In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie aanhangwagen. Hieronder valt ook een oplegger. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie en inrichtingsomschrijvingen nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen.

De aanhangwagen moet voldoen aan permanente eisen en individuele goedkeuringseisen. De permanente eisen kunt u vinden in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen. De individuele goedkeuringseisen en informatie over de keuring kunt u lezen in de Wijze van keuren voor aanhangwagens.

Heeft uw aanhangwagen een datum eerste toelating van voor 1 juli 2014? Dan geldt de DocumentWijze van keuren versie tot 1 juli 2014. (pdf, 4mb)
Is uw aanhangwagen van na 30 juni 2014? Dan geldt de DocumentWijze van keuren vanaf 1 juli 2014 (pdf, 1mb).

Voor voertuigen die vanwege de massa's en afmetingen niet aan de permanente eisen en individuele goedkeuringseisen kunnen voldoen, moet u een principeakkoord aanvragen, voordat de toelatingskeuring plaatsvindt. De procedure voor aanvraag en beoordeling van het Principeakkoord deze link opent in een nieuw venstervindt u in de Beleidsregel ontheffing gerelateerde voertuigdocumenten. De aanvraag van het Principeakkoord doet u met het volgende formulier:

Toelatingskeuring aanvragen

Het aanvragen van een toelatingskeuring gaat als volgt:

 1. U deze link opent in een nieuw venstervult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt
 2. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier terug met alle relevante documenten.
 3. Een RDW medewerker neemt na de beoordeling van de documenten contact met u op voor een keuring aan huis of op het RDW Testcentrum in Lelystad.
 4. U zorgt op de dag van de afspraak dat het voertuig en de benodigde documenten aanwezig zijn.
 5. De technische medewerker beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet.
 6. Na goedkeuring van het voertuig stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met de juiste gegevens per post. U ontvangt ook een brief met een volledige tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren.
 7. Als u de kentekencard van de RDW heeft ontvangen, moet u een kentekenplaat laten maken bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant.

Benodigde documenten

Kosten

De kosten voor een toelatingskeuring van een speciale aanhangwagen bestaan uit de volgende items:

 • Beoordelingskosten en keuringskosten op basis van bestede tijd en het geldende uurloon.
 • Reiskosten (bij keuren aan huis).
 • Kosten kentekenbewijs.
 • Indien van toepassing kosten voor gebruik van apparatuur.

Voorafgaand aan de keuring kunt u een prijsindicatie opvragen bij de afdeling Testen Nationaal.