Tellerstand registreren

Alle door de RDW erkende bedrijven in Nederland zijn wettelijk verplicht om tellerstanden van personenauto's en lichte bedrijfsauto's (tot en met 3.500 kg) te registreren. Dat is belangrijk om tellerfraude tegen te kunnen gaan.

Wat kunt u doen?

Tellerstand opvoeren

Er zijn verschillende wettelijk verplichte registratiemomenten  waarop u de tellerstand van een auto moet registreren.

De meeste bedrijven hebben in hun applicatie van providers of in de RDW applicatie (APK) de mogelijkheid om een tellerstand op te voeren. Heeft u geen applicatie om zelf een tellerstand op te voeren? Dan kunt u de tellerstand registreren via de dienst Externe link'Tellerstand opvoeren'.

Registratie bij de RDW

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet u als zakelijke klant of als erkenninghouder geregistreerd staan bij de RDW. Staat u dat niet, ga dan naar 'Registreren bij de RDW'. 

Kosten

Een tellerstand opvoeren is gratis.

Zo registreert u een tellerstand:

  1. Ga naar /sitecore/content/Teksten/Functioneel/Link/ExternalTellerstand opvoeren .
  2. Vul het kenteken, de meldcode, de afgelezen tellerstand en de eenheid tellerstand (km/mijl) in.
  3. Controleer de ingevoerde gegevens en geef akkoord.
  4. De tellerstand is geregistreerd.

Let op: onlogische tellerstanden

Vanaf 1 oktober 2014 geeft uw systeem een melding als u een onlogische tellerstand wilt registreren. U kunt dit nog wijzigen naar aanleiding van deze melding. Doet u dit niet, dan ontvangt u een e-mail van de RDW. Via de dienst 'Mijn bedrijfsgegevens wijzigen' kunt u uw correcte e-mailadres opgeven en beheren. Hiervoor moet u eerst inloggen. Laat u de tellerstand ongewijzigd dan ontvangt de eigenaar van het voertuig een brief over Document deze onlogische tellerstand (pdf, 27kb)