Tellerstand registreren

Alle door de RDW erkende bedrijven in Nederland zijn wettelijk verplicht om tellerstanden van personenauto's, lichte bedrijfsauto's (tot en met 3.500 kg) en motoren te registreren. Dat is belangrijk om tellerfraude tegen te kunnen gaan.

Tellerstand opvoeren

Er zijn verschillende wettelijk verplichte registratiemomenten waarop u de tellerstand van een auto of motor moet registreren.

De meeste bedrijven hebben in hun applicatie van providers of in de RDW applicatie (APK) de mogelijkheid om een tellerstand op te voeren. Heeft u geen applicatie om zelf een tellerstand op te voeren? Dan kunt u de tellerstand registreren via de dienst 'Tellerstand opvoeren'.

Registratie bij de RDW

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet u als zakelijke klant of als erkenninghouder geregistreerd staan bij de RDW. Staat u dat niet, ga dan naar 'Registreren bij de RDW'.

Kosten

Een tellerstand opvoeren is gratis.

Zo registreert u een tellerstand:

  1. Ga naar Tellerstand opvoeren.
  2. Vul het kenteken, de meldcode, de afgelezen tellerstand en de eenheid tellerstand (km/mijl) in.
  3. Controleer de ingevoerde gegevens en geef akkoord.
  4. De tellerstand is geregistreerd.

Melding bij onlogische of onwaarschijnlijk hoge tellerstand

Geeft u een onlogische tellerstand of onwaarschijnlijk hoge tellerstand bij een auto of bedrijfsauto op, dan krijgt u een melding van uw systeem. Deze melding krijgt u niet bij motoren. U kunt de opgegeven stand dan nog wijzigen. Doet u dit niet, dan ontvangt u een e-mail van ons. Corrigeert u de stand niet, dan sturen wij de eigenaar/houder een brief over de geregistreerde tellerstand. Deze kan dan actie ondernemen als de tellerstand niet juist is.

Brief onlogische tellerstand (pdf, 169kb)
Brief onwaarschijnlijk hoge tellerstand (pdf, 376kb)

E-mailadres

Hebben wij uw e-mailadres nog niet of wilt u een ander e-mailadres opgeven? Ga dan naar 'Mijn bedrijfsgegevens wijzigen'. Via deze dienst kunt u dit doorgeven.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed