Tellerstand registreren

Als erkend bedrijf bent u wettelijk verplicht om tellerstanden van motoren, personenauto's en lichte bedrijfsauto's tot en met 3.500 kg (toegestane maximum massa) te registreren. Dat is belangrijk om tellerfraude tegen te kunnen gaan.

  • Wij controleren of bedrijven tellerstanden goed invoeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsbezoek. Onze Toezichthouder Bedrijven kijkt dan of de tellerstand van de voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad of werkplaats goed zijn geregistreerd. Er zijn verschillende wettelijk verplichte registratiemomenten waarop u de tellerstand van een auto of motor moet registreren. In deze tabel leest u welke momenten dat zijn.

    Registratiemoment Omschrijving Melder tellerstand
    APK Registratie van afgelezen tellerstand bij afmelden APK (geldt niet voor motoren). APK erkend bedrijf/RDW-keuringsstation
    Inbouw Registratie van afgelezen tellerstand bij afmelden inbouw LPG en tachograaf (geldt niet voor motoren). Inbouw erkend bedrijf
    Export Registratie van afgelezen tellerstand bij melding dat een voertuig voorgoed naar het buitenland gaat.
    ED of OREH erkend bedrijf
    Tenaamstellen voertuig (niet kentekenloketten) Registratie van afgelezen tellerstand bij tenaamstellen van een voertuig door TV erkend bedrijf TV erkend bedrijf
    Opname voertuig in bedrijfsvoorraad Registratie van afgelezen tellerstand bij opname van een voertuig in de bedrijfsvoorraad. ORB erkend bedrijf
    Reparatie, Onderhoud, Banden (ROB) Registratie van afgelezen tellerstand bij reparatie, onderhoud en vervangen banden van een voertuig. Onder reparatie valt schadeherstel, recall- en garantiewerkzaamheden.  Bedrijf met RDW-erkenning (maakt niet uit welke erkenning)
  • De meeste bedrijven hebben in hun applicatie van de provider of in onze applicatie (APK webdirect) de mogelijkheid om een tellerstand te registreren. Heeft u geen applicatie om zelf een tellerstand te registreren? Dan kan dit zo: 

    1. Ga via de knop naar 'Tellerstand registreren'.
    2. Vul het kenteken, de meldcode, de afgelezen tellerstand en de eenheid tellerstand (km/mijl) in.
    3. Controleer de ingevoerde gegevens en geef akkoord.
    4. De tellerstand is geregistreerd.
  • Registreert u een tellerstand die lager is dan de vorige tellerstand of een onwaarschijnlijk hoge tellerstand? Dan krijgt u een melding van uw systeem. U kunt de opgegeven stand dan nog wijzigen. Is het voertuig een (bedrijfs)auto en past u de tellerstand niet aan? Dan krijgt u een e-mail van ons. Ook dan kunt u de stand nog aanpassen. Doet u dit niet, dan sturen wij de eigenaar een brief over de geregistreerde tellerstand. Deze kan dan actie ondernemen als de tellerstand niet klopt.
    In de brief die wij versturen wijzen we de burger erop dat deze contact kan opnemen met het bedrijf dat de tellerstand geregistreerd heeft. Als dit bedrijf de stand niet zelf heeft geregistreerd, dan wijzen we op de mogelijkheid om zelf een correctieverzoek aan te vragen.

    Gaat het om een motor? Dan krijgt u geen e-mail als u de tellerstand niet aanpast. Ook krijgt de eigenaar geen brief van ons. Er wordt namelijk bij motoren nog geen oordeel gegeven over de reeks tellerstanden. 

  • Kunt u de teller niet aflezen omdat het voertuig zo'n erge schade heeft en deze is niet makkelijk te maken? Dan voert u bij het registreren ‘geen teller’ in. Gaat het om een storing die u makkelijk kunt oplossen door bijvoorbeeld de lege accu op te laden of de kapotte accu (tijdelijk) te vervangen? Dan doet u dit eerst. U kunt dan alsnog de tellerstand aflezen. Deze afgelezen stand voert u daarna in.

Heeft deze informatie u geholpen?