Export aanmelden met de erkenning ED

Wilt u een voertuig dat niet in uw bedrijfsvoorraad staat, aanmelden voor export? Dan kan dit rechtstreeks bij ons of via uw provider. U heeft daarvoor de erkenning export dienstverlening (ED) nodig. 
 • Voorwaarden

  •  De kentekencard en de tenaamstellingscode of
  • Het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of
  • Het tijdelijke documentnummer en de tenaamstellingscode (als voertuig in de bedrijfsvoorraad staat van een erkend bedrijf) 
  • De kentekenplaten die bij het voertuig horen. Zijn de kentekenplaten gestolen? Dan mag u een (kopie) proces-verbaal accepteren waarin staat dat de kentekenplaten zijn gestolen. 
  • Een geldig legitimatiebewijs.

  Geen kentekenbewijs

  Heeft u geen kentekenbewijs, vraag dit dan voor de registratie van export aan. Meestal is er bij registratie in het buitenland een kentekenbewijs nodig. U mag het voertuig afmelden voor export voordat u het kentekenbewijs heeft. Wacht wel 5 minuten na de aanvraag van een nieuw kentekenbewijs voordat u dit doet.
 •  

  1. Ga naar het menu van uw provider of meld het voertuig rechtstreeks bij ons af via de knop 'Voertuig aanmelden voor export'.
  2. Vul de gegevens in en controleer het legitimatiebewijs van de klant. Registreer ook de lamineercode. Lees meer over registreren lamineercode.
  3. Wij controleren de gegevens en bij akkoord krijgt u een bevestiging op uw beeldscherm (transactiecode, datum en tijd).
  4. Print een papieren kentekenbewijs deel II uit. Dit deel is nodig voor de registratie van het voertuig in het buitenland. Dit geeft u samen met het kentekenbewijs aan de klant.
  5. Heeft u voor de export een nieuw kentekenbewijs aangevraagd? Knip dan eerst een hoekje van de kentekencard af voordat u het meegeeft. Heeft de klant een papieren kentekenbewijs? Vernietig dan het Overschrijvingsbewijs.
  6. Knip de kentekenplaat/platen direct doormidden en bewaar deze. Lees meer over bewaren kentekenplaten.
  7. Geef het vrijwaringsbewijs aan de klant mee.
 • Heeft u een verkeerd voertuig geregistreerd voor export? Dan kunt u of de eigenaar zelf een verzoek bij ons doen om dit aan te laten passen. 

  Zo werkt het

  1. Stuur binnen 6 weken nadat het voertuig is aangemeld voor export een brief met uitleg samen met het kentekenbewijs deel II en een kopie legitimatiebewijs van de laatst geregistreerde eigenaar naar:

   RDW, afdeling VRD
   Postbus 30000
   9640 RA Veendam
  2. Wij nemen het verzoek in behandeling en passen het kentekenregister aan.
  3. De eigenaar krijgt binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij een brief met een volledige tenaamstellingscode.  
  4. De eigenaar laat kentekenplaten maken bij een kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer
 • Het kentekenbewijs deel II is nodig voor de registratie van het voertuig in het buitenland. Hierop staat onder andere de naam- en adresgegevens van de persoon die het voertuig meeneemt naar het buitenland.

  Bestellen kentekenbewijzen deel II

  Vraag blanco kentekenbewijzen deel II aan via de knop 'Bestellen Kentekenbewijzen deel II'. Binnen enkele dagen ontvangt u deze.

 • Omschrijving Kosten
  Aanmelden export via provider €11,60
  Aanmelden export via RDW €12,00
 • Overzicht geëxporteerde voertuigen

  Wilt u een overzicht van de voertuigen die u heeft aangemeld voor export? Ga dan naar overzicht geëxporteerde voertuigen .

  Problemen tijdens aanmelden export

  Heeft u problemen met bijvoorbeeld het printen van een kentekenbewijs deel II of krijgt u een melding op uw scherm en kunt u daardoor u niet verder? Neem contact met ons op .

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?