Wijzigingen aan een aanhangwagen of oplegger

Als u een wijziging aanbrengt aan een voertuig, kan het zijn dat de RDW het voertuig moet keuren. In hoofdstuk 6 van de Regeling voertuigen kunt u nakijken of u de wijziging die u aanbrengt moet laten keuren.  

Identificatie na wijziging

Bij ieder onderzoek moet de RDW de identiteit van het aangeboden voertuig vaststellen. Als een voertuig ingrijpend is gewijzigd, is de identiteit na wijziging soms niet (meer) vast te stellen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de (her)afgifte van het kentekenbewijs.

Eisen bij wijziging

De wettelijke basis voor het beoordelen van een wijziging is te vinden in hoofdstuk 6 van de Regeling voertuigen. De RDW toetst de aspecten, die geraakt worden door de wijziging, aan de eisen zoals die golden ten tijde van de eerste toelating van uw voertuig. Heeft uw voertuig een datum eerste toelating van na 31 december 1997, dan toetst de RDW op:

Als uw voertuig een datum eerste toelating van voor 1 januari 1998 heeft, dan toetst de RDW aan de permanente eisen. Als u bij de wijziging van uw voertuig componenten uit een typegoedgekeurd donorvoertuig heeft gebruikt, kan de RDW besluiten om minder aspecten te beoordelen.

Wijziging laten keuren

Als u één of meerdere wijzigingen aanbrengt (die volgens hoofdstuk 6 van de Regeling voertuigen keuringsplichtig zijn) aan een in Nederland geregistreerd voertuig, dan moet u het volgende doen:

 1. U maakt online een afspraak voor een keuring bij een keuringsstation van de RDW.
 2. U gaat op de dag van de afspraak met het voertuig naar het RDW-keuringsstation en neemt de benodigde documenten mee (zie onder documenten die u moet meenemen). Heeft u aanvullende documenten, zoals een berekening of een testrapport, neemt u deze dan ook mee.
 3. De technische medewerker beoordeelt of de gewijzigde aspecten aan de eisen voldoen. U krijgt ook te horen wat u met uw huidige kentekenbewijs moet doen.
 4. U krijgt een ontvangstbewijs waarmee u in Nederland mag rijden, in afwachting van het nieuwe kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd).
 5. Na goedkeuring ontvangt u de kentekencard met de juiste gegevens binnen
  4 werkdagen per post. Als u voor het eerst een kentekencard krijgt, dan ontvangt u ook een brief met een volledige tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit
  9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren. Bent u al in bezit van een kentekencard dan ontvangt u alleen een nieuwe als er een item op de kentekencard is gewijzigd. Is dat niet het geval, dan ontvangt u een bevestigingsbrief.

Aanvullende keuring

Tijdens het beoordelen van de wijziging kan blijken dat een aanvullende keuring noodzakelijk is, zoals testen op het gebied van remmen, geluid en weggedrag. Is een aanvullende keuring nodig, dan vindt deze plaats op het RDW Testcentrum te Lelystad. De medewerker van het keuringsstation zorgt ervoor dat er een afspraak geregeld wordt voor de keuring op het Testcentrum.

Documenten die u moet meenemen:

 • Als u in het bezit bent van een kentekencard, dan moet u deze meenemen als de voertuigcategorie van het voertuig wijzigt. Als u in het bezit bent van een papieren kentekenbewijs is dit niet nodig.
 • Een geldig legitimatiebewijs.

Kosten

Wijzigingskeuring op het keuringsstation
Omschrijving Kosten
Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €57,00
Moet een aanvullende keuring op het Testcentrum uitgevoerd worden, dan zijn de extra kosten afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden en gebaseerd op een uurtarief. U kunt voorafgaand aan de keuring op het Testcentrum een prijsindicatie opvragen bij de afdelingTesten Nationaal. Na de keuring op het Testcentrum ontvangt u een rekening van de RDW.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed