Toelatingskeuring aanhangwagen

Nederlands kenteken aanvragen voor aanhangwagen zonder Europese typegoedkeuring.

Als u met een aanhangwagen wilt gaan rijden in Nederland, dan moet de RDW deze goedkeuren. Als u een aanhangwagen heeft gebouwd of u heeft een aanhangwagen gekocht in een land buiten de Europese Unie (EU) of EVA dan moet u een toelatingskeuring aanvragen bij de RDW.

In dit artikel leest over deze toelatingskeuring en over het verkrijgen van een Nederlands kentekenbewijs. Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van minder dan 751 kg is wel een goedkeuring vereist, maar is geen kentekenbewijs verplicht.  

Soorten aanhangwagen

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie Aanhangwagen. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie en inrichtingsomschrijvingen nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen. De RDW maakt bij de toelatingskeuring onderscheid tussen eenvoudige en speciale aanhangwagens. Met een speciale aanhangwagen wordt een aanhangwagen bedoeld van één van de onderstaande soorten:

  • Deelbare opleggers.
  • Autonome aanhangwagens met meer dan 4 assen.
  • Opleggers met meer dan 3 assen.
  • Dolly’s.
  • Aanhangwagens die, met betrekking tot massa’s en afmetingen, niet voldoen aan de toelatingseisen. Ook modulaire aanhangwagens vallen hieronder.
  • Aanhangwagens waarin een nieuwe technologie of nieuw concept is verwerkt.

Als uw aanhangwagen niet onder één van bovenstaande soorten valt, dan wordt uw voertuig aangemerkt als een eenvoudige aanhangwagen.

Rijden met een aanhangwagen naar de keuringslocatie

Als u in Nederland met de aanhangwagen naar de RDW wilt rijden, vraagt u dan van te voren een eendagskenteken voor die dag aan. Voor het rijden met de aanhangwagen vanuit het buitenland naar Nederland, geeft de RDW geen kenteken af. Neemt u hiervoor contact op met de buitenlandse instanties.