(Uitzonderingen hierop vindt u in Documentde informatiemap voor de voertuigbranche (pdf, 1mb) )

Erkenning Bedrijfsvoorraad noodzakelijk

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet uw bedrijf bij de RDW geregistreerd zijn voor de erkenning Bedrijfsvoorraad. Is dat niet zo, vraag dan de erkenning Bedrijfsvoorraad aan.

Voertuig in bedrijfsvoorraad plaatsen

Zo registreert u een voertuig in uw bedrijfsvoorraad:

 1. Vraag de huidige eigenaar/houder om het kentekenbewijs.
  Dit kan zijn:
  - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode of
  - deel IB (Tenaamstellingsbewijs) en deel II (Overschrijvingsbewijs) van het papieren kentekenbewijs.
  Het voertuig moet ook de bijbehorende kentekenplaat/-platen hebben. Met uitzondering van land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken. Tot 1 januari 2025 hoeft er voor deze voertuigen geen kentekenplaat aanwezig te zijn.
  U mag het Kentekenbewijs bewaren voor uitvoer voertuig
 2. Vervolgens plaatst u het voertuig in uw bedrijfsvoorraad via de applicatie van uw provider of rechtstreeks via de RDW met deze link opent in een nieuw vensterde dienst Online Registratie Bedrijfsvoorraad. Is er geen teller aanwezig of is de tellerstand van het voertuig niet afleesbaar? Dan kunt u dit voertuig alleen via de RDW in uw bedrijfsvoorraad opnemen.
  A. In bedrijfsvoorraad opnemen met een papieren kentekenbewijs 
  - U voert het kenteken, de meldcode, de duplicaatcode en de controleletter in. Voer daarnaast de tellerstand van het voertuig in.
  - Na aanmelding in de bedrijfsvoorraad maakt u het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) ongeldig door er met balpen een kruis door te zetten.
  - U geeft een vrijwaringsbewijs aan de verkoper van het voertuig en geeft het oude tenaamstellingsbewijs aan hem terug. De oude eigenaar geeft u dan deel IA (Voertuigbewijs) van het kentekenbewijs. 
  B. In bedrijfsvoorraad opnemen met een kentekencard
  - U voert het documentnummer dat op de kentekencard staat, de tenaamstellingscode en de tellerstand in uw applicatie/de RDW-dienst in.
  - Na aanmelding in de bedrijfsvoorraad knipt u de kentekencard door (tenzij u deze voor uitvoer bewaart). U geeft deze terug aan de verkoper.
  - U print een vrijwaringsbewijs uit en geeft dit aan de verkoper. 
 3. U kunt voor uw eigen administratie een bedrijfsvoorraadbewijs printen. Maar dit is niet verplicht.

Kosten

De providers rekenen hun eigen tarieven voor het in bedrijfsvoorraad zetten. Deze kosten betaalt u aan de provider.

Als u rechtstreeks via de RDW een voertuig in uw bedrijfsvoorraad zet, ontvangt u de rekening van de RDW, niet van uw provider.