In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie aanhangwagen. Hieronder valt ook een oplegger. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie en inrichtingsomschrijvingen nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen.
De aanhangwagen moet voldoen aan permanente eisen en individuele goedkeuringseisen. De permanente eisen kunt u vinden in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen. De individuele goedkeuringseisen en informatie over de keuring kunt u lezen in de Wijze van keuren voor aanhangwagens.
Heeft uw aanhangwagen een datum eerste toelating van voor 1 juli 2014? Dan geldt de Wijze van keuren versie tot 1 juli 2014 (pdf, 2mb).
Is uw aanhangwagen van na 30 juni 2014? Dan geldt de Wijze van keuren vanaf 1 juli 2014 (pdf, 1mb).
Voor voertuigen die vanwege de massa's en afmetingen niet aan de permanente eisen en individuele goedkeuringseisen kunnen voldoen, moet u een principeakkoord aanvragen, voordat de toelatingskeuring plaatsvindt. De procedure voor aanvraag en beoordeling van het Principeakkoord vindt u in de Beleidsregel ontheffing gerelateerde voertuigdocumenten. De aanvraag van het Principeakkoord doet u met het volgende formulier:
Toelatingskeuring aanvragen
Het aanvragen van een toelatingskeuring gaat als volgt:
- U vult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt
- U stuurt het ingevulde aanvraagformulier terug met alle relevante documenten.
- Een RDW medewerker neemt na de beoordeling van de documenten contact met u op voor een keuring aan huis of op het RDW Testcentrum in Lelystad.
- U zorgt op de dag van de afspraak dat het voertuig en de benodigde documenten aanwezig zijn.
- De technische medewerker beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet.
- Na goedkeuring van het voertuig stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met de juiste gegevens per post. U ontvangt ook een brief met een volledige tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren.
- Als u de kentekencard van de RDW heeft ontvangen, moet u een kentekenplaat laten maken bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant.
Benodigde documenten
- Een geldig legitimatiebewijs.
- De goedkeuringsdocumenten van de onderdelen.
Kosten
De kosten voor een toelatingskeuring van een speciale aanhangwagen bestaan uit de volgende items:
- Beoordelingskosten en keuringskosten op basis van bestede tijd en het geldende uurloon.
- Reiskosten (bij keuren aan huis).
- Kosten kentekenbewijs.
- Indien van toepassing kosten voor gebruik van apparatuur.
De tarieven van 2019 vindt u in de tarievenlijst VRT 2019 (pdf, 288kb). Voorafgaand aan de keuring kunt u een prijsindicatie opvragen bij de afdeling Testen Nationaal.