Voertuig registreren voor export met de bevoegdheid OREH

Met de bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren (OREH) kunt u een voertuig dat in uw bedrijfsvoorraad staat registreren voor export. Dit kan via uw provider of rechtstreeks via de RDW. 

Wat kunt u doen?

Bevoegdheid Online Registratie Export noodzakelijk

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet uw bedrijf bij de RDW geregistreerd zijn voor de bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren (OREH). Is dat niet zo, vraag dan de bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren aan.

Check of export mogelijk is

Check of het voertuig geregistreerd kan worden voor export. Dit kan via d e RDW-kentekencheck. Staat daar bij ‘Tenaamstelling mogelijk?‘ een ‘nee’? Dan kunt u dit voertuig niet in Nederland registreren voor export.
Dat is het geval als het voertuig als gestolen of al als geëxporteerd geregistreerd staat. Ook kan het gaan om een voertuig waarop beslag is gelegd of dat van een lease- of financieringsmaatschappij is.  

Voertuig registreren voor export

Zo registreert u een voertuig voor export:

  1. In het exportmenu van uw OREH-applicatie voert u het kenteken, de meldcode en de tenaamstellingscode van het voertuig in. 
  2. Vul de tellerstand en de lamineercode(s) (het 10-cijferige unieke nummer van een kentekenplaat) in. Tot 1 januari 2025 hoeft er geen kentekenplaat aanwezig te zijn voor land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken.
  3. Als dit van toepassing is, neemt u de naam en adresgegevens over van het legitimatiebewijs van de exporteur. 
  4. Vink ‘kentekencard’ aan als u geen papieren deel IA of kentekencard heeft. Deze kunt u ook eerder aanvragen, zie ‘Kentekenbewijs ontbreekt’.
  5. De RDW controleert de gegevens en bij akkoord krijgt u een bevestiging op uw beeldscherm (transactiecode en datum).
  6. Print een papieren kentekenbewijs deel II uit. Dit deel is nodig voor herregistratie van het voertuig in het buitenland. Dit geeft u samen met de kentekencard of het papieren kentekenbewijs deel IA en IB aan de exporteur.
  7. U knipt de kentekenplaat/platen direct doormidden. 
  8. U moet deze kentekenplaat/platen bewaren. Lees meer over de bewaarplicht kentekenplaten en de registratie van de lamineercode.

Exporteur exporteert het voertuig

Degene die het voertuig wil uitvoeren (de exporteur) kan de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig zijn, maar ook de (niet in Nederland wonende) koper van het voertuig. De exporteur moet persoonlijk bij uw bedrijf verschijnen en een geldig legitimatiebewijs aan u laten zien. U moet dit controleren.

Een geldig legitimatiebewijs is:

  • een geldig paspoort of Nederlands rijbewijs als de exporteur in Nederland woont;
  • een geldig buitenlands reisdocument als de exporteur in het buitenland woont.

Kentekenbewijs ontbreekt

Als u op het moment van export geen kentekenbewijs heeft, dan kunt u vóór de exportmelding een kentekenbewijs aanvragen. De kentekencard staat dan op naam van uw bedrijf en wordt ook bij u bezorgd. U moet dan zelf een hoekje van de nieuwe kentekencard afknippen. Daarna kan deze met het voertuig en het papieren kentekenbewijs deel II mee kan naar het buitenland.

Onjuist kentekenbewijs deel II

Als u problemen ondervindt met het juist aanmaken van een papieren kentekenbewijs deel II, neem dan contact op met ons. Heeft u een typfout gemaakt bij het invoeren van de NAW gegevens of bij een storing bij het printen van deel II, neem dan ook contact met ons op. In het geval van uitvoer op onjuiste naam/persoon dan kunt u een correctieverzoek export indienen.

Correctieverzoek export indienen

Heeft u een verkeerd voertuig geregistreerd voor export, dan kunt u een correctieverzoek indienen. Een verzoek en het originele papieren kentekenbewijs deel II moet u binnen 2 weken na datum van de exportmelding inleveren bij de RDW.

Informatiemap

Meer informatie over werken met de erkenning OREH vindt u in de Informatiemap voor de voertuigbranche (pdf, 1mb).

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed