Toelatingskeuring bus

Wat kunt u doen?

Algemene toelatingskeuring

In dit artikel gaat het om de voertuigcategorie bus (M2 & M3). In hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen kunt u aan de hand van de definitie en inrichtingsomschrijvingen nalezen welke voertuigen onder deze categorie vallen. De bus moet voldoen aan permanente en individuele goedkeuringseisen. De individuele goedkeuringseisen en informatie over de keuring kunt u lezen in hoofdstuk 3 van de Regeling voertuigen.

Wanneer uw bus een datum eerste toelating heeft van voor 1 september 2020 dan moet deze voldoen aan de eisen vermeld in bijlage IV van de Regeling voertuigen, zoals deze luidde op 31 augustus 2020. Heeft uw bus een datum eerste toelating van na 31 augustus 2020 dan moet deze voldoen aan de eisen vermeld in artikel 3.1.2 van de Regeling voertuigen. De permanente eisen kunt u vinden in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen

De alternatieve voorschriften en informatie over de keuring kunt u lezen in de Wijze van keuren. Heeft uw bus een datum eerste toelating van voor 1 juli 2014? Dan geldt de Wijze van keuren tot 1 juli 2014 (pdf, 7mb). Is uw bus van na 30 juni 2014? Dan geldt de Wijze van keuren M N O categorie vanaf 1 juli 2014 (pdf, 1mb).  

Nieuwe nationale categorie M2 en M3 met max. constructiesnelheid 25 km/h

In hoofdstuk 3 afdeling 2 van de Regeling voertuigen staat een nieuwe voertuigcategorie beschreven, de M2 en M3 categorie met een maximumconstructiesnelheid van ten hoogste 25 km/h. Deze voertuigen dienen te voldoen aan de definitie voor bussen, zoals beschreven in hoofdstuk 1 van de Regeling voertuigen. De bus moet voldoen aan permanente eisen en individuele goedkeuringseisen. De permanente eisen vindt u in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen. De individuele eisen en informatie over de keuring kunt u lezen in de Wijze van keuren.

Heeft uw voertuig een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2021 dan gelden de eisen die staan beschreven in hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen. Voor voertuigen van na 31 december 2020 gelden de eisen beschreven in de Wijze van keuren vanaf 1 januari 2021 (pdf, 2mb)

Toelatingskeuring aanvragen

Zo vraagt u een toelatingskeuring aan:

 1. U vult online het formulier in waarmee u een individuele goedkeuring aanvraagt.
 2. Wij nemen contact met u op voor een keuring aan huis of op het RDW Testcentrum in Lelystad.
 3. U gaat op de dag van de afspraak met het voertuig naar het Testcentrum en neemt als dit van toepassing is het volledige buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee. Heeft u aanvullende documenten bij uw zelfbouwvoertuig, neem deze dan ook mee.
 4. De technische medewerker beoordeelt of uw voertuig aan de eisen voldoet.
 5. Als aan de eisen is voldaan, doet u aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op de website van de Belastingdienst. Hier kunt u de hoogte van de BPM berekenen.
 6. Is alles akkoord? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag laten een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
 7. Heeft u de APK bij ons laten doen? Dan ontvangt u ook een APK-keuringsrapport.
 8. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
 9. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

Benodigde documenten

 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • De goedkeuringsdocumenten van de onderdelen.

Kosten

De kosten voor een toelatingskeuring bestaan uit de volgende items:

 • Beoordelingskosten en keuringskosten op basis van bestede tijd en het geldende uurloon.
 • Reiskosten (bij keuren aan huis).
 • Kosten kentekenbewijs.
 • Indien van toepassing kosten voor gebruik van apparatuur.

Voorafgaand aan de keuring kunt u een prijsindicatie opvragen bij de afdeling Testen Nationaal.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed