Landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk

Een landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk moet zijn goedgekeurd voordat het op de weg mag komen. Hier leest u hoe u dat kunt regelen.

Handige links

Definitie landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk

Landbouw- of bosbouwaanhangwagen is een landbouw- of bosbouwvoertuig dat voornamelijk is bestemd door een trekker te worden getrokken en voornamelijk is bedoeld voor het vervoeren van ladingen of het bewerken van materialen en waarbij de verhouding tussen de totale technisch toelaatbare massa in beladen toestand en de massa in onbeladen toestand van dit voertuig gelijk is aan of groter is dan 3,0;

Verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk is een in de landbouw of bosbouw gebruikt voertuig dat is ontworpen om getrokken te worden door een trekker en die trekker een andere of extra functie geeft, van een vast gemonteerd werktuig is voorzien of is ontworpen om materiaal te bewerken, en die een laadplatform kan omvatten dat is ontworpen en gebouwd om de voor deze doeleinden benodigde gereedschappen en hulpstukken te dragen en om het tijdens het werk geproduceerde of benodigde materiaal tijdelijk op te slaan, en waarbij de verhouding tussen de totale technisch toelaatbare massa in beladen toestand en de massa in onbeladen toestand van dit voertuig kleiner is dan 3,0;

Individuele goedkeuring van een landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk

Een landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk moet sinds 1-1-2016 zijn goedgekeurd voordat het op de weg mag komen. Deze goedkeuring kan bestaan uit een Europese typegoedkeuring, nationale kleine serie typegoedkeuring of een individuele goedkeuring. Voor meer informatie over het aanvragen ga naar 'Typegoedkeuring aanvragen'.  

Een Nederlands kentekenbewijs is vanaf 1 januari 2021 verplicht. Als het voertuig al is goedgekeurd en niet is gewijzigd t.o.v. deze goedkeuring, ga dan naar onze informatie over registreren van (land)bouwvoertuigen. 

Overgangsmaatregel: Als het voertuig vóór 1 januari 2021 in gebruik is genomen, dan kunt u tot 1 januari 2022 een kentekenbewijs aanvragen. Meer informatie vindt u bij registratieplicht (land)bouwvoertuigen

Identiteitsbepaling

Wij moeten voor een individuele goedkeuring van een landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk eerst de identiteit vaststellen. Daarvoor moet het voertuig een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben. Heeft het voertuig van fabriekswege wel een VIN maar is het niet ingeslagen in het frame of chassis dan moet u het VIN laten inslaan door ons.

Gaat u een voertuig zelf bouwen en bent u geen fabrikant met een fabrikantcode. Dan kunt u zodra het kale frame of chassis klaar is, een VIN laten inslaan door de RDW. Neem voor het maken van een afspraak contact op met onze klantenservice.     

Eisen bij individuele goedkeuring

Heeft uw landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk een datum eerste toelating van na 31 december 2017? Dan gelden de goedkeuringseisen, de  Document Wijze van keuren versie vanaf 1 januari 2018 (pdf, 867kb) en de permanente eisen. Als uw landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2018 heeft dan gelden alleen de permanente eisen. De permanente eisen vindt u in  hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen.

Individuele goedkeuring aanvragen

Er zijn twee mogelijkheden voor het aanvragen van een individuele goedkeuring. Dit kan via de website voor de afdeling Beoordeling of het Testcentrum Lelystad.

Aanvraag bij het keuringsstation

Voor het aanvragen van een individuele goedkeuring voor landbouw- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk kunt u terecht bij de afdeling Beoordeling. Hiervoor kunt u het formulier Aanvraag keuringsafspraak invullen. Uw keuze geeft u aan op het formulier. Een medewerker van de afdeling Beoordeling neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen.

Wij kunnen uw voertuig eventueel ook bij u aan huis keuren. Geef dit dan aan bij het invullen van het formulier. Een medewerker van de afdeling Beoordeling neemt telefonisch contact met u op om de afspraak in te plannen. U krijgt een prijsindicatie van de medewerker. Bij keuren aan huis rekenen wij voorrijkosten.