Bewaarplicht kentekenplaten en registratie lamineercode

U bent verplicht om bij export de kentekenplaten die bij het voertuig horen in te nemen. Met uitzondering van land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken. Tot 1 januari 2025 hoeft er voor deze voertuigen geen kentekenplaat aanwezig te zijn. 

Vanaf 1 januari 2016 zijn daar 2 nieuwe verplichtingen bijgekomen:

  • U moet de lamineercodes van de ingenomen kentekenplaten in uw applicatie (systeem) invoeren.
  • U moet van de laatste 10 meldingen de ingenomen kentekenplaten bewaren.

De lamineercode is het unieke 10-cijferige nummer op een kentekenplaat. Kunt u een gedeelte van de lamineercode niet lezen, vul dan op de plek van het niet leesbare cijfer een x in.

Moet het voertuig voorzien zijn van 2 kentekenplaten, dan neemt u beide kentekenplaten in en registreert u van beide kentekenplaten de lamineercode bij de exportmelding. Moet het voertuig voorzien zijn van 1 kentekenplaat, dan neemt u 1 kentekenplaat in en registreert u hiervan de lamineercode. Het invoerveld van de 2e lamineercode laat u leeg.

Historische en Amerikaanse kentekenplaten

Donkerblauwe historische kentekenplaten en Amerikaanse kentekenplaten afgegeven vóór 31 augustus 2002, hebben geen lamineercode. Van deze kentekenplaten voert u bij de lamineercode niets in. Andere kentekenplaten zonder lamineercode, zoals witte kentekenplaten, mag u niet accepteren.

Lamineercode onjuist geregistreerd

Heeft u een lamineercode onjuist geregistreerd, dan kunt u een correctieverzoek indienen bij de RDW. Het correctieformulier  is te benaderen als u beschikt over een geldig RDW certificaat.

Controle

De RDW controleert de lamineercode niet automatisch bij de invoer van de gegevens. Wel voert de RDW achteraf registercontroles uit. Zijn er afwijkingen? Dan neemt de RDW Toezichthouder Bedrijven contact met u op. Het is dus belangrijk dat u de juiste lamineercode registreert.

Bewaarplicht van de ingenomen kentekenplaten

Vanaf 1 januari 2016 moet u van de laatste 10 exportmeldingen de ingenomen en onbruikbaar gemaakte kentekenplaten bewaren. U knipt ze meteen na de registratie van de inname doormidden. De lamineercode moet hierbij wel leesbaar blijven. De onbruikbaar gemaakte kentekenplaten moet u bewaren (dit hoeft niet in een afsluitbare voorziening).

Onbruikbaar gemaakte kentekenplaten laten zien aan RDW Toezichthouder Bedrijven

Op aangeven van de RDW Toezichthouder Bedrijven moet u de onbruikbaar gemaakte kentekenplaten van de laatste 10 meldingen laten zien. Met uitzondering van de meldingen voor land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken. Tot 1 januari 2025 hoeft er voor deze voertuigen geen kentekenplaat aanwezig te zijn.

De kentekenplaten moet u per melding bundelen. Na akkoord van de RDW Toezichthouder Bedrijven, kunt u de bewaarde kentekenplaten weggooien. Na het bezoek bewaart u opnieuw de onbruikbaar gemaakte kentekenplaten van de laatste 10 exportmeldingen.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed