Tellerstand controleren

U kunt zelf de tellerstanden van uw voertuigen controleren. Dit is alleen mogelijk voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (tot en met 3.500 kg), niet voor motoren. De meeste bedrijven hebben in hun applicatie van de provider de mogelijkheid om een tellerstand te controleren. Heeft u dit niet, dan kunt u de tellerstand ook direct bij ons controleren.

  • Bij een tellerstandcontrole krijgt u van ons het oordeel ‘logisch’, ‘onlogisch’ of ‘geen oordeel’ (alleen voor personen- en bedrijfsauto's). Ga voor meer informatie naar 'Toelichting op de oordelen van tellerstanden'.
  • Over tellerstanden die geregistreerd zijn voor 1 januari 2014 met het oordeel 'onlogisch', geven wij geen oordeel. Deze standen zijn niet door ons geregistreerd.  Wij geven het oordeel 'onlogisch' alleen over geregistreerde tellerstandenreeksen vanaf 1 januari 2014.
  • U krijgt geen overzicht van de tellerstanden. Wilt u een overzicht van de tellerstanden? Vraag dan een RDW-voertuigrapport aan.
  • Een controle van de tellerstand  is gratis.
  1. Ga via de knop naar 'Tellerstand controleren'.
  2. Vul de gegevens in en geef akkoord. 
  3. U krijgt van ons het oordeel logisch, onlogisch of geen oordeel. 
 • Wij geven in onze dienstverlening rondom kilometerstanden de volgende mogelijke oordelen over een kilometerstand: (* waar 'kilometerstand' staat, kan ook een stand in mijlen bedoeld worden) 

  • logisch > de reeks kilometerstanden is oplopend
  • onlogisch > de reeks kilometerstanden is niet oplopend
  • geen oordeel > er is te weinig informatie bekend voor een oordeel

  Naast het oordeel geven we ook een toelichting bij het oordeel.

  We geven geen oordeel over de tellerstanden van motoren. 

  Logisch

  De geregistreerde stand is steeds hoger dan de daarvoor geregistreerde stand. Wij oordelen dan dat de kilometerstand logisch verklaarbaar is.

  Onlogisch

  In de reeks kilometerstanden is een stand geregistreerd die lager is dan de stand daarvoor. Het kan zijn dat de kilometerteller is teruggedraaid of dat er een typfout is gemaakt. Wij baseren het oordeel ‘onlogisch’ alleen op metingen na 1 januari 2014. Sinds die datum zijn wij verantwoordelijk voor de registratie van kilometerstanden.

  Geen oordeel vanwege 'onlogisch' oordeel van stichting NAP

  De kilometerstand van dit voertuig heeft van de Stichting NAP, die eerder kilometerstanden in Nederland registreerde, het oordeel 'onlogisch' gekregen. Het kan zijn dat de teller is teruggedraaid of dat er een typfout is gemaakt. Wij mogen het oordeel 'onlogisch' alleen geven bij metingen na 1 januari 2014. Daarom geven we in dit geval 'geen oordeel' over de betrouwbaarheid van de gehele reeks kilometerstanden van dit voertuig.

  Geen oordeel vanwege invoer of ombouw

  Wij geven geen oordeel over de reeks kilometerstanden van dit voertuig. Dit kan 2 oorzaken hebben: dit voertuig is buiten Nederland geregistreerd geweest, of aan dit voertuig is iets veranderd waardoor het een ander kenteken heeft gekregen.

  Geen oordeel vanwege vervangen/reparatie teller

  In dit voertuig is de kilometerteller vervangen of gerepareerd. In dit geval is het niet duidelijk hoeveel het voertuig precies heeft gereden. Daarom geven wij ‘geen oordeel’ over de reeks kilometerstanden van dit voertuig.

  Geen oordeel vanwege werking kilometerteller

  Dit voertuig heeft een kilometerteller die niet tot 999.999 telt of de kilometerteller heeft de maximale stand bereikt en is daarna weer teruggesprongen naar nul. Hierdoor komt de stand op de teller mogelijk niet overeen met het aantal kilometers/mijlen dat het voertuig echt gereden heeft. Daarom geven wij geen oordeel over de reeks tellerstanden van dit voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?