Voertuiggegevens raadplegen via XML

Met de XML-variant van de dienst 'Voertuiggegevens raadplegen' kunt u voertuiginformatie op basis van een kenteken in een eigen raadpleegprogramma gebruiken. Het gaat om een groot gedeelte van de voor het publiek beschikbare informatie. De RDW stelt deze voertuiggegevens beschikbaar via zogenoemde XML-berichtuitwisseling. U kunt hiermee de voertuiggegevens rechtstreeks importeren in uw eigen bedrijfsapplicatie of internetpagina.

Raadpleegprogramma zelf bouwen

Om van de XML-variant gebruik te kunnen maken, moet u zelf een raadpleegprogramma ontwerpen, bouwen en in productie nemen. De RDW biedt alle benodigde informatie over het berichtenverkeer.

Beveiligde internetverbinding door certificaat

De RDW communiceert met zakelijke klanten via een beveiligde internetverbinding met behulp van XML-berichten en een certificaat. Als u gebruik gaat maken van deze dienst geeft de RDW u een beveiligingscertificaat en een applicatieaccount om toegang tot het RDW-systeem te krijgen. Beide worden op naam van uw organisatie geregistreerd en niet op naam van een persoon.

Kosten XML variant

Als u gebruik gaat maken van de dienst, betaalt u eenmalig de toegangskosten. U ontvangt hiervoor een rekening nadat u het aanvraagformulier voor XML ondertekend heeft teruggestuurd. Wij raden u aan eerst een raadpleegprogramma te ontwerpen. Zodra u het aanvraagformulier getekend terugstuurt, gaat u akkoord met de verstrekkingsvoorwaarden en bent u verplicht de eenmalige toegangskosten te voldoen.

Voor het raadplegen van de voertuiggegevens betaalt u per kenteken. Deze kosten brengt de RDW per maand via een automatische incasso in rekening.
Omschrijving Kosten
Online aansluiting tbv opvragen gegevens uit kentekenregister/verzekeringsregister €527,85
Online opvragen voertuiggegevens via XML (OVI-zakelijk) €0,06

XML-berichten

Voor het opvragen van voertuiggegevens stelt de RDW twee XML-berichten aan uw organisatie ter beschikking:

  • Een bericht waarmee u de voertuiggegevens ontvangt nadat u een kenteken naar de RDW heeft gestuurd.
  • Een bericht dat het mogelijk maakt om (verplicht) eens per maand het applicatiewachtwoord van uw programma/systeem te wijzigen.

Aanvraagformulier en aanvullende documenten

In het zip-bestand vindt u het aanvraagformulier en documenten met meer informatie die (uw ICT-afdeling) kan helpen bij het ontwikkelen van het raadpleegprogramma

  Document OVI zakelijk XML (zip, 2mb)

Lukt het u niet om dit bestand te openen, stuurt u dan een e-mail naar de RDW.