraan u moet voldoen.

Europese verordening downloaden

De publicaties kunt u downloaden via een site van de Europese Unie. Op deze site vindt u een verzameling van wetteksten en andere openbare documenten.

Let op! Na het openen van onderstaande bestanden, kan het zijn dat u naar beneden moet scrollen voordat u de tekst van de publicatie kunt lezen.  

Het gaat onder andere om de volgende publicaties:

Manipulatie melding

Merkt u bij een controle merkt dat er gemanipuleerd is met de tachograaf? Dan moet u dit melden bij de RDW. U vraagt een uniek nummer aan bij de RDW. Vermeld dit nummer op het ingevulde manipulatieformulier en stuur een kopie naar de RDW. U kunt het manipulatieformulier downloaden.