Toelatingskeuring brommer

Wat kunt u doen?

Toelatingskeuring van een niet eerder in Europa geregistreerde brommer of van een zelfbouwvoertuig

Als u een brommer heeft gekocht in een land buiten de lidstaten van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of u heeft zelf een brommer gebouwd en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland, dan moet u een Nederlands kenteken aanvragen. De RDW moet de brommer goedkeuren om te mogen rijden op de Nederlandse weg. Heeft uw brommer een Europese typegoedkeuring of heeft uw brommer een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2006, dan geldt voor u de informatie in het artikel Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig uit de EU. U kunt bij de fabrikant navragen of uw brommer een Europese typegoedkeuring heeft.

Identiteit bij zelfbouw

Als onderdeel van de toelatingskeuring van een zelfbouwvoertuig moeten wij eerst de identiteit vaststellen. Voordat u begint aan de opbouw van een zelfbouwvoertuig moet u de hoofdonderdelen door ons laten identificeren en een VIN laten inslaan. Hiervoor kunt u terecht bij de volgende RDW-keuringsstations:
 • Venlo
 • Roosendaal
 • Waddinxveen
 • Zwolle
Dit identificatieproces bestaat uit twee stappen:
 1. U vult het aanvraagformulier 'Aanvraag vaststellen VIN' in om een vooronderzoek te starten. Bij gebruikte onderdelen duurt het ongeveer vier weken om de identiteit van het onderdeel vast te stellen.
 2. Een medewerker van het keuringsstation neemt contact met u op om een afspraak te maken voor het vooronderzoek.

Eisen bij toelatingskeuring

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie brommer. In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen. Heeft uw brommer een datum eerste toelating van na 31 december 2005, dan toetsen wij op:

Als uw brommer een datum eerste toelating van voor 1 januari 2006 heeft, dan toetst de RDW aan de permanente eisen.

Rijden met de brommer naar de keuringslocatie

Als u in Nederland met de brommer naar een RDW-keuringsstation wilt rijden, vraagt u dan van te voren een eendagskenteken voor die dag aan. Voor meer informatie gaat u naar 'Eendagskentekenbewijs'. Zonder kenteken mag het voertuig in Nederland niet op de openbare weg rijden. Voor het rijden met het voertuig vanuit het buitenland naar Nederland, geven wij geen kenteken af. Neemt u hiervoor contact op met de buitenlandse instanties.

Toelatingskeuring aanvragen

Zo vraagt u een toelatingskeuring aan:

 1. U deze link opent in een nieuw venster vult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt
 2. Wij nemen na beoordeling, van de aanvraag en de documenten, contact met u op voor een keuring aan huis of op het RDW Testcentrum in Lelystad.
 3. U gaat op de dag van de afspraak met de brommer naar het Testcentrum en neemt indien van toepassing het volledige buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee. Heeft u aanvullende documenten bij uw zelfbouwvoertuig, neem deze dan ook mee.
 4. De technisch medewerker beoordeelt of uw brommer aan de betreffende eisen voldoet.
 5. Is alles akkoord? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag laten een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
 6. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA).  
 7. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer. 

Documenten die u moet meenemen:

 • een geldig legitimatiebewijs;
 • het compleet originele buitenlandse kentekenbewijs indien van toepassing.

Kosten

De kosten voor een toelatingskeuring bestaan uit:

 1. beoordelingskosten en keuringskosten op basis van bestede tijd en het geldende uurloon;
 2. reiskosten (bij keuren aan huis);
 3. kosten kentekenbewijs;
 4. kosten voor eventueel gebruikte apparatuur;
 5. bij een zelfbouwvoertuig: de kosten voor inslag van een voertuigidentificatienummer (VIN)

Voorafgaand aan de keuring kunt u een prijsindicatie opvragen bij de afdeling Testen Nationaal.

Prijslijst

Document Prijslijst VRT 2022 (pdf, 141kb)