Nederlands kenteken aanvragen voor gebruikte voertuigen uit Europa (tijdelijke importprocedure)

Bedrijven met de RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad kunnen onder bepaalde voorwaarden online een Nederlands kenteken aanvragen voor gebruikte voertuigen uit Europa (tijdelijke importprocedure). 

Er zijn 2 manieren waarop u dat online kunt doen: via de online dienst 'Versnelde individuele aanvraag' en via een aanvraagformulier. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan kan het niet online en moet u een keuringsafspraak maken.

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Voor een gebruikt voertuig uit Europa kunt u onder bepaalde voorwaarden online een kenteken aanvragen. Of en hoe u dat kunt regelen hangt af van het voertuig en van het kentekenbewijs dat u bij het voertuig heeft.  

  • Voorwaarden aan het kentekenbewijs


  1. Geharmoniseerd kentekenbewijs met daarop Europees typegoedkeuringsnummer, variant en uitvoering

  Heeft het voertuig een geharmoniseerd kentekenbewijs  met daarop de  sleutelgegevens (Europees typegoedkeuringsnummer (K), variant (D.2.) en uitvoering(D.2.)) uit de Europese Unie

  Start dan uw aanvraag bij ‘Zo werkt het- Voertuigen met een Europees geharmoniseerd kentekenbewijs’   

  2. Overige kentekenbewijzen uit Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie 

  Heeft het voertuig een (geharmoniseerd) EU- of EVA -kentekenbewijs waarop de gegevens van de Europese typegoedkeuring niet vermeld zijn?

  Start dan uw aanvraag bij ‘Zo werkt het- Overige kentekenbewijzen uit Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie'

  • Voorwaarden aan het voertuig 

  • het voertuig heeft geen schade of schade gehad
  • het voertuig is niet gewijzigd ten opzichte van de laatste registratie en/of het Certificaat van Overeenstemming (CvO)
  • het voertuig is van ná 1-1-1978.

  Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan kunt u niet online een kenteken voor het voertuig aanvragen. U moet dan een keuringsafspraak maken.

 • (Link)

  Zo werkt het - Voertuigen met een Europees geharmoniseerd kentekenbewijs

  Het voertuig dat u wilt importeren heeft een geharmoniseerd kentekenbewijs met daarop vermeld de Europese typegoedkeuring (K.), Variant (D.2) en Uitvoering (D.2).

  1. U kunt online een kenteken aanvragen voor de volgende voertuigen:   
   • personenauto (M1)
   • lichte bedrijfsauto (N1)
   • lichte aanhangwagen (O2 met een wettelijk toegestane maximummassa kleiner of gelijk aan 3500 kg)
   • twee- of driewieler (L1e t/m - L7e).
    Geldt dit voor het voertuig dat u wilt invoeren? Ga dan verder naar stap 2.

   Geldt dit niet? Ga dan naar 'Zo werkt het - Overige kentekenbewijzen uit Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie'.  

   2 . U logt via de knop Versnelde Individuele Aanvraag in.

   3. U vult de gevraagde gegevens in en levert de gevraagde documenten digitaal aan. We hebben voor u een handleiding gemaakt die u bij het invullen van de dienst kunt gebruiken. 

   Gebruik voor personenauto's (M1) eventueel de RDW fotohulp-app om foto’s aan te leveren. Zie Gebruik app voor het maken van foto’s.

   Handleidingen per voertuigcategorie 

   Document Personenauto handleiding (pdf, 14mb)

   Document Lichte bedrijfsauto handleiding (pdf, 11mb)

   Document Lichte aanhangwagen handleiding (pdf, 1mb)

   Document Twee- of driewieler handleiding (pdf, 2mb)

   Mocht u vragen hebben neem dan contact op met een RDW-keuringsstation.

 • (Link)

  Zo werkt het - Overige kentekenbewijzen uit Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie

  Het voertuig dat u wilt importeren heeft een (geharmoniseerd) EU- of EVA-kentekenbewijs waarop de gegevens van de Europese typegoedkeuring niet vermeld zijn. 

  1. U kunt online een kenteken aanvragen voor de volgende voertuigen:   
  • personenauto (M1)
  • lichte bedrijfsauto (N1, N2 met een wettelijk toegestane maximummassa kleiner of gelijk aan 3500 kg)
  • lichte aanhangwagen (O2 met een wettelijk toegestane maximummassa kleiner of gelijk aan 3500 kg)
  • twee- of driewieler (L1e t/m - L7e).

  Geldt dit voor het voertuig dat u wilt invoeren? Ga dan verder naar stap 2. Geldt dit niet? Maak dan een keuringsafspraak. 

  2. Vul het betreffende aanvraagformulier in. In de handleiding vindt u meer informatie. 

  Personenauto

  Lichte bedrijfsauto

  Lichte aanhangwagen

  Twee- of driewieler

  3. Verzend de aanvraagformulieren. Gebruik voor personenauto's (M1) eventueel de RDW fotohulp app om foto’s aan te leveren. Zie Gebruik app voor het maken van foto’s.

 • (Link)

  En nu verder

  1. U ontvangt per e-mail een bevestiging van uw aanvraag.
  2. RDW-medewerkers van een keuringsstation beoordelen uw aanvraag. We nemen uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling. We kunnen nu helaas niet aangeven hoe lang de behandeling duurt, in verband met grote drukte.
  3. Soms is er aanvullend een fysieke controle van het voertuig nodig. Daarvoor krijgt u dan een uitnodiging per e-mail. Daarnaast voeren we steekproeven uit om de kwaliteit van de voertuigen en uw aanvraag te controleren. 
  4. Als alles in orde is, krijgt u een e-mail met daarin aanvullende informatie. 
  5. U doet BPM-aangifte bij de Belastingdienst als het gaat om een voertuig waarvoor BPM betaald moet worden.  
  6. Heeft u de aanvraag ingediend via de dienst Versnelde Individuele Aanvraag? Dan ontvangt u na afronding een link naar de bevestiging van inschrijving (BIN) per e-mail. Met de BIN kunt u het voertuig op naam zetten en kentekenplaten laten maken. 
   Heeft u de aanvraag ingediend met het aanvraagformulier? Dan ontvangt u de bevestiging van inschrijving (BIN) of de eigenaar/houder het kentekenbewijs (als het voertuig op naam gezet is) per post.
  7. U moet het originele buitenlandse kentekenbewijs 6 maanden na ontvangst van de BIN bewaren en daarna vernietigen. Hier houdt de Toezichthouder Bedrijven toezicht op.
   Valt een voertuig in een steekproef en/of moet het op een keuringsstation verschijnen? Neem dan het originele buitenlandse kentekendocument mee.
  8. Blijkt, na afgifte van het kentekenbewijs, toch dat het voertuig niet beschikt over de identiteit die u bij de aanvraag heeft opgegeven en/of er zijn onjuiste gegevens verstrekt? Dan laten wij op grond van artikel 51a van de Wegenverkeerswet de tenaamstelling vervallen.
 • (Link)

  Goed om te weten

  Het is op dit moment erg druk. Het verwerken van uw aanvraag duurt daardoor langer. Onze klantenservice en de medewerkers van het keuringsstation kunnen over de doorlooptijd van uw aanvraag geen informatie geven. Wij doen er alles aan om uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling te nemen.
 • (Link)

  Kosten

  Vanaf 1 mei 2021 betaalt u een recyclingbijdrage als u een geïmporteerde auto/bedrijfsauto inschrijft in uw bedrijfsvoorraad. Wij dragen dit bedrag af aan deze link opent in een nieuw venster Auto Recycling Nederland.

   

  Omschrijving Kosten
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €40,80
  Identificatie voertuig licht €51,00
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €28,50
  Recyclingbijdrage €25,00
 • (Link)

  Gebruik app voor maken foto's

  Voor het maken van de foto’s die u moet uploaden bij een kentekenaanvraag van personenauto’s (M1), kunt u gebruik maken van de RDW Fotohulp Voertuigapp. In deze app maakt u de foto’s met de instructies die erbij staan. Hierdoor is de kans kleiner dat u foto’s stuurt die niet voldoen aan de door ons gestelde eisen.

  De app is te downloaden via de Apple Appstore en de Google Playstore.

 • (Link)

  Meer informatie

  Als erkenninghouder moet u werken volgens onze beleidsregels. Deze kunt u lezen in ons  Document beleid tijdelijke importprocedure  (pdf, 215kb)en op de pagina  Erkenning Bedrijfsvoorraad aanvragen.