Voertuig kopen en opnemen in bedrijfsvoorraad

Als bedrijf met de erkenning Bedrijfsvoorraad kunt u een voertuig van een particulier of rechtspersoon kopen en opnemen in uw bedrijfsvoorraad. Voertuigen die u in uw bedrijfsvoorraad opneemt, moeten bestemd zijn voor verkoop.

Wat kunt u doen?

(Uitzonderingen hierop vindt u in de informatiemap voor de voertuigbranche (pdf, 1mb) )

Check of tenaamstelling mogelijk is

Check voordat u het voertuig opneemt in uw bedrijfsvoorraad of tenaamstelling wel mogelijk is. Dit kan via de RDW-kentekencheck. Staat daar bij ‘Tenaamstelling mogelijk?‘ een ‘nee’? Dan kunt u dit voertuig niet opnemen in uw bedrijfsvoorraad.
Dat is het geval als het voertuig als gestolen of geëxporteerd geregistreerd staat. Ook kan het gaan om een voertuig waarop beslag is gelegd of dat van een lease- of financieringsmaatschappij is.  

Koopt u als erkenninghouder Bedrijfsvoorraad een niet tenaamgesteld voertuig van een andere erkenninghouder? Controleer dan ook via de RDW-Kentekencheck of u dit voertuig op naam kunt zetten. Als dat niet kan, neem hierover dan contact op met de verkoper van het voertuig.

Erkenning Bedrijfsvoorraad noodzakelijk

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet uw bedrijf bij ons geregistreerd zijn voor de erkenning Bedrijfsvoorraad. Is dat niet zo, vraag dan de erkenning Bedrijfsvoorraad aan.

Voertuig in bedrijfsvoorraad plaatsen

Zo registreert u een voertuig in uw bedrijfsvoorraad:

 1. Vraag de huidige eigenaar/houder om het kentekenbewijs.
  Dit kan zijn:
  - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode of
  - deel IB (Tenaamstellingsbewijs) en deel II (Overschrijvingsbewijs) van het papieren kentekenbewijs.
  Het voertuig moet ook de bijbehorende kentekenplaat/-platen hebben. Met uitzondering van land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken. Tot 1 januari 2025 hoeft er voor deze voertuigen geen kentekenplaat aanwezig te zijn.
  U mag het Kentekenbewijs bewaren voor uitvoer voertuig
 2. Vervolgens plaatst u het voertuig in uw bedrijfsvoorraad via de applicatie van uw provider of rechtstreeks via de RDW met de dienst Online Registratie Bedrijfsvoorraad. Is er geen teller aanwezig of is de tellerstand van het voertuig niet afleesbaar? Dan kunt u dit voertuig alleen via de RDW in uw bedrijfsvoorraad opnemen.
  A. In bedrijfsvoorraad opnemen met een papieren kentekenbewijs 
  - U voert het kenteken, de meldcode, de duplicaatcode en de controleletter in. Voer daarnaast de tellerstand van het voertuig in.
  - Na aanmelding in de bedrijfsvoorraad maakt u het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) ongeldig door er met balpen een kruis door te zetten.
  - U geeft een vrijwaringsbewijs aan de verkoper van het voertuig en geeft het oude tenaamstellingsbewijs aan hem terug. De oude eigenaar geeft u dan deel IA (Voertuigbewijs) van het kentekenbewijs. 
  B. In bedrijfsvoorraad opnemen met een kentekencard
  - U voert het documentnummer dat op de kentekencard staat, de tenaamstellingscode en de tellerstand in uw applicatie/de RDW-dienst in.
  - Na aanmelding in de bedrijfsvoorraad knipt u de kentekencard door (tenzij u deze voor uitvoer bewaart). U geeft deze terug aan de verkoper.
  - U print een vrijwaringsbewijs uit en geeft dit aan de verkoper. 
 3. U kunt voor uw eigen administratie een bedrijfsvoorraadbewijs printen. Maar dit is niet verplicht.

Kosten

De providers rekenen hun eigen tarieven voor het in bedrijfsvoorraad zetten. Deze kosten betaalt u aan de provider.

Als u rechtstreeks via de RDW een voertuig in uw bedrijfsvoorraad zet, ontvangt u de rekening van de RDW, niet van uw provider. 

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed