Nederlands kenteken aanvragen voor gebruikte voertuigen uit EU-of EVA-land

Bedrijven met de RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad kunnen onder bepaalde voorwaarden online een Nederlands kenteken aanvragen voor gebruikte voertuigen uit de Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie. (tijdelijke importprocedure). 

Dit kunt u regelen met de online dienst 'Versnelde individuele aanvraag'. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan kan het niet online en moet u een keuringsafspraak maken.

 • Voor een gebruikt voertuig uit een EU/EVA-land kunt u onder bepaalde voorwaarden online een kenteken aanvragen. 

  • U heeft het complete, originele (EU/EVA) buitenlandse kentekenbewijs bij het voertuig. 
  • Het is een voertuig uit 1 van de volgende categorieën:
   • personenauto (M1)
   • lichte bedrijfsauto (N1)
   • lichte aanhangwagen (O2 met een wettelijk toegestane maximummassa kleiner of gelijk aan 3500 kg) of
   • twee- of driewieler (L1e t/m - L7e).  
  • De personen- of bedrijfsauto heeft een maximumconstructiesnelheid van meer dan 25 km/h.
  • Het voertuig heeft geen schade of schade gehad.
  • Het voertuig moet klaar zijn voor gebruik. 
  • Het voertuig is niet gewijzigd ten opzichte van de laatste registratie.
  • Het voertuig is van ná 31-12-1977. 

  Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan kunt u niet online een kenteken voor het voertuig aanvragen. U moet dan een keuringsafspraak maken.

  1. U logt via de knop Versnelde Individuele Aanvraag in. 
  2. U vult de gevraagde gegevens in en levert de gevraagde documenten digitaal aan. Kijk hier voor voorbeelden van de gevraagde documenten. 
  3. Gebruik voor personenauto's (M1) eventueel de RDW fotohulp-app om foto’s aan te leveren. Zie Gebruik app voor het maken van foto’s.
  1. U ontvangt per e-mail een bevestiging van uw aanvraag.
  2. RDW-medewerkers van een keuringsstation beoordelen uw aanvraag. We nemen uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling. We kunnen nu helaas niet aangeven hoe lang de behandeling duurt, in verband met grote drukte.
  3. Soms is er aanvullend een fysieke controle van het voertuig nodig. Daarvoor krijgt u dan een uitnodiging per e-mail. Daarnaast voeren we steekproeven uit om de kwaliteit van de voertuigen en uw aanvraag te controleren. 
  4. Als alles in orde is, krijgt u een e-mail met daarin aanvullende informatie. 
  5. U doet BPM-aangifte bij de Belastingdienst als het gaat om een voertuig waarvoor BPM betaald moet worden.  
  6. U ontvangt na afronding een link naar de bevestiging van inschrijving (BIN) per e-mail. Met de BIN kunt u het voertuig op naam zetten en kentekenplaten laten maken. 
   Heeft u namens een ander erkend bedrijf de aanvraag gedaan? Dan kunt u met uw bevestiging van inschrijving (BIN) het voertuig niet op naam zetten en geen kentekenplaten laten maken. Het andere erkende bedrijf krijgt de BIN waarmee dit wel kan.
   Heeft u namens een rechtspersoon of particulier de aanvraag gedaan? Dan ontvangt u een bevestiging van inschrijving (BIN) en de eigenaar/houder ontvangt het kentekenbewijs. 
  7. U moet het originele buitenlandse kentekenbewijs 6 maanden na ontvangst van de BIN bewaren en daarna vernietigen. Hier houdt de Toezichthouder Bedrijven toezicht op.
   Valt een voertuig in een steekproef en/of moet het op een keuringsstation verschijnen? Neem dan het originele buitenlandse kentekendocument mee.
  8. Blijkt, na afgifte van het kentekenbewijs, toch dat het voertuig niet beschikt over de identiteit die u bij de aanvraag heeft opgegeven en/of er zijn onjuiste gegevens verstrekt? Dan laten wij op grond van artikel 51a van de Wegenverkeerswet de tenaamstelling vervallen.
 • Maakt u gebruik van de dienst Versnelde Individuele Aanvraag en schrijft u het voertuig namens iemand anders in? Dan moet u voordat u de Versnelde Individuele Aanvraag doet zorgen dat degene voor wie u dat doet een machtiging ondertekent.

  U maakt deze machtiging aan door via de knop Digitaal machtigen in te loggen met uw RDW-certificaat. Op de digitale machtiging staat een machtigingsnummer dat u vervolgens in de VIA-dienst kunt invullen.

  Voor een ander bedrijf met de erkenning Bedrijfsvoorraad

  Doet u dit voor een ander erkend bedrijf met de erkenning Bedrijfsvoorraad? Geef het bedrijf een seintje wanneer u de machtiging heeft aangemaakt. Het erkende bedrijf moet dan vervolgens met zijn RDW-certificaat inloggen via de knop Machtiging digitaal ondertekenen. Zo ondertekent het bedrijf de machtiging. U hoeft deze niet te bewaren.

  Voor een ander bedrijf (zonder RDW-erkenning)
  Regelt u de inschrijving voor een bedrijf (rechtspersoon) zonder RDW-erkenning? Stuur dan de machtiging die u heeft aangemaakt via de mail door naar het bedrijf. Het bedrijf kan de machtiging vervolgens uitprinten, ondertekenen en ingescand weer terug mailen. De tekenbevoegde van het bedrijf kan er ook voor kiezen om langs te komen bij u en ter plekke zijn handtekening onder de machtiging te zetten. U moet de machtiging 2 jaar bewaren.

  Voor een particuliere klant 

  Doet u dit voor een particulier? Dan moet u de machtiging via Digitaal machtigen aanmaken waar de particuliere klant bij is. Deze moet u uitprinten, zodat de klant deze – in uw aanwezigheid- kan ondertekenen. U moet de machtiging 2 jaar bewaren.

  Legitimatiemiddelen

  Kijk bij Legitimatie bij tenaamstelling in het artikel Voertuig op naam van een klant zetten met welke legitimatiemiddelen iemand zich mag legitimeren. 

  Let op: u mag alleen een digitale machtiging aanmaken voor andere bedrijven zonder RDW-erkenning of particulieren met een Nederlands legitimatiebewijs. Heeft de klant een buitenlands legitimatiebewijs? Dan kunt u de inschrijving niet voor hem regelen.

 • Voor het maken van de foto’s die u moet uploaden bij een kentekenaanvraag van personenauto’s (M1), kunt u gebruik maken van de RDW Fotohulp Voertuigapp. In deze app maakt u de foto’s met de instructies die erbij staan. Hierdoor is de kans kleiner dat u foto’s stuurt die niet voldoen aan de door ons gestelde eisen.

  De app is te downloaden via de Apple Appstore en de Google Playstore.

 • Vanaf 1 mei 2021 betaalt u een recyclingbijdrage als u een geïmporteerde auto/bedrijfsauto inschrijft in uw bedrijfsvoorraad. Wij dragen dit bedrag af aan Auto Recycling Nederland.

  Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €30,00
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €43,40
  Identificatie voertuig licht €52,50
  Recyclingbijdrage €22,50

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed