• (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Voor een gebruikt voertuig uit Europa kunt u onder bepaalde voorwaarden online een kenteken aanvragen. Of en hoe u dat kunt regelen hangt af van het kentekenbewijs dat u bij het voertuig heeft en van het voertuig zelf.  

  • Voorwaarden aan het kentekenbewijs


  1. Geharmoniseerd kentekenbewijs met daarop Europees typegoedkeuringsnummer, variant en uitvoering

  Heeft het voertuig een geharmoniseerd kentekenbewijs  met daarop de  sleutelgegevens (Europees typegoedkeuringsnummer (K), variant (D.2.) en uitvoering(D.2.)) uit de Europese Unie

  Start dan uw aanvraag bij ‘Zo werkt het- Voertuigen met een Europees geharmoniseerd kentekenbewijs’   

  2. Overige kentekenbewijzen uit Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie 

  Heeft het voertuig een (geharmoniseerd) EU- of EVA -kentekenbewijs waarop de gegevens van de Europese typegoedkeuring niet vermeld zijn?

  Start dan uw aanvraag bij ‘Zo werkt het- Overige kentekenbewijze uit Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie'

  • Voorwaarden aan het voertuig 

  • het voertuig heeft geen schade of schade gehad
  • het voertuig is niet gewijzigd ten opzichte van de laatste registratie en/of het Certificaat van Overeenstemming (CvO)
  • het voertuig is van ná 1-1-1978.

  Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan kunt u niet online een kenteken voor het voertuig aanvragen. U moet dan een keuringsafspraak maken.

 • (Link)

  En nu verder

  1. U ontvangt per e-mail een bevestiging van uw aanvraag.
  2. RDW-medewerkers van een keuringsstation beoordelen uw aanvraag. We nemen uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling. We kunnen nu helaas niet aangeven hoe lang de behandeling duurt, in verband met grote drukte.
  3. Soms is er aanvullend een fysieke controle van het voertuig nodig. Daarvoor krijgt u dan een uitnodiging per e-mail. Daarnaast voeren we steekproeven uit om de kwaliteit van de voertuigen en uw aanvraag te controleren. 
  4. Als alles in orde is, krijgt u een e-mail met daarin aanvullende informatie. 
  5. U doet BPM-aangifte bij de Belastingdienst als het gaat om een voertuig waarvoor BPM betaald moet worden.  
  6. Heeft u de aanvraag ingediend via de dienst Versnelde Individuele Aanvraag? Dan ontvangt u na afronding een link naar de bevestiging van inschrijving (BIN) per e-mail. Met het BIN kunt u het voertuig op naam zetten en kentekenplaten laten maken. 
   Heeft u de aanvraag ingediend met het aanvraagformulier? Dan ontvangt u de bevestiging van inschrijving (BIN) of de eigenaar/houder het kentekenbewijs (als het voertuig op naam gezet is) per post.
  7. U moet het originele buitenlandse kentekenbewijs 6 maanden na ontvangst van de BIN bewaren en daarna vernietigen. Hier houdt de Toezichthouder Bedrijven toezicht op.
   Valt een voertuig in een steekproef en/of moet het op een keuringsstation verschijnen? Neem dan het originele buitenlandse kentekendocument mee.
  8. Blijkt, na afgifte van het kentekenbewijs, toch dat het voertuig niet beschikt over de identiteit die u bij de aanvraag heeft opgegeven en/of er zijn onjuiste gegevens verstrekt? Dan laten wij op grond van artikel 51a van de Wegenverkeerswet de tenaamstelling vervallen.

 • (Link)

  Goed om te weten

  Het is op dit moment erg druk. Het verwerken van uw aanvraag duurt daardoor langer. Onze klantenservice en de medewerkers van het keuringsstation kunnen over de doorlooptijd van uw aanvraag geen informatie geven. Wij doen er alles aan om uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling te nemen.

 • (Link)

  Gebruik app voor uploaden foto's

  Voor het maken van de foto’s die u moet uploaden bij een kentekenaanvraag van personenauto’s (M1), kunt u gebruik maken van de RDW Fotohulp Voertuigapp. In deze app maakt u de foto’s met de instructies die erbij staan. Hierdoor is de kans kleiner dat u foto’s stuurt die niet voldoen aan de door ons gestelde eisen.

  De app is te downloaden via de Apple Appstore en de Google Playstore.