Toelatingskeuring eenvoudige aanhangwagen

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie aanhangwagen. Hieronder valt ook een oplegger. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie en inrichtingsomschrijvingen nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen.

De aanhangwagen moet voldoen aan permanente eisen en individuele goedkeuringseisen. Wanneer het voertuig een datum eerste toelating heeft van voor 1998 dan voldoet deze aan de eisen als aan de permanente eisen is voldaan. De permanente eisen kunt u vinden in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen. De individuele goedkeuringseisen en informatie over de keuring kunt u lezen in de Wijze van keuren aanhangwagens.

Heeft uw aanhangwagen een datum eerste toelating van voor 1 juli 2014? Dan geldt de Document Wijze van keuren versie tot 1 juli 2014. (pdf, 7mb)Is uw aanhangwagen van na 30 juni 2014? Dan geldt de Document Wijze van keuren vanaf 1 juli 2014 (pdf, 1mb).

Goedkeuring en beoordeling van onderdelen

Van ieder voertuig dat u voor de keuring aanbiedt, moeten onderstaande onderdelen vooraf afzonderlijk zijn beoordeeld/goedgekeurd:

  • remsysteem;
  • mechanische koppeling, inclusief de dissel (als deze aanwezig is);
  • stootbalk (als deze aanwezig is);
  • besturingssysteem (als dit aanwezig is).

De eisen waaraan de onderdelen moeten voldoen, zijn afhankelijk van de datum 1e toelating. De fabrikant bepaalt dit aan de hand van het VIN. Bij zelfbouw geven wij het voertuige een VIN na een identiteitsonderzoek. Een medewerker van het keuringsstation slaat het VIN daarna in.

Tijdens de keuring moet u de goedkeuringsdocumenten die bij deze onderdelen horen overleggen. Dit geldt niet voor de mechanische koppeling als deze is voorzien van een EG goedkeurmerk.

Toelatingskeuring aanvragen

Het aanvragen van een toelatingskeuring gaat als volgt:

  1. Maak online een afspraak voor een keuring bij een keuringsstation.
  2. Vul het aanvraagformulier individuele goedkeuring in.
  3. Ga op de dag van de afspraak naar het RDW-keuringsstation en neem de benodigde documenten mee.
  4. De technisch medewerker beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet.
  5. Is alles akkoord? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag laten een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  6. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

Documenten die u mee moet nemen:

Kosten

De kosten van de toelatingskeuring hangen af van het gewicht van uw aanhangwagen. Tot en met 3500 kg betreft het een licht voertuig en boven de 3500 kg een zwaar voertuig. Bij een gebruikte aanhangwagen geldt 'Beoordeling 10 of meer aspecten' voor een licht voertuig. De kosten voor inschrijving en tenaamstelling gelden voor zowel een licht als een zwaar voertuig.

Tarieven keuring nieuwe aanhangwagen

Omschrijving Kosten
Tenaamstellen via RDW €10,75
Inschrijven voertuig in kentekenregister €40,80
Identificatie voertuig licht €51,00
Identificatie voertuig zwaar €92,00

Tarieven keuring gebruikte aanhangwagen

Omschrijving Kosten
Inschrijven voertuig in kentekenregister €40,80
Beoordelen gebruiksdoel voertuig zwaar €85,50
Tenaamstellen via RDW €10,75
Identificatie voertuig licht €51,00
Identificatie voertuig zwaar €92,00
Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €85,50