Registratie van tellerstanden ook bij motoren

Vanaf 1 juli 2021 moeten erkende bedrijven ook de kilometerstand van motorfietsen bij de RDW registreren. Dat gaat op dezelfde manier als bij personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens.

Met de verplichte registratie wil de overheid de handel in motoren minder vrijblijvend maken. Het geeft de koper betrouwbare informatie over tellerstanden van motoren en dringt fraude met tellerstanden terug.

 • U registreert de tellerstand van alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn en met een motorrijbewijs gereden mogen worden bij ons. Hieronder vallen ook driewielers, waaronder trikes. De beginletter van deze kentekens is meestal de letter M. Bij historische motorfietsen kan dat ook een andere letter zijn. U leest de tellerstand af die op de teller zichtbaar is (in km of mijl).

  Een erkend bedrijf is verplicht de tellerstand te registreren van een motorfiets in de volgende gevallen:

  • Bij opname in de bedrijfsvoorraad
  • Bij de tenaamstelling 
  • Bij elk(e) reparatie, onderhoud en bandenwissel (geen minimumbedrag) 
  • Bij afmeldingen voor export
  • Bij afmeldingen voor demontage (niet verplicht)

  Uitzondering bedrijfsvoorraad

  U mag alleen een motorfiets in bedrijfsvoorraad nemen zonder de tellerstand op te geven als er geen teller in de motor zit of als de teller niet is af te lezen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als de teller kapot is en niet eenvoudig te repareren. U kunt het voertuig dan alleen rechtstreeks via deze website in de bedrijfsvoorraad opnemen of op naam zetten. Ga daarvoor naar ‘Voertuigen opnemen in de bedrijfsvoorraad’ en ‘Op naam zetten vrijwaren’.

 • U moet ook tellerstanden registreren van voertuigen die als motorfietsen staan geregistreerd (dus ook voertuigen die met rijbewijs A, A1 of A2 gereden mogen worden). De leverancier van uw dealer- of garagemanagementsysteem (DMS of GMS) heeft de software daarop aangepast. Het enige dat u moet doen is uw medewerkers uitleggen in welke gevallen de tellerstand opgenomen en geregistreerd moet worden.
 • Maak de registratie van tellerstanden technisch mogelijk en leg uw medewerkers goed uit over hoe en wat zij moeten registreren.

  • Heeft u een dealer- of garagemanagementsysteem (DMS of GMS)? Dan heeft de leverancier de software aangepast. Iedere ingevoerde tellerstand wordt dan geautomatiseerd aan ons doorgegeven. Vraag bij de leverancier van uw DMS of GMS of dit inderdaad het geval is.
  • Heeft u geen DMS of GMS? Informeer dan bij de verschillende leveranciers wat de mogelijkheden zijn en overweeg het gebruik van een DMS of GMS. Heeft u geen behoefte aan een DMS of GMS? Dan moet u de tellerstand registreren via deze website.
 • Denk eraan dat per 1 juli 2021 ook de grens van 150 euro voor reparatie, onderhoud en bandenwissel is vervallen. U registreert bij elke reparatie, onderhoud en bandenwissel voortaan alle tellerstanden van personenvoertuigen, lichte bedrijfswagens en motorfietsen.
 • Wij geven vanaf 1 juli 2021 de informatie over tellerstanden van motorfietsen. Zo kunnen eigenaren bij verkoop de potentiële kopers een overzicht van geregistreerde tellerstanden bieden. Ook voor u als erkend bedrijf komt deze informatie beschikbaar.

  Omdat we nu pas beginnen met het registreren van tellerstanden van motorfietsen, staat er nog geen uitgebreide historie van tellerstanden in het register. Daarin staat nu alleen een startset van tellerstanden die wij van meerdere branchepartijen hebben overgenomen. Van sommige motorfietsen zijn nog geen tellerstanden vastgelegd. De komende jaren zullen u en uw collega’s ervoor zorgen dat het register steeds verder gevuld wordt.

 • We kunnen nu geen betrouwbaar oordeel geven over de reeks tellerstanden van motoren, zoals we wel voor auto’s doen. Er zijn te weinig tellerstanden bekend om een betrouwbaar oordeel te kunnen geven. Dit oordeel ontbreekt dus in het RDW-Voertuigrapport, in de RDW-kentekencheck en de dienst Tellerstandcontrole. Als we dit later gaan toevoegen, informeren we u hierover.
 • Wilt u alvast meer weten over wat u straks kunt doen als u per ongeluk een verkeerde tellerstand invoert? Lees dan de informatie over dit proces (nu alleen nog geldig voor auto's en bedrijfsauto's) bij  Tellerstanden corrigeren.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed